אוכל  טעם החיים
השאור שבעיסה - מכינים לחם מחמצת במטבח הביתי
טלי ואורי מאיר-צ'יזיק
פורסם: 22.01.07, 08:41
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 137 תגובות ב-107 דיונים
1. וואו! מריחים את הלחם עד לכאן!
דרומית   (22.01.07)
תודה!
2. גדולים כתמיד!
באר-שבע שולתתתת!!!!1   (22.01.07)
סאחה!
3. כמה מהקמח שמים בשלב הראשון של הכנת הלחם?
יניב   (22.01.07)
4. צריך להתרגל לטעם של הקמח המלא !
ג'וני מיצ'ל ,   נאות רימונים   (22.01.07)
5. יופי של כתבה ויופי של צילומים!
יעל   (22.01.07)
6. אנורמאל הזה מגניב לאללה
פאר   (22.01.07)
תקראו עליו עוד פה: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3301766,00.html אני לגמרי נגנבתי ממנו..
7. לא הבנתי כלום
(22.01.07)
הכנת השאור: כל הזמן הדבר הזה נשאר בחוץ? הכנת לחם: לוקחים רק חלק מהשאור? מה עושים עם השאר? זורקים? אז למה להכין? בקיצור, לא מבינה מה כתבתם. יותר קל לקנות בסופר.
8. אחלה כתבה
דב אלבני ,   צפון   (22.01.07)
אני מחכה עכשיו לאחת בשביל העצלנים (אני עצלנית??? מה פתאום!!)
9. איזו כתבה מאממת!!
איממת אותי ,   רוצים עוד!!   (22.01.07)
10. שהכותבים יתרכזו במתכונים, כי ה"עצות" הרפואיות שלהם הן קשקוש
ZE   (22.01.07)
1. שמרים אינם "סינטטיים", אלא חיידקים (ליתר דיוק פטריות מיקרוסקופיות), המצויים בשפע בכל מקום. שמרים לבישול ואפיה הם זנים שנבחרו בגלל שהתכונות שלהם מתאימות ביותר. הם לא "מיוצרים" אלא מגדלים אותם. 2. גם לחם שאור תופח בגלל שמרים! בתהליך הכנת השאור נכנסים לתערובת שמרים מהאויר (תסיסה ספונטנית), שמתרבים בתוך העיסה ומגיעים לריכוז די גבוה (אחרת הלחם לא יתפח). ההוכחה לכך היא שהשאור חמוץ - כי השמרים מפרקים את כל הסוכר. ההמלצה להכין את השאור בטמפרטורה מסויימת היא בגלל שזו הטמפרטורה האידאלית לריבוי השמרים... 3. אם כבר, בלחם שאור יש סכנה גדולה יותר לזיהומים, מכיון שהשאור נמצא זמן רב חשוף לאויר בטמפרטורה אידאלית להתרבות חיידקים ובקטריות - לא רק שמרים תמימים אלא גם כאלה שמזיקים באמת. 4. השמרים בלחם מושמדים לחלוטין בתהליך האפיה, עקב החום הגבוה, ולכן אין להם כל השפעה על חיידקי המעיים. כאמור, דווקא עם לחם שאור צריך להזהר יותר, מכיון שאין שום שליטה על סוגי החיידקים והבקטריות שנמצאים בו, וחלקם עלולים להיות עמידים בחום גבוה. 5. הסובלים מקנדידה וזיהומי מעיים אחרים מתבקשים להמנע לא משמרים, אלא מלחם (גם לחם שאור!) ומוצרים שמכילים סוכר ופחמימות, שמספקים מזון לקנדידה. בקיצור, לחם שאור טעים ובריא, כמו כל לחם ביתי. אבל יש בו מעט יותר סכנה לזיהום מאשר לחם שהוכן משמרים רגילים.
11. תסלחו לי מאד
הנחתום ,   נווה- שמר   (22.01.07)
השמרים ה"סינתטיים" המופקים בתהליך תעשייתי מתים כולם באפייה של 40 דקות בתנור. אין שום סיכוי שהם "יפריעו" לתהליך העיכול, יפגעו בפלורה הטבעית או ישפיעו על התפתחות קנדידה בגוף. הטיעון המצחיק הזה נגד שימוש בשמרים נועד לשרת את האינטרסים הכלכליים של אותם יצרני מוצרים "אורגניים ללא שמרים". גם המינוח "ללא שמרים" מטעה. שאור זה למעשה שמרים וחיידקים החיים בסימביוזה. יש שם הרבה שמרים, פשוט מזן אחר מזה שבו עושים שימוש בתעשייה. גם אני אופה לחם שאור באופן קבוע, אבל רק בגלל שהוא טעים יותר, לא משום סיבה אחרת.
12. הרבה טעויות
הביולוג   (22.01.07)
הכתבה מלאה בטעויות חובבניות, דבר ראשון אין כזה דבר שמרים סינטטים,שמרים זה דבר חי והשמרים שמיוצרים לצרכי אפיה נוצרים בתהליך ביולוגי טבעי! בנוסף לכך כל השמרים מתים באפיה כך שאין בעיה לאכול מאכלים שנוצרו בעזרת שמרים. ולסיום לחם השאור גם הוא נעשה בעזרת שמרים, מחמצת השאור היא למעשה דרך לגדל שמרים פראיים שנמצאים באוויר ובכל מקום,כאשר אנו מספקים להם את הקמח כמזון,מים,טמפ' נכונה וזמן מספיק.
13. הכבשים שלי מתות על הלחם שעורים הזה
חסאן ,   ביר נבאללה   (22.01.07)
14. אני כבר מבולבלת לגמרי..לגבי הקנדידה
אור ,   תל אביב   (22.01.07)
עד עכשיו נמנעתי מלאכול לחם רגיל בגלל השמרים המ*** האלה.. ועכשיו גם לחם שאור משיפון לא טוב? איך אפשר לדעת בוודאות שמי שסובל(ת) מקנדידה צריכה להמנע משמרים בלחם, באלכוהול וכו'? אלה שבאמת מבינים בתחום בבקשה תענו אני כבר מיואשת...
15. לחם שאור - קצת סדר בבלאגן...
(22.01.07)
אכן הוא בריא יותר מפני שבתהליך ההתססה משתתפים מיקרואורגניזמים שהמעיים שלנו זקוקים להם. התזונה המערבית מיטיבה עם החיידקים הפתוגנים במעיים ולא עם ה"טובים". שאור היא דרך להכניס את החיידקים הללו לגוף.
16. ל-10 ו-11
גם אופה גם יפה   (22.01.07)
לי זה דווקא ברור מאוד מהכתבה, לא מבינה מה חידשתם בתגובתכם.
17. אני חושבת שהטור שלכם מעולה
קוראת קבועה   (22.01.07)
תמיד יהיו מי שיצקצקו בלשונם, ישבו בבית וישפטו אחרים. תודה על המידע הטוב והמועיל שאתם נותנים כאן.
18. איפה אפשר לקנות את הלחם שלו???
תלאביבית   (22.01.07)
19. מעט הבהרות
אנומראל   (22.01.07)
האמת שאת שאלת מות השמרים והשפעתם על מערכת העיכול שאלתי רבות ואף הפניתי אותה לנטורופתים אך ללא תשובה מספקת. שמרים תעשייתים ניזונים בתהליך ייצורם בין השאר מחומרים רעילים ולכן יש בהם שמץ של טעם לפגם, אך ההבדל הבריאותי האמיתי נעוץ באורך התהליך וסוג הפיתוח התזונתי שמתבצע על ידי שמרי-הבר והלקטובקלי- הבקטריות. תהליך הייצור של לחם שמרים רגיל פשוט אינו מספיק כדי למצות את המרכיבים התזונתיים של הדגן, ומחקרים מראים שרמת יכולת הניצול של החלבונים והמינרלים בלחמי שמרים על ידי הגוף נמוכה משמעותית מבלחמי שאור. למעשה בלחמי שמרים רגילים רמת הבקטריות נמוכה עד לזניחות ולכן גוון שלם של פיתוח דגן כלל אינו מתרחש.
20. לכבוד האדון ze
אנומראל   (22.01.07)
רוב המחקרים מראים על סמביוזה מדוייקת ומדידה בין סוג השמרים וסוג הבקטריות החיות בשאור, תרבית יציבה אינה מאפשרת זיהום מכיוון שכל המזון האפשרי מנוצל על ידי הזן השלט של השמרים והבקטריות. אם דבריך בעניין זה היו תקפים, לא היה ניתן לייצר שאור יציב ובעל צפי תגובתי מניח את הדעת לאורך זמן, אך ישנם תרביות שאור בעולם ששמרו את יציבותן לאורך שנים רבות, השאור שלי שמר על יציבותו זה עשר שנים והוא מראה צפי טוב של טפיחה. בברכה אנומראל
21. כתבה מצויינת
יהודית ,   מרכז   (22.01.07)
לכל הגוערים והמחרחרים, לא חידשם הרבה, כתבתם כלום עם הרבה מילים יפות. תודה על הכתבה אפיץ אוה ברבים.
22. תשובות ל-14 ול-16
ZE   (22.01.07)
ל-14: קודם כל, הקנדידה מצויה בגוף תמיד, והבעיה היא רק במצב של התרבות יתר של הקנדידה, עקב חוסר איזון. אם את חושדת שאת סובלת מהתפרצות של קנדידה, כדאי לך קודם כל להבדק (בדיקת מעבדה אמיתית ולא אבחנה לפי צבע הריסים או כל מיני שטויות של שרלטנים). רק אם באמת את סובלת מהתפרצות, אז צריך לשנות תזונה ואולי לקחת טיפול תרופתי. כך או אחרת, אכילת שמרים מתים (שזה מה שיש בלחם - גם בלחם שאור) אינה תורמת דבר להתפרצות הקנדידה. הבעיה היא באכילה של מזונות המכילים סוכרים שמזינים את הקנדידה. אז כל עוד את לא מאובחנת כסובלת מהתפרצות של קנדידה - תאכלי מה שאת רוצה. ל-16: מהכתבה משתמע שהשמרים הרגילים הם "סינטטיים ומזיקים", ולעומתם השמרים בשאור הם "טבעיים ומועילים". לכן לחם שאור מומלץ לסובלים מקנדידה להבדיל מלחם רגיל. התגובות שלי ושל אחרים באו לתקן את השטויות הנ"ל: שמרים רגילים הם טבעיים לחלוטין כמו השמרים שבשאור, ובכלל כל השמרים מתים באפיה, ולכן אין הבדל בהשפעה על מאזן החיידקים במעיים. אני מקוה שעכשיו באמת הבנת מה ההבדל בין הנאמר בכתבה לעובדות בפועל.
23. קישור מעניין נוסף שמצאתי:
נעמה עצמוני   (22.01.07)
http://www.giaconda.co.il/?q=blog/2 תהנו.
24. בעלי מכין את זה
נשואה לקונדיטור   (22.01.07)
זה משהו משהו!
25. אין על הלחם של ג'יימי הערום!!!
דני מ   (22.01.07)
26. לכל המגיבים שכתבו שהשמרים "מתים" באפייה
דני-אל   (22.01.07)
אני מקווה שאתם לא "זורקים" כסף על יוגורט טבעי עם חיידקים פרו-ביוטים! גם החיידקים הנ"ל, "מתים" (אלו ששרדו את תהליך חיטוי האריזות) יומיים אחרי שירדו מפס הייצור; ועל אחת וכמה, אינם שורדים על המדף בסופרמרקט למרות תאריך הפג תוקף של חודש ומעלה. תשאלו את יצרני החלב למיניהם. עובדים עלינו בעיניים 24/7.
27. תגובה ל-20
ZE   (22.01.07)
אין סתירה בין דבריך לבין דברי. יכול להיות שיש סימביוזה יציבה בין סוגים מסויימים של שמרים ובקטריות, ויכול להיות שנוצרה סימביוזה שמדכאת התפתחות מיקרובים אחרים. זו תופעה ידועה, למשל ב"קפיר" - היוגורט הקווקזי המיוחד. אלא שגם אם המיקרובים ה"טובים" משתמשים בכל המזון (סוכרים), זה לא בהכרח מונע התרבות של מיקרובים אחרים - למשל כאלה שלא ניזונים מסוכרים אלא מתאית, שומנים, חלבונים וכו'. לשם השוואה, המיקרובים שמייצרים קפיר אכן ניזונים מסוכרי החלב, אבל הם גם יוצרים סביבה חומצית מאד שמדכאת התפתחות של מיקרובים אחרים - אבל עדיין קיימת סכנת זיהום וצריך להקפיד על נקיון ולבדוק (טעם וריח) שלא חדר זיהום. בכל מקרה, דברי כוונו כנגד הטענה של שמרים "סינטטיים רעים" מול "טבעיים טובים", ובעיקר כנגד הטענה של השפעה על המיקרופלורה במעיים.
28. שאור, שמרים ועוד...
איציק ,   חיפה   (22.01.07)
ה"מומחים" שוב מקשקשים: 1) לחם שנאפה משמרים ולא ממחמצת - לא מכיל שמרים! הם, ז"ל, מתו בזמן האפייה, ולכן כל קשר בינם לבין "קנדידה" קיים רק בגלל השם: גם הקנדידה היא שמר. מחמצת היא גם תסיסה אחרת לגמרי - מיירת חומצת חלב ודו תחמוצת הפחמן (כן, אותו גז שבמשקאות המוגזים ובבירה). 2) כמעט אף אחד לא אוכל שמרים, אלא את הלחם והעוגות שהותפחו בעזרתם. גם אילו היו השמרים בלחם חיים, הכמות שהיינו אוכלים הייתה אפסית! 3) מה זה, לעזעזאל, "מלח ים טבעי"? יש בים מלח לא טבעי? ומה זה "מלח אורגני"? מספיק עם השטויות! מלח הוא מלח - NaCl, והוא בהגדרתו אנאורגני! 4) לחם שיפון 100% לא יתפח - החלבון בשיפון אינו יוצר מרקם מתיח כמו הגלוטן שבקמח חיטה, לכן אם רוצים לחם אוורירי (יחסית) מערבבים רמח שיפון עם קמח חיטה.
29. קישור לסרטון להכנת לחם באתר "חווה"
(22.01.07)
- זה אתר על חוות אורגניות וחוות בודדים שחבר שלנו בנה ללא תמורה - האתר בנוי מכל הלב. - בקישור הבא תוכלו למצא סרטון וידאו להכנת לחם: http://www.hava.co.il/hava/video/bread.aspx
30. 28: מלח אורגני הוא אכן בולשיט
דני   (22.01.07)
ומלח ים הוא גם קשקוש משום שכל המלח הנמכר בארץ מגיע מהים. אבל יש שני הבדלים בין מלחים יוקרתיים למלח רגיל: מלח רגיל עבור תהליך הלבנה מיותר. צבעו הטבעי הוא לבן אפרפר וכדי להלבין אותו, הוא עובר תהליך הבהרה. לא יודע עד כמה זה מזיק אבל עדיף היה שיאירו את המלח כמו שהוא. מלחי יוקרה מכילים תוספת יוד ושאר בבל"ת. עודף צריכת יוד כך מתברר הוא אחד הגורמים לסרטן בלוטת התריס. לכן אני ממליץ להימנע ממלח מתוסף. מלח בישול רגיל יעשה את העבודה אך כדאי תמיד לצרוך אותו במתינות. ולסיום, אני חייב להסכים איתך. מלח הוא לא מוצר אורגני ולכן לא יכול להיות אורגני.
תגובות נוספות
חזרה לכתבה