אוכל  מדורים  חדשות האוכל
כך תכינו את הגפילטע פיש המושלם
מאיר בולקה
פורסם: 01.02.18, 13:12
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 95 תגובות ב-52 דיונים
1. אלא יסטור אינעל דינקום
צ'רלי ,   דרום   (01.02.18)
דג עם סוכר
2. עוד לא סיימנו עם ט''ו בשבט ועם פורים, מה תעשו בפסח?!
טליה ,   צפון   (01.02.18)
3. מי שאוכל אכל או יאכל געפילטע פיש יהיה חכם ותרבותי כהאשכנזים
דג זהב ,   סמבטיון   (01.02.18)
4. רק עם טונה של חזרת
(01.02.18)
5. המאכל האהוב עלי
ניר ,   נס ציונה   (01.02.18)
6. מדור לעידוד תופעת התאבדות !
שמוליק   (01.02.18)
כמה מגעיל אפשר לרדת ?
7. איחס דג עים סוכר
סמי ,   ראשון לציון   (01.02.18)
בדיוק כמו האשכנזים קרים וטפלים ככה גם האוכל שלהם
8. אם יש "מזון" שמוציא את החשק לאכול זה הגפילטע...
אייל ,   דרום   (01.02.18)
אני מגיע ממוצע אשכנזי ואין שום תירוץ לקרוא לקציצת הדג הדחוסה והאפרורית הזו מזון.
בדיוק כמו החזרת - אפשר טיפונת לטעום כדי להיזכר או להזכיר תקופה של פעם וענייני מסורת - אבל להפוך את הגועל נפש הזה למנה עיקרית???? - פשוט איכס!!!
9. אכלתי אצל בפונדק אצל בני, ליגה של אוכל ממש כמו בבית של סבתא.
קובי ,   פתח תקווה   (01.02.18)
10. מאכל דוחה - תעודת עניות של המטבח האשכנזי
אשכנזי   (01.02.18)
איך אפשר להתגאות במאכל כזה ????
11. מצטער להודיע לכותב הכתבה. אתה לא מבין בגעפלטע פיש.
אבי   (01.02.18)
1. יש חשיבות בבחירת הדגים
2. אסור לטחון את הקרפיון עם העור ועם העצמות אחרת הקציצה יוצאת אפורה
3. טוחנים רק את בשר הדג .
4. את הבלילה של הקציצות מכינים אחרת
5. געפילטע פיש נקרא על שם מילוי פרוסות הדג
6. בקיצור אתה לא אציל פולני
12. תורידו את התמונה הזאת יש פה ילדים
אלברט   (01.02.18)
13. סוף סוף כתבה לאשכנזים
הולני החצוי   (01.02.18)
תודה רבה. בלי התנצלות והתחסדות. כתבה לאשכנזים שביננו שמרב ההתחבאות מאלורי שמיעה של זהר ארגוב ואכילת עסקיות הדר שקשוקה שכחנו מה המקורות. יחי הגפילטע - זכרונות סבתא וסבא בליל שבת.
14. גפילטע
יעקבסון   (01.02.18)
מת על גפילטע פיש.
15. הדרך הטובה ביותר היא לא להכין בכלל
נדב   (01.02.18)
16. ״הדג היהודי״
אליהו תבור ,   תל-אביב   (01.02.18)
מה שחסר בסקירה ההיסטורית היא העובדה שגם היום, בפולניה הקתולית, באזורים שלא ראו יהודים כבר יותר מ-60 שנה, אפשר למצוא במסעדות ה״גויות״ גפילטע פיש הנקרא בתפריטיהם ״ז׳דובסקה ריבה״ (דג יהודי).
17. למה להכליל? העולם לא נחלק לשניים כאלו בכלל.
(01.02.18)
אנחנו למשל מתים על גפילטע פיש אבל ממש לא עם הרוטב הרוטט. אף פעם לא.
אני מכירה המון אנשים שאוהבים מאד גפיטלע פיש אבל חלילה להוסיף להם את הציר/רוטב.
בקיצור - נמאס כבר מהכללות.

דבר נוסף - כיף שהגפילטע עשה כזה "קמבק" ועכשיו אוהבים אותו עוד אלפי אנשים בהשוואה ללפני עשור.
18. מה שעשיתי הכי פשוט
(01.02.18)
שמתי פילטר באמבטיה שלי בבית, כל יום שישי אני זורק לתוכה קרפיון ויוצא לי גפילטר פיש.
19. שימו אזהרת גועל בכותרת...
יוסי ,   ירושלים   (01.02.18)
20. נחמד, יש מה לשפר
גרגרני ,   בגליל   (01.02.18)
כל שוחרי הרע , תחסכו את העיוולת שלכם.
מי שמכיר ויודע לאכול טעים , בין אם ממוצא יהודי זה או אחר - יהנה ונהנה מדג ממולא...יש אמת במה שכתב מגיב 11 , למרות שבסוף כולנו יודעים שהקציצות זה השכיח ותמיד נשאר וכאמור לאנינים - מילדות מתחילים עם הקציצה בלבד...
קצת מגוחך מצד הכותב להוסיף "גפילטע לעצלנים"...נו אולי גם "...לעצלנים מאוד" - לקנות צנצנת משומרי גפילטע ולחמם, או "...לעצלנים מאוד מאוד" - פתח ואכול בלי חימום....הדבר האחרון שאפשר להגיד על המאכל הזה שהוא לעצלנים, מבלי להעליב אף אחד הוא אחד המתכוני דגים שאם הולכים לפי סדר לרבות טחינה עצמאית הוא מהמסובכים שיש יותר משלל מתכוני קציצות הדגים וכויוב...
21. אנחנו ב2018!!!
אני ,   חולון   (01.02.18)
לא נמאס לכם לשכנע את עצמכם שזה טעים?
למה כל האוכל של האשכנזים כל כך לבן וחיוור כמוהם יאלההה כבר תתקדמו!!!!!!!!!
22. בפרלמנט הפולני עומדים לחוקק חוק הנוגע לגפילטפיש
לך ולנסיה   (01.02.18)
שעלפיו עדיף יהיה להגיד שהפולנים היו אחראים על מחנות הריכוז אבל הם לא היו אחראים להיווצרותו של הגפילטפיש
23. דווקא כן
יוסי   (01.02.18)
אני דווקא אהבתי שבחגים היו שוחים אצלנו
קרפיונים באמבטיה והייתי צריך ללכת להתרחץ עם השכנה.
24. גפילטע פיש של אימי הוא לא מתוק, ממש גן עדן. כל המרוקאים...
בבר ,   מערה בהרי האטלס   (01.02.18)
מקנאים כי אם תקחו מהם את הבישולים כל שישאר הוא אלימות ואגרסיבות כלפי משפחתם וכלפי הסביבה.
25. אוכל חיוור.קר כמו האשכנזים לא לחינם הם לבנים שאוכלים בשר לבן
(01.02.18)
26. למרוקאים:
אסתר   (01.02.18)
סבא וסבתא שלי האשכנזים משני הצדדים עלו לארץ מתוך ציונות קצת לפני ובתום המלחמה.
הם היו בני 21 ו 17 עלו מתוך ציונות לבד כמובן (המשפחות הושמדו) עם גופיה ותחתונים.
עלו והתנדבו לחיות כמו חורנים ולבנות את הארץ שזה אומר סלילת כבישים והקמת ישובים.
לאחר הקמת המדינה סבא שלי עבד בהעלאת יהודים בעיקר מעירק מרוקו ותימן.
לסבים והסבתות שלי אף אחד לא עזר וגם לא היתה להם משפחה שתעזור. הם גרו (זוג אחד בת"א בדירת חדר, וזוג שני ברמת אביב חלקו דירת "פאר " של 3 חדרים עם עוד 2 משפחות!!) מעולם לא שמעתי מהם תלונות שהיה להם קשה מעולם לא הוזכר מישהו שאשם במצבם...
הם עבדו קשה ובקושי ראו את ילדיהם אבל ידעו להכריח אותם ללמוד לבגרות ולחייב אותם ללמוד באוניברסיטה.
המרוקאים שאוהבים לבכות שתו לי אכלו לי ולהאשים את האשכנזים:
איפה האחריות של הסבים והסבתות שלכם ?
איפה האחריות של ההורים שלכם?
הסבים והסבתות שלי עלו ילדים בלי הורים!!! והסתדרו...
סבתא שלי מספרת איך פעם בשבוע היתה קונה בשוק קרפיונים לגפילטע פיש שמה אותם באמבטיה. בימי חמישי היתה מכינה אותם ואז עם המים האלו היו שוטפים את הבית ורק אז הילדים יכלו להתקלח (פעם בשבוע) ומהמים והסבון של המקלחת היו משתמשים לכביסה!!!
אבל אף אחד לא התלונן או חשב להאשים מישהו!!!!
ולידיעת השרה המרוקאית המכובדת:
לא רק ביישובי הדרום בנו דירות שיכונים "בתי רכבת" 50 מ"ר זאת לא היתה בניה למרוקאים זאת היתה הבניה בכל הארץ!!!
גם אשכנזים שגרו ברמת אביב גרו בשיכונים האלו בדיוק!!!
ועד היום הם עומדים ברמת אביב....
אבל אף אחד שם לא חשב להאשים מישהו במצבו......
תתחילו לחפש את האחריות האישית שלכם של הוריכם ושל הסבים והסבתות שלכם.
27. הקאתי קצת בפה, תודה רבה לכם וואי נט.
יונתן הקטן   (01.02.18)
28. קופנהגן
יפעת חן   (02.02.18)
מגעיל
29. YNET
(02.02.18)
אתם שוב מזייפים על הבולקלה הזה? אין לו הרי חצי מושג בבישול ובטח שלא בגפילטא פיש! אם הוא חושב שהוא בא ללמד את אלה שאוהבים לאכול גפילטא פיש אז יש לי חדשות בשבילם, הוא לא יכול ללמד אף אחד שאוהב גפילטא פיש להכין את הדג הזה ועוד ברוב חוצפתו ממציא גפילטא פיש הונגרי עם פפריקה . לא היה ולא נברא! אמא שלי נולדה בהונגריה ואבא שלי נולד בפולין ואת המתכונים של שניהם למדתי להכין. אין שום פפריקה בגפילטא פיש. לגפילטא פיש המסורתי של אדון בולקלה חסרים כל הטעמים שיש לגפילטא פיש מסורתי: מסלרי דרך עלי דפנה ועד לפלפל אנגלי ומלח שבאים לתוך הציר והמלח בא גם לתוך הדג, לא עושים גפילטא פיש רק עם סוכר אלא גם עם מלח. האיש לא מבין בכלל על מה הוא שח. ושאר המתכונים של הגפילטא פיש שהוא כותב כאן הם המצאות פרטיות וחסרות דמיון שלו שאין להן קשר בכלל עם שום גפילטא פיש. תגידו לו שיפסיק לבלבל את המוח כי הוא לא ילמד אף פעם לבשל. אין לו גישה לזה ואין לו מושג בזה בכלל ועוד אוכל יהודי פולני או מזרח אירופאי מסורתי. זה רק מעצבן שמישהו הולך והורס את המתכונים המקוריים של האוכל הישן והטוב הזה שההורים שלנו הכינו עם המון אהבה ותשומת לב ובא איזה אחד שמחפש תשומת לב וחושב שהוא יודע הכל אבל הוא לא יודע כלום. הוא שכח להכניס גם את הקוסברה בגפילטא פיש שהוא אוהב לדחוף לכל מאכל פולני או מזרח אירופאי. תגידו לו שגם פטרוזיליה בשום צורה שהיא לא נכנסת לגפילטא פיש! ולא קוראים לזה מרק אלא ציר שבזכות הג'לטין שיש בעצמות הדג גורם לציר הזה להקריש - גם את זה הוא לא יודע. ואת החזרת שלו! אם אין עונה של חזרת אז אי אפשר להכין חזרת כי היא יוצאת מרה. שורש חזרת יבש הוא מר!!! ובטח שלא בא חומץ תפוחים לחזרת כי זה מזייף את הטעם של החזרת. החומץ צריך להיות חומץ נייטראלי לחלוטין אפילו לא חומץ יין. וגם בחזרת הוא מחסיר את המלח. לאיזון הטעם צריך קצת מלח ואפילו רבע כפית לחזרת. ואת הסלק קולפים חותכים ומבשלים במים עם קצת מיץ לימון טרי לשמירת הצבע הבוהק שלו מבשלים עד שהוא רך וממי הסלק אפשר לעשות משקה בורשט - לא צריך לשפוך את המים. מצננים את הסלק ומרסקים על פומפיה בינונית ואת החזרת על פומפיה דקה ואפשר במיקסר ואם החזרת נתקעת במיקסר אז סימן שהיא לא טריה אלא יבשה אז אפשר לזרוק אותה לפח האשפה. והחזרת צריכה להיות חריפה ודי חמוצה מתוקה וקצת מלוחה כדי שיהיה לה טעם טוב. והכי מביך זה הזילזול שלו בטעם הקולינארי של הקוראים: עם "גפילטא פיש לעצלנים"!!!!!!! זה מעל ומעבר לכל תפיסה היחס המזלזל הזה הן לאנשים והן לאוכל! אולי הוא רוצה גם גפילטא פיש מפח הזבל??????????:
30. שטויות בג'לי
שרהל'ה   (02.02.18)
רואים שאתה לא מבין בשום דבר.
לקחת את הדבר הכי יפה והכי טעים באוכל הפולני ועשית ממנו צחוק.
מה הקשר בין הגפילטע של פולין לקציצת הדג של ההונגרים? הם סתם תפסו על זה טרמפ.
כרגיל אתה שוב מקשקש.
עד היום אנחנו מקבלים את הדג טחון טרי בלי טובות ואני מוסיפה הרבה שום ושמה אבקת קציצות שעושה את הגפילטע לחלום.
מי ילמד אןתך ככה להכין? אפילו הקייטרינג של שמיל בבורופארק לא יודע להכין ככה אבל אתה מתנשא ורוצה להראות שאתה מבין כי בטח אכלתה אצלו והוא גילה לך.
בולקה אתה חושב שטתה שף קורדןן בלו אבל זה קשקוש כי אף אחד היום לא טוחן דגים כי הולכים לקנות וויטפיש מוכן ואתה חושב שאתה יכול ללמד מישהו איך להכין.
ומה פתאום להחליף פפריקה בסוכר. ככה כותב אחד שלא מבין כלום.
אולי המנהלים של ווינט יעיפו אותך או שתלך לבני ברק ללמוד איך מכינים אוכל אמיתי
תגובות נוספות
חזרה לכתבה