בריאות  איכות חיים
החלפת מפרק ירך וברך: למה הרופאים מפחידים אתכם?
אריאלה איילון
פורסם: 29.10.09, 14:11
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 52 תגובות ב-39 דיונים
1. רסומת סמויה של המפרקים ושל התרופה...שמתם לב?
אני ,   דרום   (29.10.09)

הצפיה היא לקבל מאמר מדעי ולא פרסומות..

 

חבל..

2. הליכה גורמת לשחיקת סחוס? אולי להיפך.
ההולך   (29.10.09)
3. השם ישמור מTKR ו-THR
שוני   (29.10.09)
אזרחים יקרים הכתבה בעיניים מקצועיות מקורה בדחיפה של יחצ"ני חברות לייצור משתלי החלפה. מדובר בניתוחים מורכבים וכשאומרים לכם הרדמה מקומית, הכוונה לאפידוראל כלומר זריקה בגב שיש לה מכלול סיכונים כשלעצמה. לכן השימוש במונכי LIGHT שלא יבלבלו אתכם. עשו את הניתוח רק כשצריך באמת. אותה עו"ד בת 40 שעברה אינה מבינה שהיא תעבור רביזיה של המשתל ולא כעבור 25 שנים, צפי פגיעה עוד 3 שנים ואז מדובר בניתוח באמת מסוכן, באמת קשה והכי גרוע לא תהיה לה ברירה, כי העצמות מתקלות ואין על מה להשעין את התותב החדש. הישמרו מכתבות של קלי קלות החלפת פרקי ירכיים ברכיים וכתפיים.
4. תגובתך מוגזמת , שמת לב ?
אובייקטיבי   (29.10.09)
5. אימי עשתה ניתוח החלפת ברך בגיל 75.תוך חודשיים הולכת
מעולה ללא עזרה!   (29.10.09)
6. מפרק ירך /לידה
בחורציק   (29.10.09)

אני מכיר מישהי צעירה  ששברה  צוואר הירך תוך כדי לידה (ראשונה)

בגלל האפידורל היא לא ידעה שיש לה שבר

 עשתה ניתוח קיבוע עם 3 ברגים יום אחרי שהשתחררה מיולדות

שבוע אשפוז אחרי זה חודשיים בכסא גלגלים ועוד 3 חודשים על קביים

שנה אחרי הלידה והשבר, עדיין הראש ירך לא התאחה טוב ,יש מצב להחלפת מפרק ירך , אבל אורטופדים בשאיפה למשוך את ראש הירך האורגינל כמה שיותר לאור העובדה שקלינית היא מרגישה בסדר למרות מה שרואים בצילומים  ,  זה יכול להימשך כך שנים ,אבל מצד שני זה יכול להתדרדר ,אין כרגע צפי .האם אפשר להעמיס על זה הריון נוסף?זה לשיקולה.......

נו, מה תגידו על זה?

7. ממש מדהים אייך הרופאים מורחים
גדי ,   תל אביב   (29.10.09)
תודה שייש מידע חפשי באינטרנט!
8. 90% הצלחה אומר:
סטטיסטיקה   (29.10.09)
1 מכל 10 מנותחים ישב בכיסא גלגלים? ואם זה אני?
9. צריל לבחון כל עניין לגופו!
פזיותרפיסטית ,   דרום   (29.10.09)
הניתוח עצמו הוא הליך קצר, אך השיקום שאחריו טומן בחובו סיכונים רבים, מדובר בניתוחים לא פשוטים, בעיקר במפרק הברך, שיקום אחרי ניתוח כזה יכול להמשך חצי שנה, וכלל לא מובטחת החזרה לאיכות החיים הקודמת. במקרים מסוימים, בהם כבר לא נשאר סחוס, אין מנוס, והניתוח הוא פתרון לגיטימי ונכון, במקרים אחרים, אנשים מצפים להחלמה מלאה והרבה פעמים מתאכזבים. אני ממליצה בחום להתייעץ עם מספר רופאים ופזיותרפיסטים לפני הניתוח, בין היתר גם לצורך תיאום ציפיות.
10. יש חיידקים בבתי החולים
(29.10.09)
11. לא למהר לעשות ניתוח!... תנסו להקשיב לגוף ולעזור לו להשתקם..
קוקה ,   מרכז   (29.10.09)
גם לי לפני שנה וחצי, הייתה בעייה של כאבים בברך ימין ותחושה של חוסר יציבות (הלכתי זמן-מה עם מקל סבא...) והתיעצתי עם 3 אורטופדים, כולל צילום אמ-אר -איי, צילום רנטגן ואולטרסאונד.
האורטופד של קפ"ח נתן לי תרופות אנטי-דלקטיות (ארקוקסיה וכ' ) וגם זריקת קורטיזון בברך - שלא עזרו ואז הפנה אותי (לפי הפרוטוקול) למומחה לברכיים של קפ"ח. האיבחון היה - מיניסקוס קרוע, או שחיקת סחוס... אני לא בטוחה שהבנתי - שתי האופציות עלו...
המומחה לברכיים עיין בחומר והמליץ על ניתוח - הרדמה מלאה 3-4 ימי אישפוז ו- 3 חודשים החלמה... כשראה את הספקות שלי אמר - לא דחוף, כמה שיותר מאוחר - הניתוח יעזור יותר...
התיעצתי עם מומחה נוסף באופן פרטי - הציע אורטוסקופיה - ההחלמה מהירה יותר, פרוצדורה פחות פולשנית...
חזרתי לאורטופד הראשון - של קפ"ח ושאלתי - מי משני המומחים צדק? אמר - שניהם... גם הסביר למה - לא הבנתי...
מה שכן הבנתי הוא, שהרפואה איננו מדע מדוייק ואין תשובה חד משמעית כמו 2+2=4
אז החלטתי לתת צ'נס לטבע ולאינטואיציה שלי - התחלתי לעשות לעצמי תרגילים לפי תחושה - מה מרגיש טוב ומה - לא...
קודם כל לשבת פחות זמן רצוף - הרגל זקוקה לתנועה - ישיבה ממושכת לא הייתה לי טובה... שנית - תרגילים של תנועה בברך ל ל א מאמץ וללא משקל על הרגל, הרבה פעמים ביום!!! בכל פעם רק כמה תנועות כמו ב"רכיבה על אופניים באוויר" בשני מצבים: 1. בשכיבה על הגב - בקלות, נוחיות ותנועות קטנות. 2. כנ"ל בעמידה על רגל אחת - אני השתמשתי במשקוף הדלת לתמיכה של הידיים לשמור על שווי משקל ...
ההרגשה היא כמו "לשמן" את מפרק הברך בגריז...
כיום אני מתפקדת 95% עם הברך הבעייתית - אין לי כאבים ולא עשיתי ניתוח. בבוקר - אחרי השינה אני מרגישה את ה-5% החסרים, אך אחרי כמה צעדים הרגל חוזרת למצב של 100% כמו לפני הארוע...

מקווה שהנסיון שלי יעזור לאנשים אחרים לעזור לעצמם, אם הבעייה שלהם דומה שזו שהייתה לי... אגב, אני עברתי את ה-60...
תהייו בריאים!!!
 
12. אמי בת 50 עשתה לפני שנה והולכת מצויין.בקרוב רגל שנייה
יוני   (29.10.09)
13. כתבה מגמתית בעליל
נעמי ,   מרכז   (30.10.09)

כמי שעברה השתלות מפרקים בגיל מאוד מאוד צעיר, אני מתחת לגיל 45, לצערי כבר הספיקותי לעבור לא מעט רביזיות, אני מושתלת ארבע מפרקים, שתי בירכים ושתי יריכיים, מקומם אותי לקרוא את כל עניין ההבטחות שהמפרק החדש מחזיק מעמד 25 שנה, כאשר בפועל עמידותו של מפרק חדש תלויה בלא מעט אלמנטים שקשורים בפעילות היומיומית שלנו, ולעולם לעולם לא נחזור לתפקוד של 100% כפי שהיינו לפני השתלת מפרק, וכל מי שמנסה למכור לכם לוקשים כאילו אתם חוזרים לעצמאות טוטאלית משקר אתכם בעליל, משום שעם השתלת מפרק ישנן המון פעילויות שנאסרות עלינו, ואם אנחנו רוצים לשמור על אורך חיי המשתל, עלינו להמנע מהמון דברים שעשינו בעבר.

 

ככל שהתקדמתי בקריאתי את הכתבה הגעתי למסקנה מניסיוני האישי, שיש כאן ניסיון ברור כנראה של חברות המיצרות את המשתלים, לנסות ולשכנע אותנו להשתיל מפרק חדש על מנת לשפר את איכות חיינו, רבותי, לרוב הדבר היחיד שישתפר לכם באיכות חייכם הוא, שלא תסבלו מכאבים כמו לפני השתלה, כל היתר הם סיפורי סבתא.

 

אני ממליצה לכל מי שיש לו בעיות ומבולבל האם כן או לא לעבור השתלה, באמת להקשיב למה שהאורתופד שלו ממליץ לו, לעיתים באמת כדאי לחכות מעט,  כי מה ששכחו לספר לכם בכתבה זה, שיש לא מעט חולים שמהססים המון, וכאשר האורותופד רואה את ההיסוס של המועד להשתלה, אז הוא לא מעודד או דוחף בכוח, כי לניתוח כזה צריך לבוא מוכנים נפשית ומנטלית בנוסף לבעיה הפיזית.

 

שוב כמי שעברה את ההשתלות הראשונות בגיל צעיר מאוד, אני יכולה להמליץ לכם אלו שמהססים, על אתר שעוסק בחולי ומושתלי מפרקים, ושם תוכלו למצוא המון חומר שעוסק בנושא, וכן מענה לכל שאלות שיש לכם, כולל זכויותיכם בחוק לאחר השתלות מפרקים, חלילה איני עושה פרסומת לאתר שכן אין לי שום אינטרס כלכלי ממנו, זהו אתר ששייך לעמותת צעדים, עמותה של חולי ומושתלי מפרקים.

http://www.tzeadim.org.il/

 

מאחלת לכם רק בריאות

נעמי

14. תנסו טיפולים אלטרנטיביים לפני
מ ,   ת"א   (30.10.09)
גם לי כאבה הברך
ופיזיותרפיה רק החמירה את המצב

ועמדתי בפני זריקת קורטיזון
מזל שיש אינטנרט והבנתי שיש לי למעשה
בעיה דלקתית שנוצרת משחיקה של הסחוס
והדלקת היא למעשה פעולה טיפולית של הגוף על מנת לטפל במצב
והקורטיזון היה באופן מלאכותי "מחסל" את הדלקת
לתקופה מסויימת עד שהדלקת הייתה חוזרת רק במצב יותר גרוע.

למזלי הומלץ לי על אורטופד אלטרנטיבי בשם משה רגב
מהישוב צפריה אני מניחה שיש עוד מטפלים דומים
אבל המליצו לי עליו

והוא למעשה הסביר לי מה בדיוק מקור הבעיה
וטיפל בי בשתי דרכים

בתחילת כל טיפול המטרה היתה להקל את הכאב
ע"י לחיצות ודיקור סיני ושמנים.
ובסיום כל טיפול ביצעתי תרגילים מותאמים אישית
לבעיה שלי שתפקידם לחזק את השרירים שתומכים
ברגל ולמעשה להוריד עומס מהבירכיים

לאחר מספר טיפולים בודדים ותרגולים יומיים באופן עצמאי
כבר הרגשתי שיפור עצום ועד היום אני מבצעת את התרגילים
והכאב לא חזר.

אז אני בהחלט ממליצה לבדוק טיפולים
יותר טבעיים ונכונים לגוף
ולא טיפולים שהולכים נגד הגוף
והעיקר שלא יכאב כרגע

יש לטפל בגורמים ולא בסימפטומים.
15. סבתי בת ה-88 החליפה מפרק ירך אצל פרופ' דקל
ב.ק.   (29.10.09)

במקרה של סבתא זה היה ניתוח שני לאחר שניתוח ראשון שאותו עשתה בחסות הרפואה הציבורית לפני 5 שנים לאחר ששברה את המפרק, הפך בעייתי וגרם לה לכאבים עזים. אז ממצב של חוסר יכולת כמעט ללכת ומכאבים עזים ונוראים, פרופ' דקל הביא אותה למצב של הליכה עם מקל, עצמאות יחסית והעיקר בלי כאבים בכלל.

16. מספר בעיות רציניות - איש שיקום
שיקום לאחר ניתוח   (30.10.09)

עולות מהכתבה מספר שאלות שהייתי שמח אם הייתם מפרסמים עליהם את התשובה. ציטוט "מעל ‭95%‬ מניתוחי החלפת מפרק הירך וכ‭90%-‬ מניתוחי הברכיים עוברים בהצלחה "

1. לא ברורה לי ההגדרה "הצלחה" , האם הכוונה לאחוזי תמותה מהניתוח ? האם הכוונה לכך שטכנית האורטופד הצליח למקם את השתל כראוי ?

2. האם מישהו בדק בטווח של יותר מ - 3 ימים לאחר השיחרור הביתה מבית החולים את אחוזי האנשים החוזים ומשפרים את תפקודם (תכלס השיפור האמיתי באיכות החיים, כמה הצליחו ללכת, לעלות במדרגות...) בטווחים של שנה, שנתיים, שלוש....

3. כמה מתוך אנשים אלו הרעו את מצב הרגל השניה כיוון שהעבירו עומס ונזקקו לניתוח נוסף, ומה היו אחוזי הההצלחה בתפקוד לאחר ניתוח כזה?

אינני נגד ניתוח החלפת מפרק. לעיתים הדבר נדרש לאחר שמוצו כל האופציות השמרניות.

לטעמי רופאיה האחראיים של אליזבט נהגו באחריות שלא רצו לניתוח החלפת מפרק בגילה הצעיר. אני מציע לקוראי הכתבה להיות קצת יותר ביקורתיים לסטטיסטיקות המתוארות לעיל

 

17. כדאי לדעת שמדובר על נכות
ערן ,   מרכז   (30.10.09)
ממש לא ברורה לי ההתלהבות של רופאים להשתיל פרק ירך. אמי עברה את הניתוח בגיל 56. זהו ניתוח קשה וההחלמה ארוכה גם אצל צעירים יותר. כיוון שאני מאוד מעורב בטיפול בה, אני מתרשם שיש הרבה מיסאינפורמציה בכתבה.  למשל, לא הועלתה כאן העובדה שמדובר על נכות לכל החיים - מושתלי מפרק ירך נושאים תו נכה ותעודת נכה של הביטוח הלאומי. זה ממש לא גן העדן שמציירים הרופאים הנכבדים.  מבירור שערכתי כמעט כל המושתלים סובלים מפגיעה בגב.ביליתי עם אמי שהיא אשה צעירה וגם היא "פצצת אנרגיה" כמו הגברת קדמון, במרפאת עמוד שדרה לא מעט - בעקבות הניתוח. רק אחרי טיפולים במרפאת כאב חל שיפור והיא יכולה כיום ליהנות מההקלה אחרי הניתוח. גם זה זמני כי כל מושתל ייאלץ לעבור השתלה שניה כעבור 15 שנים בערך, זה מה שאמרו לנו בבית החולים.  
18. או כאבים או לשבת בכסא לגלים לצמיתות
סיון   (31.10.09)
19. שלא יעבדו עליכם
רן ,   גבעתיים   (31.10.09)
אני מציע שתעשו מחקר קצת יותר מעמיק לגבי שיעורי ההצלחה של הניתוחים. יש לכם קבוצת מחקר גדולה אנא עשו זאת. ובנוסף לא כל מחליפי המפרקים מעל גיל 50 והניתוח וההשלכות לגבי עבודה וניידות וחזרה לחיים נורמליים הם האוטופיה ולא  במציאות. אז " שלא יעבדו עליכם"
20. כמה עברו ניתוח על רגל שניה
הדסה מור - ליבנה ,   מרכז   (01.11.09)

לצערי אני מכירה היטב את הנושא, והוא ממש לא כפי שכתוב פה. מדוע כתשעים אחוזים מאלו שעברו ניתוח על רגל אחת לא יחזרו לניתוח נוסף על הרגל השניה.???. עם כל זאת ברצוני להמליץ בחום על תכשיר טבעי בשם "וונדרפלקס" שהוא מאד עוזר ומרפא דלקות פרקים וגידים. כאבי ברכיים, כתף, גב וכו' שווה לנסות .

הדסה.

21. אני לא מבין את הכתבה הזו. רופא משפחה לא אמור לדעת
ארז   (01.11.09)
יותר מדי על ניתוחי מפרקים. ויתכן שהם אומרים בצדק "למה אתה צריך את זה." אם מישהו מאוד סובל, שילך לרופא מומחה למפרקים. איפה הבעיה. בגלל זה, כזו כתבה?? ממש מיותר.
22. אני דווקא חושב שהרופאים בארץ מאוד מקצועיים. 7000
מאיר   (01.11.09)
ניתוחים בשנה זה לא מעט להיקף האוכלוסיה. מעבר לזה כנראה שרופאים שאינם מומחים, לא ממהרים להמליץ, כי אולי הם לא ממש בתוך הענינים ואכן זה לא תחום ההתמחות שלהם. בכל מקרה של ספק או צורך להחליף מפרקים צריך ללכת לכמה קרופאים מומחים ושלום על ישראל.
23. מה שצריך להיות, זה לעדכן את רופאי המשפחה וגם אורתופדים שאינם
מיכה   (01.11.09)
עוסקים בתחום בפשטות בקלות ובהעדר הסכנה והסיבוכים שבניתוחים כאלה וזהו. לא רואה בעיה בכלל בענין הזה. רק צריך לעדכן אותם, כדי שיבינו, שזה הליך קל יחסית.
24. הרופאים בישראל מהטובים שיש בעולם. לא צריך
שולה ,   ת-א   (01.11.09)
על כל דבר להתנפל עליהם. הכותרת לא מחמיאה להם בלשון המעטה. מי שעוסק ברפואת משפחה לא בהכרח יודע מה המשמעות של ניתוחי מפרקים ואולי בגלל זה לא ממהר לשלוח לבצע ניתוחים כאלה. חצי יום עיון יפתור את העדר המודעות.
25. כותרת מעצבנת!! רופאים מפחידים...? נו, באמת. די כבר עם
שמירה   (01.11.09)
הצהוב הזה. אנחנו ילדים גדולים.
26. מי מפחיד? מה הקשקוש הזה?
רויטל   (01.11.09)
27. אני החלפתי. מאוד מרוצה. קלי קלות. ממש.
לאה   (01.11.09)
28. לא צריך להטיח האשמות, צריך לשכלל את מנגנון העדכון
רופא   (01.11.09)
29. עכשו מצאו מגזר שלם של רופאי המשפחה לרדת עליו. לא לענין
גילה   (01.11.09)
מי שרוצה להחליף ברך או ירך, שילך לרופא מומחה שזה תחום התמחותו וגמרנו, מה מבין רופא משפחה בניתוחי מפרקים? למה לרדת עליהם? 
30. כתבה מגמתית ומקוממת
אורטופד שמחליף מפרק   (03.11.09)
בתור מומחה לנושא החלפת מפרקי ירך, הכתבה מקוממת מאד. הסיבה שאנו ממליצים לאנשים, בפרט צעירים, להמנע ולדחות את הניתוח, היא שידוע לכל המומחים שהשתל הוא בעל טווח חיים מסויים. הסטטיסטיקה מעידה שלרוב לא יחזיק אפילו 10 שנים. במקרה הטוב: 15 שנה, רק אם המטופל מאד שמר עליו ונמנע מהרבה פעילויות שנהג לעשות לפני כן. ומה אחר כך? עוד ניתוח ועוד השתלה. בניתוח השני אחוזי ההצלחה כבר נמוכים בהרבה וטווח החיים של השתל נמוך בהרבה (העצמות כבר מתבלות ולא מחזיקות טוב את השתלים). הייתי השנה בכנס מקצועי בנושא בארה"ב, ושוב ושוב חוזרת ההמלצה: אם אפשר - לדחות את הניתוח ולעשות אותו רק כשכבר אין ברירה. כי אי אפשר לחזור עליו פעם שלישית, ואז הברירה: כיסא גלגלים. אני מאד מתפלא על ד"ר דקל ועמיתיו המתעלמים פה מהספרות המקצועית הגורפת בעניין.
תגובות נוספות
חזרה לכתבה