תרבות ובידור  ספרים  חדשות ספרים
מותו של המבקר הסמכותי
אריאנה מלמד
פורסם: 07.05.07, 13:13
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 50 תגובות ב-50 דיונים
31. הבעיה היא איכות המבקרים
אורנה ,   תל אביב   (08.05.07)
הביקורות שאני קוראת בעיתונים הן תת רמה. המבקרים עסוקים בלקדם את עצמם במקום את הספרים שהם אמורים לבקר. לכן אני מעדיפה לקבל המלצות ממוכרים בחנויות ומחברים.
32. העתונות מפספסת משהו הרבה יותר חשוב
קובי   (08.05.07)
אחד הדברים שאהבתי בעתון "חדשות" ז"ל הוא שבבקורות הסרטים הם הביאו את דיעותיהם של מספר מבקרים. זה אפשר לי, כקורא, למצוא למי מהמבקרים יש טעם דומה לשלי, ולתת להמלצות שלו משקל גדול יותר. זה מאפשר לראות איזה סרטים שנויים במחלוקת - כאלה שחצי מהמבקרים חושבים עליהם דבר אחד (שני כוכבים גג) וחצי דבר אחר (ארבעה כוכבים מינימום), ואף אחד לא נותן דיעה פושרת באמצע. במקום להפסיק להדפיס בקורות, מוטב לפנות להרחיב את המדור ולתת במה רחבה ליותר מבקרים - כולל בלוגרים שדיעותיהם נחשבות.
33. בלוגר שקרוב לנו בטעם עדיף על מבקר זקן עם ריח נפתלין
התיחסו למבקרים בעבר ,   כי זה היה בון טון   (08.05.07)
כשיודעים לבחור בלוגרים שקרובים לנו בטעם מקבלים המלצות טובות מכל מבקר שהכתיר את עצמו. היום הבון טון הוא לקרוא גם ספרות פחות פלצנית ולעזוב את המבקרים עם ריח הנפתלין שעולה מרשומותיהם העבשות והזקנות. הכל דינמי וזורם.
34. פלצנות
מיכה   (08.05.07)
מדי פעם כשאני קורא ביקורת קטלנית מלומדת זו או אחרת על ספר מסוים (והדבר נכון גם לביקורת סרטים) זה גורם לי לרצון עז לקרוא הספר או לראות הסרט. מרבית "המבקרים" רמתם אינה גבוהה מכותבי הבלוגים. כמו גם מרבית העיתונאים/כותבים באינטרנט שרמתם נמוכה ביותר ועדיף לוותר על הגיגיהם
35. אריאנה,את במקרה לא מבקרת ספרות בעצמך?
איתן ,   ירושלים   (08.05.07)
קראתי ונדהמתי.מה? חשבת שלא נבחין שאת והקולגות שלך הובסתם?... נמאס לנו לקרוא אתכם והתחלנו לקרוא את עצמנו... אולי תפרסמי בלוג בלי כל הפאסדה של פרסום בעיתון פלצני ונקרא גם אותך... אגב למבקרי הסרטים מעולם לא היה כזה כח צרכני ביד כמו של מבקרי הספרים חוכמת המון היא שקבעה ושמרה אותם מנוראות ההגמוניה של מבקרי הספרים ..
36. "מבקר איכותי וידען" - עאלק - זה הכל יח"צ !
יודע דבר ,   על אופניו   (08.05.07)
מערכת הבלוגים המשומנת התפתחה בעיקר משום שנגעלנו ממבקרים לא עניניים שכותבים על מי שמנג'ס להם יותר, או שהוא חבר, או שהם שונאים אותו או שכל התשובות נכונות.
37. אריאנה, כתבה נהדרת ומעניינת
גגג   (08.05.07)
38. לבלוגר מספר 5
יהודה   (08.05.07)
האם גם אתה נמנה בין אותם צמאי, תאווי,חולי, נואשי תגובות ותשומת לב??? (אם כך גם אני כזה), ואם אתה צודק כל השטויות שאתה כותב הם רק סייד אפקט.
39. כמה טוב שלא נראה עוד ביצ'יות מגלומניות כמוך בתור "מבקרות"
(08.05.07)
40. חבל לי, שאריאנה ממעטת לכתוב
נוף.   (08.05.07)
ביקורות ספרים בוואי נט.
41. 6,22 וכל התומכים - חיזרו לקרוא צהובונים
אמיר ,   רעננה   (08.05.07)
הרי זה מה שאתם מבינים. כל העולם מעריך טת ג'ויס ופרויד והח'ברה החמודים כל כך בטוחים שהם זבל. והם עוד מצהירים על כך בלי מידה מינימלית של צניעות או הסתייגות. כל כך רדודים וכל כך ישראלים. לכו לצחוק מארץ נהדרת. אני בטוח שאתפ מתפקעים מצחוק מרועי-יורי.
42. תגובה ל-1
רונן ,   בנימינה   (08.05.07)
ההערכה שלך רלוונטית והניסוח שלה יפהפה. הרבה פעמים אני חש שכל ההתלהבות הזאת מהדמוקרטיה העממית של האינטרנט - מחקר היסטורי מלומד מטופל באותה שטחיות בורה כמו היומנים הסודיים של אגם רודברג - היא בעצם ביטוי לסנוביזם חדש. אין לי שום דבר עקרוני נגד "פנאי פלוס" ואחיו, אבל זה לא חייב להיות הסנטדרט שלאורו שופטים הכול. וגם אם ספרות מתכתבת ומשקפת את הפופולרי, היא כשלעצמה היתה וצריכה להישאר תחום עילי.
43. ואף אחד לא העיז באמת להגיד ש
מישהי   (08.05.07)
על כל 1000 בלוגרים שכותבים ביקורות, אולי רק 2 ראויות בכלל להיקרא ביקורות. היתר זה חינטרושים של, כמו שנאמר כאן, תאווי תשומי, אנשים שמצאו לעצמם במה שממנה הם יכולים לקרוא לעצמם מבקרים, כי לא היו מקבלים שום במה בעידן טרום אינטרנט וגם במגזיני האינטרנט הכפופים לעריכות. בראש ובראשונה, הבלוגרים הספרותיים (יש לציין שרובם לכאורה), הם רק מקור לעוד כמויות עצומות לברור מהן של חומר רע.
44. מה הרצל אמר בענין פרויד? תודה אם תעני/ה.
ל6 זה מענין   (08.05.07)
45. מה שמר 5 כתב כ"כ נכון.. בבלוגים נתלים סתם, הבלוגים הם כלום
מה לעשות?   (08.05.07)
. כל מיני אנשים עם הונאה עצמית חזקה רוצים לספר שהבלוגים גברו על משטר חברות הענק ויעשו מה שהוא לא מסכים. חחח. אופייני לתעמולה הזולה (שעולה לנו הרבה כסף) שמממן למשל ערוץ טלויזיה מסחרי ידוע בישראל, בתור סידרה מקורית (מצחיקי), הוא יודע למה הוא מפיץ את הבדיה.
46. ל-2
הלוחש לשות(ט)ים ,   נס ציונה   (08.05.07)
ברח' הראשי של נס ציונה, ממש במרכזו, ב"פרלמנט" של חיים, עדיין יש גזוז!! 3צבעים של תרכיז אדום, צהוב, ירוק, בבקבוקי זכוכית, ברז נחושת שמפיק סודה, ומתקן לשטיפת כוסות כמו של פעם. בואי ותהני! ולמרות (אם כי ייתכן שדווקא בגלל) אנכרוניזם זה, מחירי הנדל"ן בנס ציונה הם מהגבוהים בסביבה..... הייתכן שעצם זמינותו של הגזוז גורמת לכך שתושבי נס ציונה הם מהפחות ביקורתיים שאני מכיר? תמהני!
47. יש כיום טענות קשות נגד כתיבת גו'יס לפחות לגבי שניים מספריו,
מר 41: לא כ"כ מדויק.   (08.05.07)
ושמעתי לא מזמן סופר ידוע שהתלונן על כתיבתו. עושה רושם שהביקורת שקבעה שג'ויס יצר קונטרוקציות של אנשים במקום אנשים כצורך אמנותי, פחות מתקבלת כיום, וקיימת כיום גם הערכה שאולי חלק עיקרי מיצירתו (יוליסס) לא עמדה במבחן הזמן. ומה לגבי פרויד? יש טענות ידועות כלפיו שהוא פירק או ביטא את התפרקות התרבות המערבית, ושהפרוזה/שירה אחרי פרויד נחלשה, היות והפסיכולוגיה מפרקת את המהות האמנותית. האם לכך התכוונת בקשר לפרויד? או שיש לך משהו אחר.
48. החוכמה היא
טל   (08.05.07)
למצוא בלוגרים שנוגעים ללבך, מרחיבים את דעתך ואופקיך ומרגשים אותך (ויש רבים, רבים כ"כ, יש פה דור שלם של בלוגרים פשוט מופלאים). כשהם ממליצים על ספר, מוסיקה, סרט או כל דבר אחר עלי אדמות אתה יודע שאתה נמצא בידיים טובות, ידיים הדומות לשלך. וגם אם הספר לא יהיה בדיוק לפי טעמך, הוא יגע בך. ועוד אזהרה לחכמים ממני, למדו לזהות את המוכרים הנכונים בחנויות הספרים. תבררו איתם מה הם אהבו ורק אם טעמם חופף לשלכם, לכו איתם. לצערי שעיתי לאחרונה למוכרת לא מוכרת לי וכך קניתי למרבה הזוועה את האי של סופייה. כבר שנים לא קראתי ספר כ"כ חיוור וכתוב בצורה כה מחפירה. בושה לעם-הספר שספר שכזה הפך פה לרב-מכר. לעיתים אני חושבת שעדיף היה אם במוסף הספרות של הארץ היתה פינת אזהרה מאיזה ספרים מוטב להשמר...
49. הטרור של מיסחור ענף הספרים
קמעוני   (09.05.07)
קריסת הביקורת האחראית היא פשוט מהלך טבעי של מיסחור הספרים והספרות. כולם יודעים שידיעות אחרונות מוציאים זבל. אבל מה? זבל עם המון פרסומת! מי יעז לבקר את הקשקוש האינסופי הזה? כולם יודעים שכינרת מוציאים ספרים ריקניים, אבל עם איזו תרועת חצוצרות! אז מי יהיה טיפש להילחם נגדם?
50. על כתיבה, קריאה, וביקורת.
חדוה ,   מרכז   (09.05.07)
אכן במציאות, שבה הביקורת הפכה בעיקר יחצנות, לא פלא שהמבקרים איבדו את אמינותם ואת קהלם. במקביל, הפופולאריות של האינטרנט מייתרת את המתווכים השונים - ביניהם המבקרים - בין קורא ומחבר. סביר להניח שבשנים הקרובות נראה יותר ויותר מחברים שמקיימים קשר ישיר - ללא תיווך הביקורת הממסדית - עם קוראיהם באמצעות האינטרנט - קשר של דיונים, ביקורות, משובים ואף קניית ספרים - ללא תיווך החנויות הממסדיות. ישנם ברשת כבר מספר מחברים שמנצלים את האפשרויות לדיאלוג עם קוראים, וישנה גם הוצאת ספרים של הסופר איתי בחור (www.bahurbooks.com), הוצאה שכבר מספר שנים פועלת רק באמצעות האינטרנט - לרבות פרסום פרקים שלמים של ספרים, ביקורות, תגובות קוראים - ועוקפת את המנגנונים הממסדיים. בסופו של דבר נראה שהאינטרנט יורש לאטו את הממסד הקודם ונעשה ממסד בעצמו.
תגובות קודמות
חזרה לכתבה