אוכל  נבחרת השפים  רפי כהן
מתכונים לבמיה של רפי כהן
רפי כהן
פורסם: 04.08.15, 12:02
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 70 תגובות ב-45 דיונים
1. מי מפחד מבמיה?
(04.08.15)
אני אוהב במיה עם קוביות כבש או עם קובה עשויה מאורז במרק

נשלח מהאייפד שלי
2. אצלנו בכפר טודרא עושים כבוד לבמיה וממלאים אותה בבשר טלה
(04.08.15)
3. במיה זה האוכל חבלז
רמי   (04.08.15)
4. דודה בתיה מקפיאה את הבמיה
בתיה   (04.08.15)
שלא יחסר מחוץ לעונה
5. האלוף לא טוב במיה. (אלי יצפאן). חחחחחחחחחחחחחחחח
שלום, נצרת עלית   (04.08.15)
6. הריר הכי טעים
(04.08.15)
במיה מאכל טעים!האפריקאים יודעים להכין אותה כמו שצריך..מה רע בריר??הכי טעים

נשלח מהסלולארי שלי
7. תודה. מתכונים נפלאים. מטבח טבעוני במיטבו
סתיו   (04.08.15)
8. בבמיה . אנסה עוד השבוע את המתכון
מ או ה ב ת   (04.08.15)
9. אין על במייה, אצל הרומאים זה היה מאכל לאומי
פולני   (04.08.15)
לפני שהם הפכו להיות איטלקים. הבמייה, מאכל אהוב בעל מסורות עתיקות בכל העולם. כילד גדלתי על כל בלי במייה, כי פולנים חשבו שזה אוכל מיזרחי חריף.חחח
10. במיה - מאכל מ"ס 1 בעולם
שמעון רביזדה ,   כורדי מגבעתיים   (04.08.15)
אין על הבמיה ברטב עגבניה ושום עם צלחת אורז לבן ותוספת של צלי שפונדה קטן ושמנמן בצד סוף הדרך
11. עזוב אותי מהבטחות. בוא אלי הביתה לבשל בחיאת דינקום
יואב   (04.08.15)
12. קובה במיה או במיה ברוטב עגבניות - הכי טעים!!!!
אירית   (04.08.15)
13. תלמדו מיוצאי הודו איך לבשל במיה.
מייקל ,   שפלה   (04.08.15)
תלמדו מיוצאי הודו איך לבשל במיה ואיך להיפטר מהדבק שבתוכו, כל העדות מתלהבים מהאוכל שלהם אבל מתביישים או מפחדים שניתן ללמוד מקהילה שקטה שלא מתבלטת איך לבשל אוכל טעים ואיכותי.
14. המתכון שלי ועוד כמה טיפים
שועלה זקנה ומרושעת   (04.08.15)
ראשית, נתחיל בחומר הגלם. אין על הבמיה הקטנה ה-"בלאדי" בתנאי שהיא טריה טריה וחפה מכל מיני מזיקים. אגב הקיץ הוא הוא עונת הבמיה.במשך כל השנה ניתן למצוא בקפואים בסופר במיה מגודלת ומעובדת במצרים! אך כאמור הבלאדי היא המנצחת. לבדוק אם אין היא "מעוצה" כלומר הסיבים של הפרי לא נהפכו לעץ. בודקים ע"י שחותכים בבמיה בסכין חדה ומקשיבים לרעש: אם הסכין יוצרת רעש של ניסור, לזרוק את הבמיה, חבל על הזמן. אם הסכין עוברת כבחמאה הבאמיה מתאימה. כעת לעיניין הריר: ראשית מקפידים על הסרת "הכובע והעורלה" שבראש הפרי. לסוגי פרי מסויים החיבור עם הגבעול נעשה ע"י "כובע שמסביבו עורלה עבה וחומה. בסכין חדה וקצת מיומנות מקלפים מעין קונוס לכוון הגבעול ומסביב להסרת העורלה. לא לוותר על "הבשר שמתחת לקונוס כי הוא מווה חלק טעים בפרי. צורת קילוף זו אך כי דורשת עבודה מדויקת והרבה זמן (כשעה, שעה וחצי לקילו ירק) מבטיחה אטימות מוחלטת של הפרי ומניעת זליגת הריר האיכסי. לא ייבוש בשמש , מלח גס ולא בטיח. כעת לבישול: מרתיחים סור מים ונותנים בתוכו 2-3 כפות חומץ לבן. בשיא הרתיחה זורקים את הבמיה לרותחים ונותנים לבעבע 2-3 דקות. מסננים. בסיר עבה מטגנים בשמן בצל רצוץ דק וכמות שווה לבאמיה, עגבניות בשלות חתוכות לקוביות. כבכל תבשיל עגבניות אני מוסיפה חצי כפית סוכר לסטירת חומציות העבניות. שימו לב שהואיל והשתמשתי בבבצל איני מוסיפה שום. שניהם לא מסתדרים ביחד, או או. כשהעגבניות מבושלות מוסיפים את הבמיה לעוד כ-20 דקות בישול. ממליחים. המופלצים יגידו לשמור על אלדנטה וצבע ירוק. שטויות במיץ. הבישול הספרדי אוהב בישול ארוך על אש קטנה (וכאן השימוש בפתיליות במטבח הזה). לאימי עליה השלום היה מתכון תאווה לירק הזה: היא הייתה מרוקנת מתוכן חצילים קטנים (יש זן כזה בשוק) וממלאת את התוכן בבשר בתוספת אורז שטוף ועשבי תיבול. החצילים היו מתבשלים לתוך המיץ של הבמיה ונותנים נופך מיוחד לתבשיל. אגב הבמיה המבושלת אוהבת תוספת של לימון. אני נוהגת, לקראת סיום הבישול להוסיף כמה פלחי לימון כבוש שלא רק מוסיפים לימוניות נעימה אלא גם עקצוץ חמוץ ומר כלשהוא. תנסו ותווכחו.
15. אני חייב לנסות
ניסים   (04.08.15)
המתכון ,במיה ברוטב עגבניות .חייב לנסות
16. לא ידעתי אפילו שאנשים שמבשלים במיה עם הגבעול. במקום שמן עמוק
sbhtk   (04.08.15)
אגב, ניתן פשוט לטגן את הבמיה בדיוק כמו שעושים לבצל (לפני הוספת הבצל) על אש בינונית עם קצת שמן, ופשוט לסגור את הסיר. אחריי כמה דקות הבמיה תתחיל להפריש את מרבית הריר החוצה ואפשר להתחיל לערבב עד שאתם רואים שכבר לא יוצא הרבה ריר. הריר עצמו לא נשאר בטיגון אלא מתאדה. כשהבמיה כבר מתבשלת עם התבשיל המלא, כדאי לבשל עד אשר הבמיה מתרככת, כי במיה שהיא קצת קשה עדיין מאוד מאוד לא נעימה לאכילה.

אגב, כשמנקים במיה, מנקים את כל הגבעול עד הבסיס, כאשר נזהרים לא לחתוך לתוך החלק הקמור (אחרת תתמלאו בריר נוראי), ולא משאירים שום גבעול. הבמיות הטעימות הן הקטנות ביותר (ולא הגדולות!). הקטנות מוסיפות מתיקות מיוחדת לבמיה והרבה יותר נעימות לאכילה.
17. אין על במיה ברוטב חמוץ-מתוק
אסף   (04.08.15)
יחד עם קובה סולת על אורז לבן..טעים מאוד ומזכיר חלק ממשפחתי העירקית שאינם איתנו.
18. הבאמיה: היבט מדעי, הרירור וזמינות לאורך השנה
שועלה זקנה ומרושעת   (04.08.15)
הבאמיה, כפי שאנו מכירים אותה אינה פרי: היא למעשה מעין נרתיק שבתוכה מתחבאים הגרגרים הידועים המהווים למעשה את הפרי. בהגיע הירק הזה לדרגת הבשלות (בדרך כלל בשלהי הקיץ, התחלת הסתו, ה-"צלעות" (כארבעה במספר) המחזיקות את הנרתיק מתחזקים ונהפכים לעציים. אזי התרמיל נפתח בשל הזדקרות הצלעות והגרגרים נפלטים לאוויר העולם והרוח נושאת אותם לאן שהיא מנשבת. זהו תהליך נפוץ מאד בתחום הבוטניקה שמבטיח שימור הזן.לכן צריך לבדוק שהבאמיה הראויה למאכל לא החלה בהתהליך זה של "התעצות" הצלעות. הדרך לבדוק היא ע"י שחיטת תרמיל הבאמיה בסכין חדה. באמיה שהחלה בתהליך תשמיע חריכה אופיינית. לא לקנות ואם כבר לזרוק ישר לזבל.באשר לרייות: שני דרכים, ראשית הקילוף המדויק של הכובעון המחבר את התרמיל לגבעול. מקלפים בצורת קונוס וזה שומר על איטום ומניעת זיבת הריר החוצה. כמו כן חליטה של מספר דקות במים בתוספת חומץ מונעים ריור וגם מנקים את הקליפה החיצונית של התרמיל שהיא דביקה ואוספת חול ושאר לכלןך. באשר לזמינות לאורך השנה. הפתרון הפשוט הקפואים בסופר (ייבוא כל השנה ממצריים). אפשר גם לייבש: משיחילים באמצעות חוט ומחט מחרוזת ארוכה ומייבשים על קיר מזרחי דרומי מוגן מרוח. קצת קשה אבל אין בית בכפרי תורכיה, קפריסין ויוון שבו לא תראה מחרוזות של באמיה ושאר ירקות, כגון, אך לא רק, נענע, רוזמרין, קורנית בקיצור כל מה שזז. בארץ, בעבר, נהגתי לקנות באמיה מיובשת בשוק בדרום תל אביב אצל הסוחרים ממוצא בלקאני, יען כי הבאמיה המיובשת הייתה מיובאת מתורכיה, אלופת ייבוש הירקות והפירות (תאנים ומישמשים - לדר)
19. תקנו במיה של מגה אריזה ירוקה משהו מעלף יאמייייייי
יניב   (04.08.15)
20. בתאילנד במיה כל השנה מעדן
יוסף   (05.08.15)
21. מתכונים נפלאים. והכל טבעוני :)
תודה   (04.08.15)
22. כל מי שגדל על בישולי הספניולים מכיר את הטריק ה"איטלקי"...
אבל איטלקי נשמע ,   כנראה יותר טוב...   (04.08.15)
כל סבתא ספניולית יכולה ללמד אותך, שף גאון, את הטריק שהיית צריך להגיע בשבילו דווקא לאיטליה.

כל כך מגוחך ומופלץ.
23. אגלה לך סוד: מכיר את הטריק בלי לנסוע לאומבריה
משוגע על במיה   (04.08.15)
אישית, אני ממליץ לקטום את הקצה בלי לחשוף את הפנים, להקפיץ במחבת לוהט בלי טיפת שמן להשחמה קלה ואז ורק אז להוסיף את שמן הזית. לאחר מכן אפשר להעביר לסיר ולבשל בדרך הרגילה עם רסק עגבניות בשילוב של עגבניות תמר קצוצות.

ואפשר גם להשחים את הבמיה במחבת, להוסיף שמן זית, מעט מלח גס ופלפל שחור ומספר פלחי עגבנייה עד שגם היא משחימה קלות ולהגיש כמנה נלוות.

הבמיה המצרית אגב נהדרת לבישול ברוטב עגבניות חמוץ מתוק (מנה טבעונית או עם קוביות בשר טרי עם שומן) גם כקפואה.
24. מי שמפחד מהריר,לא מבין בבמיה,הריר זה העיקר
אבי   (04.08.15)
25. טגנו את הבמיה 5 דקות עד שהריר מתייבש ואז לבשל בתאבון
כמו רפי כהן   (04.08.15)
26. למה הכוונה "נענע מיובשת מסוננת"?
שם   (05.08.15)
27. כבר 40 שנה אני מגדל במייה
גבי   (05.08.15)
30 דונם ואף פעם לא שנאתי את הירק הטעים הזה
28. מתה על המתכון הזה,אבל אני מחליפה את הבמיה בשעועית ירוקה
מורה מחליפה   (05.08.15)
יותר טעים לי
29. גם אני אגלה לך סוד
מצרייה   (05.08.15)
תשאל את יוצאי מצריים על הכנת במיה.
30. קונה קפואה בשופרסל
שלומציון   (05.08.15)
נקי שטוף ומוכן לבישול
תגובות נוספות
חזרה לכתבה