בשיתוף לקט ישראל
לקט ישראל: המרלוג
(הפקה: אינטרוויזיה, בימוי ועריכה: אדם דויטש)
"שלום, מדברים מלקט ישראל, מה שלומך היום?".
כך מתחיל כל יום במוקד החקלאי של לקט ישראל, אז יוצרות הרכזות קשר עם מאות חקלאים ברחבי הארץ במטרה לאתר עודפי תוצרת חקלאית. "בדיוק סיימתי שיחה עם יוסי, אחד החקלאים שאנחנו עובדים איתו, כדי לבדוק אם במקרה יש לו עודפי תוצרת של חצילים או קישואים, או חלקה שאנחנו יכולים לבוא ולנקות עד הסוף", מספרת חלי מור כהן, רכזת איסופים דרום של לקט ישראל.
הקשר עם החקלאים, שנבנה במשך עשרים שנה, קיבל תפנית דרמטית מאז פרוץ המלחמה. "אחרי 7 לאוקטובר קרה משהו אחר לגמרי", מספר אדיר פיניש, רכז שטח דרום של הארגון. "לאורך השנים, החקלאים היו תורמי המזון הגדולים שלנו, ופתאום הפכנו להיות המשענת של החקלאים. קנינו מהם סחורה, הבאנו מתנדבים לקטיף, עזרנו להם בשטח וגם בפן הכלכלי. אם היו צריכים פועלים, הבאנו פועלים, היו צריכים ציוד סייענו גם בזה, רכשנו מהם תוצרת - הכל כדי שהם ימשיכו לקטוף ובכדי שנוכל להבטיח את הבטחון הכלכלי של תושבי המדינה". מעל 50 אלף מתנדבים של לקט ישראל עזרו מאז תחילת המלחמה לחקלאים בשטחים החקלאיים.
"ברגע שמגיעה הקריאה מהמוקד, אני מגיע עם צוות קוטפים מקצועי", מספר פיניש, "ואנחנו מצילים את המזון המיועד". בשדות מחכה תוצרת שנפסלה לשיווק מסיבות של עודף בשווקים או מסיבות קוסמטיות - פירות וירקות שצורתם אינה מושלמת, אך הם טריים, טובים למאכל ובעלי איכות תזונתית מעולה. חקלאים נאלצים לוותר על קולורבי גדול מהרגיל, שני גזרים שהתחברו, גמבה עם שפיץ או תפוח שנראה עקום, שהסיכויים שלהם להימכר הרבה יותר נמוכים. "עם זאת, כל אלה טריים, ראויים למאכל ומזינים באותה המידה", מדגיש פיניש. לפי סקר שערך לאחרונה ארגון לקט ישראל על ידי מכון מדגם, 39 אחוזים מהישראלים מייחסים חשיבות למראה החיצוני של הפירות והירקות, נתון שמזנק ל־54 אחוז בקרב צעירים בגילאי 18 עד 24. נתונים שכאלו מייצרים עודפים משמעותיים שהעמותה יכולה להציל.
במרכז הלוגיסטי מתכנסים מדי יום עשרות מתנדבים. "המתנדבים שלנו ממיינים את התוצרת ואורזים אותה, ומכאן אנחנו משנעים אותה במשאיות לכל הארץ", מספר מיכאל ביקוב, מנהל ההפצה והשינוע של הארגון. התוצרת עוברת מיון קפדני ואריזה מחדש, תהליך שמבטיח שכל מה שיוצא מהמרכז ראוי לחלוטין למאכל. . בכל יום הארגון מאכיל עשרות אלפים "במאמץ מתמיד לקחת את העודף ולהעביר אותו למקום בו יש חוסר", מעיד ביקוב.
במקביל להצלת התוצרת החקלאית, מפעיל הארגון את פרויקט לקט לשולחן שנועד להצלת מזון מבושל. "אנחנו לוקחים את המזון האיכותי שנשאר בחברות הייטק, במפעלים ביטחוניים, בצבא, בבתי מלון", מסביר יניר מאיר גבאי, מנהל אזור צפון ומרכז לקט לשולחן. "המזון מועבר לעמותות מקומיות, שותפות שלנו, המפזרות אותו בין מי שזקוק לו ביותר - ניצולי שואה, קשישים עריריים ונוער בסיכון. אנחנו מאתרים תיכונים שבהם תלמידים מגיעים ללא עורף משפחתי, ללא ארוחת צהריים וגם ללא ארוחת בוקר", מספר גבאי, "ומייצרים עבורם עוגן של יציבות תזונתית בבית הספר". הפרויקט מאפשר ניצול מקסימלי של משאבי המזון הקיימים, תוך הפחתת בזבוז והגדלת הביטחון התזונתי של אוכלוסיות מוחלשות.
מלחמת חרבות ברזל יצרה משבר חמור בחקלאות הישראלית. למעלה מ־30 אחוז משטחי החקלאות בישראל נמצאים באזורי הקו הראשון של המלחמה - כ־22 אחוז בחבל תקומה (עוטף עזה) ועוד כעשרה אחוזים בגבול הצפון. עם תחילת המלחמה חלה ירידה של כ־40 אחוז בכוח האדם בענף, בעיקר בשל המחסור בעובדים זרים ופלסטינים. העלות הכוללת של אובדן המזון למשק הלאומי בששת החודשים הראשונים של המלחמה הגיעה למיליארד שקל, כולל אובדן מזון בשווי 670 מיליון שקל ועלויות סביבתיות ובריאותיות נלוות. המחסור בתוצרת החקלאית הוביל לעליית מחירים משמעותית – 14 אחוז במחירי הירקות ושמונה אחוזים במחירי הפירות.
למרות האתגרים הרבים, בשנת 2024 הצליח לקט ישראל, ארגון הצלת המזון הלאומי, להגיע למספר שיא של נתמכים - 415 אלף איש מדי שבוע, אליהם הגיע המזון והמנות דרך 300 עמותות שותפות יותר משני מיליון ארוחות מבושלות ועוד 921 אלף מרקים ותבשילים קפואים חולקו על ידי הארגון בשנה החולפת. מאז תחילת המלחמה, פעילותם המסורה של 95 אלף מתנדבים מישראל ומהעולם סייעה להציל למעלה מ־31 מיליון ק"ג של תוצרת חקלאית. שווי המזון שהוצל ב־2024 על ידי הארגון עומד על למעלה מ־333 מיליון שקל. "המלחמה גרמה לפגיעה קשה בחקלאות הישראלית והשלכותיה יורגשו עוד הרבה שנים קדימה", מסכם גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל. "המצב הנוכחי מחייב אותנו לחזק את החקלאות המקומית ולהפוך אותה לחסינה יותר מפני משברים עתידיים. חיזוק החקלאות המקומית אינו רק צורך כלכלי חיוני, אלא גם תנאי הכרחי להבטחת ביטחון תזונתי בר קיימא וחוסן לאומי איתן עבור אזרחי ישראל".
לפרטים נוספים, התנדבות ותרומות
בשיתוף לקט ישראל
פורסם לראשונה: 09:50, 25.02.25