20 שנה לאירוע הקשה שבו ננטש הלוחם מדחת יוסף בקבר יוסף: משלחת תושבים מהשומרון, ובראשם ראש המועצה יוסי דגן, ביקרה את בני משפחת יוסף בביתם שבבית ג'אן והעניקה להם תמונה של קבר יוסף אז והיום. במפגש אמרו בני המשפחה כי יש לשמור על הנוכחות הישראלית בקבר יוסף. "אם לא תחזרו לשם, על מה נפל אחי?", אמר מהדי יוסף לתושבים. "לא נוותר על להגיע לשם, ולא נוותר על כך שתחזרו לשם".
3 צפייה בגלריה
 ביקור בביתו של מדחת יוסף- יוסי דגן ראש מועצת שומרון , אחיו של מדחת יוסוף מהדי יוסוף ואביו של מדח'ת
 ביקור בביתו של מדחת יוסף- יוסי דגן ראש מועצת שומרון , אחיו של מדחת יוסוף מהדי יוסוף ואביו של מדח'ת
"לא מבינים כיצד הפקירו את הבן שלנו". יוסי דגן עם משפחת יוסף
(צילום: רועי חדי)
3 צפייה בגלריה
 ביקור משלחת מתנחלים בביתו של מדחת יוסף
 ביקור משלחת מתנחלים בביתו של מדחת יוסף
(צילום: רועי חדי)
לדברי מהדי, "בשבילנו המקום הזה, שבו הדם של מדחת חלחל לאדמה, הוא מקום שלא נשכח. יוסף הצדיק נמצא בדת שלנו, זה לא סוד שאנחנו צאצאי יתרו. מאז קום המדינה החלטנו להילחם למען דגל מדינת ישראל, ונמשיך לשרת אותה כתף אל כתף - אבל קבר יוסף חשוב לנו כמשפחה. אם לא תתפללו שם, אז על מה נפל אחי? אם לא נותנים לעם ישראל להיכנס לשם, על מה מדחת נפל? הוא נפל על כלום".
אמו של מהדי אמרה כי "אמנם אנחנו מאמינים בגורל, אבל כואב לנו. אנחנו לא מבינים כיצד הפקירו את הבן שלנו".
יוסי דגן אמר למשפחה: "באנו לכאן בכאב גדול, כדי לאמץ אתכם ללבנו. תושבי השומרון לא שוכחים את מי שהגן עלינו. הבן הגיבור שלכם נפל בשמירה על המקום הקדוש ועל אותם התלמידים. אנחנו כואבים יום-יום את האסון הזה. מה שקרה בקבר יוסף הוא פצע פתוח של כל מדינת ישראל, אף אחד לא יכול להשתיק את זה".
מדחת יוסף, לוחם משמר הגבול, נהרג ב-1 באוקטובר 2000, תחילת האינתיפאדה השנייה, מירי צלפים במהומות בקבר יוסף. מותו גרר ביקורת ציבורית נוקבת על פיקוד צה"ל וממשלת ישראל, לאחר שהתקבלה החלטה שלא לחלץ את הכוח ממתחם הקבר - אלא להמתין להגעת המנגנונים הפלסטינים למקום. למרות הבטחת אנשי הרשות הפלסטינית, המנגנונים לא הגיעו כדי לפנות את מדחת - ומצבו המשיך להידרדר לאורך היום, עד שאיבד דופק ובסופו של דבר נקבע מותו.
3 צפייה בגלריה
מדחת יוסף
מדחת יוסף
"לא נשתוק עד שנתקן את ההפקרה המבישה שלו". מדחת יוסף
(צילום רפרודוקציה: אלכס קולומויסקי)
"כולנו זוכרים יום-יום את מה שקרה", הוסיף דגן. "ההפקרה - גם של מדחת יוסף וגם של קבר יוסף - הייתה אחד מרגעי השפל של מדינת ישראל. אנחנו כאן כדי לומר לכם שאנחנו איתכם בצער ובכאב. אנחנו יודעים שהכאב לעולם לא נרגע, רק מתגבר. באנו גם לומר לכם שאנחנו מאמינים שבעזרת השם נזכה לחזור לקבר יוסף, ישיבת עוד יוסף חי תחזור לפעול שם".
הביקור התקיים בצל מגפת הקורונה, אך המשטרה העניקה לתושבי השומרון אישור להגיע לבית המשפחה. לביקור הצטרפו ראש ישיבת "עוד יוסף חי", הרב יוסי אליצור, הרב מנחם בן שחר, אלוף-משנה פארס עתילה שמלווה את המשפחה, וקצין הביטחון המרחבי של אזור גב ההר, ישעיהו בן פנחס, שבזמנו היה תלמיד בישיבת קבר יוסף והכיר את מדחת.
ראש ישיבת עוד יוסף חי, הרב יוסי אליצור, העניק להוריו של מדחת יוסף מדליית זהב שעליה מוטבע ציור של קבר יוסף ואמר: "שכם היא עיר הברית, ואנחנו רוצים למחוק את ההפקרה והחרפה של הבגידה בברית". הרב מנחם בן שחר, רב בישיבה, אמר כי "לא נשתוק עד שנתקן את מכירת יוסף ואת ההפקרה המבישה של הלוחם מדחת יוסף".
ישיבת עוד יוסף חי פעלה בקבר יוסף עד לשנת 2000, אז יצא צה"ל מהעיר שכם, וכיום היא פועלת ביצהר שבשומרון. מאז נסיגת צה"ל, הביקורים בקבר יוסף, שנמצא בפאתי שכם, מתקיימים רק בכפוף לתיאום עם הצבא. הפלסטינים הכירו בעבר באופיו היהודי של קבר יוסף ובחשיבותו ליהודים, אך מאז יציאת צה"ל משכם הקבר הושחת ונהרס כמה פעמים על-ידי פלסטינים. ב-2015 אף גינה יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, השלכת בקבוקי תבערה לעבר המתחם.