שלח להדפסה  
קינוחים

לחצו כאן להגדיל הטקסט לחצו כאן להגדיל הטקסט

עוגיות ממולאות (מננה, מעמול) / קלודיה רודן, מתוך "ספר הבישול היהודי - מזרח ומערב"

"מננה" הוא השם היהודי ל"מעמול" הערביות, והעוגיות עצמן שונות מעט מהגירסה הערבית - זה לפחות מה שגיליתי כשחזרתי למצרים וידידי המוסלמים אמרו שהתגעגעו לעוגיות שלנו. כל משפחה יהודית החזיקה קופסה מלאה בעוגיות הללו, והיהודים המשיכו לעשות כן עשרות שנים אחרי שעזבו את מצרים. אמי דאגה תמיד לאספקה שלהן.

במשך שנים חיפשה אמי את המלקחיים המשוננים שבעזרתם הטבענו דוגמה נאה על העוגיות, ובסופו של דבר מצאה מישהו שהכין לה זוג מלקחיים - אף שבאותה מידה יכלה להשתמש במזלג.

הבצק, העשוי קמח וחמאה, מבושם במי פרחים ונימוח להפליא. המלית השכיחה ביותר עשויה אגוזי מלך, היוקרתית ביותר עשויה פיסטוקים, ויש גם גירסה מצוינת ממולאת בעיסת תמרים. זה אחד המתכונים הגדולים של המטבח שלנו.


חומרים
לבצק:
3.5 כוסות קמח
2 כפות סוכר
250 גרם חמאה
1 כף מי ורדים או מי פריחת תפוזים
1 כף חלב או ככל הדרוש
אבקת סוכר לזרייה
למלית האגוזים:
1.5 כוסות (200 גרם) אגוזי מלך או פיסטוקים, קצוצים דק
6-4 כפות סוכר
1 כפית קינמון טחון (רק אם משתמשים באגוזי מלך)
2 כפות מי ורדים או מי פריחת תפוזים
למלית התמרים:
300 גרם תמרים מיובשים, מגולענים, רצוי רכים
6-4 כפות מים או כדרוש
אופן ההכנה
  1. להכנת הבצק: מערבבים את הקמח עם הסוכר, מוסיפים את החמאה ומשפשפים בכפות הידיים לתערובת פירורית (ניתן לעשות זאת במעבד מזון ולהעביר לקערה). מוסיפים את מי הפרחים ודי חלב לקבלת בצק רך הנאסף לכדור.
  2. להכנת מלית האגוזים: מערבבים יחד את כל החומרים. למלית התמרים: מעבדים את התמרים במעבד מזון עם די מים לקבלת עיסה רכה.
  3. נוטלים מהבצק גושים בגודל אגוז מלך. עושים בכל גוש גומה בעזרת האגודל. מרחיבים את הגומה, מסובבים ומהדקים את הבצק אל כף היד, עד לקבלת "סיר" קטן שדופנותיו דקות למדי; אם הן נקרעות, קל להדביקן. ממלאים את הגומה כדי שלושה רבעים מגובהה באחת המליות, ומקרבים את הדפנות לאטום את המלית במעין "כדור" בצק. משטחים את הכדור ומניחים בתבנית אפייה, כשהתפר כלפי מטה והצד החלק כלפי מעלה. צובטים את פני העוגיה במלקחיים משוננים או דוקרים במזלג.
  4. מחממים תנור לחום בינוני-נמוך (160 מעלות צלזיוס) ואופים 20-30 דקות ולא יותר. אין מניחים לעוגיות להשחים. בתום האפייה העוגיות יהיו רכות מאוד ובהירות, אבל הן יתקשו ברגע שיצטננו. מוציאים מהתבנית רק אחרי שהצטננו והתקשו, ומאבקים באבקת סוכר.

חזרה