שתף קטע נבחר

פרס: החלטות הוועידה הן בושה, יתכן שנפרוש

שר החוץ אמר כי "הצטער" על דבריו של יאסר ערפאת בדרבן. גם הנשיא קצב תקף את ההודעה. נציגי אלפי ארגונים הצביעו בעד הגינוי לישראל שהואשמה ב"פשעי מלחמה, רצח עם וטיהור אתני". הארגונים היהודיים עזבו במחאה את האולם

שר החוץ, שמעון פרס, אומר הבוקר (יום א') כי "ייתכן שישראל תפרוש מהוועידה נגד גזענות בדרבן, מאחר והחלטות הוועידה הן בושה למחליטים יותר מאשר לישראל".
פרס הוסיף: "התקבלו שם החלטות נוראיות. מילים הן לפעמים כמו כדורים ולכן מאוד הצטערתי על דבריו של יאסר ערפאת בדרבן. הוא צריך להפסיק את ההסתה נגדנו ואנחנו נצטרך להפסיק ביטויים קיצוניים שנשמעים לעיתים בקרבנו".
שר החוץ פרס התייחס בדבריו גם לפגישה עם יאסר ערפאת ואמר :"אנחנו בודקים כעת מקום וזמן ועורכים הכנות נוספות לקראת הפגישה. כולנו מעוניינים שהמפגשים יעלו משהו, אם כי זה בוודאי לא יהיה כגודל הציפיות ונקווה שלא יהיו כגודל האכזבות שידענו בעבר". שר החוץ הדגיש: "אני לא פועל על דעת עצמי - ראש הממשלה שרון תומך בפגישות האלה".
גם הנשיא משה קצב התייחס היום לוועידת דרבן: "כל הצעקנים בוועידה צריכים להרכין ראש בפני מדינת ישראל ולא להוקיע אותנו", אמר הנשיא במהלך סיור בדרום.
יו"ר האופוזיציה, יוסי שריד, אמר כי "אין ישראלי שפטור מחשבון נפש בשאלה, כיצד הגענו למצב המסוכן של החלטות ועידת דרבן". לדברי שריד, "החלטות הוועידה מדיפות ריח כבד ודוחה של אנטישמיות. הכיבוש בשטחים מאיים לא רק על מעמדה של ישראל, אלא גם על עצם קיומה".

ההודעה: ישראל מדינה גזענית

הכעס בישראל בא בעקבות בעקבות הצעת החלטה אנטי ישראלית קיצונית שהתקבלה הלילה בועידת הארגונים הבלתי ממשלתיים. ההודעה גינתה את ישראל בחריפות ותיארה אותה כ"מדינת אפרטהייד גזענית". על פי ההחלטה, שהתקבלה על ידי נציגי 3,000 ארגונים, ישראל מואשמת ב"ביצוע שיטתי של פשעי גזענות, הכוללים פשעי מלחמה, פעולות של רצח עם וטיהור אתני". במחאה על ההחלטה עזבו נציגי הארגונים היהודיים את אולם הוועידה.
דובר המשלחת הישראלית לעצרת, נועם כץ, אמר בתגובה כי "ההחלטה שנתקבלה מהווה הסתה מוחלטת נגד ישראל, ומטרתה לבסס את אי הלגיטימיות של מדינת היהודים. ההחלטה שופכת דלק על הניסיונות להציג את ישראל באור מפלצתי".
כץ אמר ל-ynet כי "ההחלטה איננה בעלת מעמד משפטי מחייב. יש להצטער עליה ויש להיאבק על מנת להוציא את מגמת השנאה מרוח הוועדה".
הנציג הפלסטיני, תאופיק ג'ברין, קרא לועידת המדינות לאמץ את ההחלטה, וכן לקרוא לזכות הגדרה עצמית לעם הפלסטיני.
להחלטה המתקבלת בפורום האנטי ממשלתי אין השפעה מחייבת על הפורום הבכיר יותר של המדינות, אולם אין ספק שיש להצהרה זו משקל רב בקבלת הודעת הסיכום.

האמריקנים מאיימים

נלסון מנדלה, בן ה-83, נשיאה לשעבר של דרום אפריקה ואבי הדמוקרטיה בה, קרא למשלחות בנאום מוקלט מראש להניח בצד את חילוקי הדעות ולנקוט פעולה כדי שהעולם ייפטר ממחלת הגזענות. "הגזענות הורגת יותר מכל מגיפה", אמר.
דבריו לא השפיעו על האווירה הסוערת בוועידה. דובר הבית הלבן, ארי פליישר, אמר אמש כי חלק מסעיפי הודעת הסיכום המתגבשת של הוועידה הם אנטישמיים, וכי אם לא ישונו תפרוש המשלחת האמריקנית מהוועידה.
בדיונים שנערכו בסוף השבוע הושמעו טענות קשות נגד ישראל. יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, תקף בחריפות את מעשיה של ישראל בשטחים וטען כי מדינת ישראל היא מדינה גזענית המבצעת טיהור אתני באוכלוסיה הפלסטינית. בשבת נמנע ערפאת מלהגדיר את ישראל שוב כ"מדינה גזענית", אולם האשים את הכיבוש במדיניות גזענית נגד הפלסטינים. הוא נמנע מהתייחסות מפורשת לציונות.
קודם לנאומו של ערפאת טען הכומר האמריקני, ג'סי ג'קסון, כי המשלחת הפלסטינית הסכימה להסיר את הביקורת נגד ישראל והציונות, שהתכוונה להציג בנאום הסיכום של הוועידה. לדברי ג'קסון, הסכימה המשלחת הפלסטינית להכיר בשואה כפשע החמור ביותר במאה ה-20. הפלסטינים זעמו על ג'קסון וציינו כי היה נלהב יתר על המידה. ג'קסון הציג מסמך עליו חתום ערפאת שמאשר את שאמר.
מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, ציין כי עניין הגינוי לישראל על מעשיה בשטחים וההכרה הפלסטינית בכך שהשואה היא הפשע החמור ביותר במאה ה-20 עדיין פתוחים למשא ומתן. "יש צורך להתייחס בהצהרת הסיום למעשיה הגזעניים של ישראל בשטחים כפי שהישראלים רוצים שההצהרה תכלול התייחסות לשואה. זו עסקת חבילה", אמר מוסא.

בהכנת הידיעה השתתף שמעון איפרגן

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מאיר פרטוש, ידיעות אחרונות
פרס. מילים הן כמו כדורים
צילום מאיר פרטוש, ידיעות אחרונות
צילום איי פי
מפגינים נגד ישראל בדרבן
צילום איי פי
מומלצים