אוכל  מדורים  מתכונים
מקרפלך ועד דושפרה - הכול על כיסוני בצק
מאיר בולקה
פורסם: 28.12.17, 15:12
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 73 תגובות ב-43 דיונים
1. כדאי ללמוד לעשות קרפלך גם מוולמה השפית
DANY דני ,   TORONTO טורונטו   (28.12.17)
נעשיתי מכור לקרפלך ושפצלך מאז שביליתי עם סינתיה אשתי במסעדת קגדילה בטורונטו, המתמחה באוכל רוסי ובמיוחד בקרפלך ושפצלך. השפית וולמה פינקה אותנו במנת קרפלך ושפצלך גדולה מהרגיל, לאחר שסיפרתי לה שאני ישראלי לשעבר, ושהייתי טייס בחיל האוויר לפני 45 שנה. לא סיפרתי לה שהטסתי טיסנים ,כי אם הייתה יודעת אני בטוח שהייתה מתאכזבת והייתי מקבל מנה קטנה יותר. הקרפלך ושפצלך שלה לא מהעולם הזה, אולי מהעולם הבא ממש גן עדן. ומאז ,כל לילה כשאני במיטה לפני השינה,סינתיה מפנקת אותי בצלחת גדושה בקרפלך ושפצלך וקיבינימט צחצוח השיניים. אני נרדם עם חיוך דבילי על השפתיים. וחולם על הלילה של מחר, שאקבל את המנה הבאה.
2. שומן אינו משמין
(28.12.17)
שומן אינו משמין, פחמימות משמינות. הביולוגיה שלנו קובעת כי גם אם נאכל שפע שומנים טובים, לא נשמין כלל, שכן הגוף שלנו יודע לנצל אותם היטב. הם מזינים, טעימים ומתגמלים. לעומת זאת, אכילה תכופה ומרובה של פחמימות כמקור אנרגיה, מובילה להפרשה קבועה וגבוהה מדי של אינסולין ולהופעתה של "תסמונת מטבולית" והשמנה. האינסולין מורה לגוף לאגור עודפי אנרגיה ברקמת השומן, לא לנצל אנרגיה ממקורות שומן, משבש את תחושת הרעב הטבעית, מתערב בתהליכי הערנות והעייפות, ובעיקר כאשר הוא ברמה גבוהה לאורך זמן, ההורמון מביא ל"עמידות לאינסולין" - שזהו התיאור הקליני של המחלה הנפוצה בעולם כיום: סכרת סוג 2. רע מאוד. הפליאו היא התזונה המאפשרת לביולוגיה שלנו לשגשג.
3. יש גם קרעפלאך ושפעצלאך טבעוניים
(28.12.17)
4. שכחת את השישבארק שלי
נעמי דה פירסט   (28.12.17)
5. ורניקי עם בשר לא קיימים בטבע - הם נקראים פלמני
וולאד ,   נתניה   (28.12.17)
6. במרק דושפרה חסר עגבניות!!
שיפרה   (28.12.17)
7. המאכל הלאומי של הפולנים
חיים ,   תא   (28.12.17)
פירוגי בשלל מילויים הוא עד היום המאכל הלאומי של הפולנים. כמעט בכל מסעדה הם מגיעים בשלל מילויים מבשר טחון ומבושל, כרוב, גבינה, והכי ידוע הפירוגי רוסקי: ממולא עם פירה תפוחי אדמה ובתוספת גבינה לבנה לטעם משובח יותר. בדרך כלל כל הקרפלך והוורינקס והפירוגי נאכלים מבושלים במים רותחים ועם עיטור בצל מטוגן. יש כאלה שאוהבים אותם מטוגנים.
נוסחה רומנית ידועה שחדרה לכל ארצות האיזור דוגלת בתוספת פירה למרכיבי הבצק עצמו שיוצא רך וטעים יותר.
8. אחרי שתטעמו דושפרה
קווקזי שף   (28.12.17)
כולם יכחישו את המילה קרפלך כאילו לא קיימת . ואל תשכח לשים טורשי הבדמוזול גדיי פיסירה קון
9. ומה עם סמבוסק עירקי?
דב בינדר ,   יהוד   (28.12.17)
סמבוסק עירקי ממולא חומוס ומטוגן או סמבוסק אפוי ממולא בגבינה עירקית מגורדת.מי שלא יודע/ת להכין לבד יש להשיג בשוק פ"ת או באור יהודה.
10. חסר מתכונים
הגיזען   (28.12.17)
איפה מתכוני הוון טון והכיסונים התאילנדים והוויטנאמים ???
11. איך דילגו על החינקלי הגרוזיני??
יוסי   (28.12.17)
יש עם מילוי בשר או עם מילוי גבינה.
חלום ! !
12. ורניקס מרומניה - כבוד
רומני   (28.12.17)
ורניקס הוא גם כן מאכל לאומי רומני ולא רק של מדינות חבר העמים.
מוגש ב 3 וורסיות עיקריות:
1. ממולא בפירה ומעל שמים בצל מטוגן
2. ממולא בגבינה מתקתקה ומעל דולצ'ה (ריבה דובדבנים בדרך כלל)
3. ממולא בדובדבנים ומעל שמנת מתוקה
13. דושפרה זה מאכל קווקזי ולא בוכרי
אלירן   (28.12.17)
14. מחפש עזרה - שליקלך
פטלנסקי   (28.12.17)
מישהו יודע מה זה שלייקלך?

מי זוכר איך עושים נוקרלך ?
15. כמו שוולאד ציין לפניי pelmeni
עוד רוסי   (28.12.17)
ברוסית פלמני (pelmeni) זה השם של כיסוני בצק עם מילוי. למרות שבמקומות שונים גם וארניקי (vareniki, משהו כמו "מבושלים" בתירגום מילולי) מציינים כיסונים, ברוסיה וארניקי זה לא כיסונים אלא משהו שדומה לניוקי האיטלקי. דרך אגב אתם יודעים איך כותבים ניוקי במקור? gnocchi...
16. אצל הקווקזים - קורזה
טולי ,   צפון   (28.12.17)
אצל היהודים ההרריים מהרי קווקז קוראים לכיסונים האלו קורזה. היו גם לוקחים את המים הלבניםבהם בושלו הכיסונים, מצמצמים אותם, ומוסיפים להם תערובת של חומץ ושום טחון הקרוי "סירסורקה" - מעדן מלכים!!!
17. יפה שבמתכון שפצלך עם שמנת פטריות אין שמנת
א ג   (28.12.17)
18. יופי של כתבה - תודה
משה   (28.12.17)
19. ויש את החינקלי..
ציפי   (28.12.17)
20. קובה הכי טעים
אנא כורדי   (28.12.17)
21. ורניקי זה אוכל מאוקראינה ולא מרוסיה ברוסיה -פלמני
א   (28.12.17)
22. נא להפסיק להטעות- דושפרא זהו מאכל קווקזי מורכב ולא בוכרי!
בשלנית קווקזית   (28.12.17)
חברים, ראשית- קווקזים ובוכרים הם עמים שונים עם מאכלים שונים לחלוטין. המאכל 'דושפרא' זהו מאכל קווקזי, אשר גם בין הקווקזים השונים (באקו, דרבנט, מחצ'קלה) מכינים אותו שונה. המתכון מורכב מאוד ולוקח חצי יום לפחות להכין דושפרא אמיתי. מלבד הבשר הטחון (בקר או כבש) הטעם הייחודי מתקבל מבישול איטי עד לקרמול של בצל (והרבה ממנו, קילוגרמים) במשך כ3 שעות ואחכ הוספת רכז עגבניות ותבלינים והמשך בישול ארוך. את התבשיל בצל מאחדים עם הבשר הטחון ומתחילים בעבודה המילוי של הכיסונים שעשויים מבצק פשוט של קמח מים מלח. יוצא מעדן אמיתי ולא קציצת בשא עטופה בבצק ביצים כפי שתואר כאן.
מילא מתמודד בתכנית, אבל מאהרוני ציפיתי לקצת יותר בקיאות והבנה בתחום.
מקווה שלמדתם משהו חדש.
ואגב, דושפרא אמיתי שכזה לא תמצאו במסעדות, רק אצל המאמות הקווקזיות בבית לצערי.
באהבה
23. הרוסים בטח ממלאים את הכיסונים שלהם בבשר חזיר
עם יוגרוט בצד   (28.12.17)
24. דושפרה זה אוכל קווקזי מנטי זה בוחרי
ilya ,   or akiva   (28.12.17)
אבל מזה משנה אם בוחרי משלם יותר ))
25. מצחיק שאומרים שזה קל להכנה
ענת   (29.12.17)
זה אחד המאכלים הכי קשים ומעייפים שיש להכנה...
משעשע שאמרו שזה פשוט. כמו כן לא ציינו את המנטי הטורקי המרהיב
26. דושפרה זה קווקזי לא בוכרי
(29.12.17)
גם לא קיים במטבח הרוסי מנה בשם וורניקי. יש פילמיני שזה מה שמתואר בכתבה.
27. אין על האוכל של המרוקאים לא יעזור בית דין כל השאר חר
יהודה   (29.12.17)
28. מומו
אורי   (29.12.17)
הכיסונים מספר אחת בעולם זה המומו הנפאלי/טיבטי
29. מאיר בולקה לך תעשה ש"ב
תומר   (29.12.17)
דושפרא מאכל קווקזי.
30. קריאה לציבור - לא לקרוא
רוני   (29.12.17)
אתר רדוד שאין לו מה לחדש
תגובות נוספות
חזרה לכתבה