שלח להדפסה  
עוגות ועוגיות

לחצו כאן להגדיל הטקסט לחצו כאן להגדיל הטקסט

עוגת לקח (דבש) / קלודיה רודן, מתוך "ספר הבישול היהודי - מזרח ומערב"

עוגת הדבש, וקרובתה עוגת הזנגביל, התחבבו על היהודים מאז תחילת ימי הביניים בגרמניה. אף שהמתכון הגרמני המתועד הקדום ביותר ללבקוכן (עוגת זנגביל ממותקת בדבש) הוא מן המאה השש-עשרה, העוגה נזכרת בכתובים יהודיים קדומים בהרבה - חלקם מהמאה השתים עשרה, אז נהגו ילדים להביא עימם פיסת עוגת דבש ביום הראשון ללימודים ב"חדר". במזרח אירופה נעשו העוגות הללו לעוגות חג יהודיות ונאכלו בכל השמחות. עוגת דבש היא העוגה המסורתית לראש השנה, ומסמלת את התקווה שהשנה החדשה תהיה מתוקה, והיא נאכלת גם בפורים. המתכון שלהלן עסיסי ונפלא, וטעמו עשיר ומיוחד. יש להכין את העוגה לפחות 3 ימים לפני האכילה, והיא נשמרת לאורך זמן.


חומרים
2 ביצים
1 כוס סוכר
1/2 כוס שמן
1 כוס דבש כהה, נוזלי
2 כפות רום או ברנדי
1/2 כוס קפה שחור חזק, חמים
2 כפיות אבקת אפייה
1/2 כפית אבקת סודה לשתיה
קורט מלח
1 כפית קינמון טחון
1/4 כפית ציפורן טחון
קליפה מגוררת מ - 1 תפוז
2 כוסות קמח ועוד קמח לקימוח הפירות המיובשים והאגוזים
1/2 כוס (50 גרם) אגוזי מלך קצוצים, או שבבי שקדים
1/3 כוס צימוקים בהירים
אופן ההכנה
  1. טורפים את הביצים עם הסוכר לתערובת בהירה וקצפית. טורפים פנימה את השמן, הדבש, הברנדי והקפה.
  2. מערבבים את אבקת האפייה, הסודה לשתייה, המלח, הקינמון, הציפורן וקליפת התפוז עם הקמח. מוסיפים בהדרגה לתערובת הביצים והדבש, וטורפים במרץ לבלילה חלקה.
  3. מקמחים את הצימוקים והאגוזים או השקדים במעט מהקמח, כדי שלא ישקעו לתחתית התבנית, ובוחשים אותם אל הבלילה.
  4. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות צלזיוס) מרפדים תבנית בקוטר 24 ס"מ בנייר אפייה או ברדיד אלומיניום, מברישים בשמן ומקמחים, ויוצקים פנימה את הבלילה, או מחלקים בין 2 תבניות כיכר בגודל 13X24 ס"מ. אופים שעה ורבע או יותר, עד שהעוגות מוצקות ושחומות. את העוגות הקטנות יותר אופים שעה.

חזרה