שתף קטע נבחר

היולט פאקרד - חלוצת העמק

תוך שבוע הודיעה חברת HP על רכישת קומפאק ועל בליעת חברת הדפוס הישראלית אינדיגו. HP, שנחשבת לחברה ש"ייסדה" את עמק הסיליקון, קמה במוסך ביתי ב-1937 על-ידי שני חברים צעירים. היום עומדת בראשה קרלי פיורינה, אשת העסקים החזקה ביותר בארה"ב. גלגולו של מותג

ב-1937, במוסך ביתם בפאלו אלטו שבקליפורניה, הקימו דייב פקארד וביל היולט, שני חברים מאוניברסיטת סטנפורד, חברה חדשה. לימים קמו בשכנות אליהם חברות נוספות, שאחר-כך קיבלו את הכינוי סטארט-אפ, והאזור כולו, עמק הסיליקון, הפך לעמק התעשיות המתקדמות בעולם, המעסיק מאות-אלפי מדענים וחוקרים.
במעבדות שלהם פיתחו היולט ופקארד את הסינטיסייזר, המוניטור והאולטרה-סאונד. היום הפכה החברה שיסדו, HP, לחברת המחשבים השנייה בגודלה בעולם, המייצרת ומוכרת כ-30 אלף מוצרים.
בשבוע שעבר הודיעה HP על עיסקת המיזוג הגדולה אי-פעם בענף המחשבים העולמי - עם חברת המחשבים האישיים קומפאק. זאת לאחר ששתי החברות סבלו באחרונה מירידה
בביקוש למוצריהן. ערך מניית HP ירד בשנה האחרונה מ-62.8 ל-18 דולר למניה, והחברה פיטרה במחצית 2001, 8,500 עובדים. מניית קומפאק ירדה מ-33.4 דולר ל-10.6 דולר, והחברה פיטרה 9,000 עובדים השנה.
HP רכשה את קומפאק בעיסקת מניות של 25 מיליארד דולר. בעלי מניות קומפאק יחזיקו ב-36% מהחברה החדשה, ובעלי מניות HP יחזיקו ב-64%. העיסקה תיכנס לתוקף במחצית הראשונה של 2002. יו"ר החברה החדשה והמנכ"ל תהיה קרלי פיורינה, כיום מנכ"ל HP. הנשיא יהיה היו"ר הנוכחי של קומפאק, מייקל קאפלאס. היקף המכירות המשותף של שתי החברות יהיה 87.4 מיליארד דולר בשנה, הרווח הצפוי יהיה 3.9 מיליארד דולר בשנה, והן יתחרו יחד ביצרנית המחשבים הגדולה בעולם, יבמ.

קומה עליונה בית, קומה תחתונה סטארט-אפ

דייב פקארד נולד בשנת 1912 בעיירה פואבלו, קולורדו, לאב עורך-דין ואם מורה בתיכון. בגיל ההתבגרות למד מספרים לייצר אבקת שריפה ואיבד חלק מאגודלו השמאלי בניסיון הראשון (והאחרון) שעשה בהפעלת האבקה.
ב-1930 החל ללמוד באוניברסיטת סטנפורד בפקולטה להנדסת חשמל. שנתיים לאחר מכן התקבל לעבודה בחברת ג'נרל אלקטריק במדינת ניו-יורק והועסק במחלקת ייצור מקררים. משם המשיך למעבדות הרדיו של החברה.
הוא השתלב באווירה ששררה בחברה - של עובדים צעירים נלהבים ושאפתניים, בילה שעות במעבדה ולמד ביסודיות כל תופעה וכל מכשיר או רכיב הקשורים בהנדסת הרדיו. השכר שקיבל היה 90 דולר בחודש. הוא וחברים נוספים, שהשתכרו כמוהו, שכרו בית וחיו בו במשותף תוך הקפדה על הוצאות צנועות, כדי לחסוך כסף.
ביל היולט נולד שנה אחרי פאקרד ב-1913 באן ארבור, מישיגן. הוא היה ילד סקרן שהתעניין בטכנולוגיה ובגילויי התקופה. הוא אהב במיוחד כימיה, פיסיקה והרכבת מכשירים. למרות שהיה דיסלקטי, רכש ידע בעזרת הקשבה, קליטה מהירה וזיכרון מעולה. למרות ציוניו הגרועים התקבל לסטנפורד - בזכות העובדה שאביו הרצה שם בעבר. הוא סיים את סטנפורד והשלים תואר נוסף באוניברסיטת MIT.
היולט ופקארד הפכו חברים במהלך לימודיהם בסטנפורד. באחת החופשות הכיר פקארד את רעייתו לעתיד, לוסיל. פקארד קיבל מסטנפורד מילגה למחקר בתחום פיתוח הראדאר העתידי, יחד עם עוד שני ממציאים נוספים. במקביל הקים יחד עם היולט את חברת היולט פקארד.
החברה מוקמה במוסך הבית בפאלו אלטו. בקומה הראשונה גרו בני הזוג הטרי פקארד, ובקומה השנייה - ביל היולט הרווק. לימים, ב-1989, הפך המוסך לאנדרטה המציינת את "מקום ההולדת של עמק הסיליקון".
הצעירים בני ה-26 ו-27 עבדו מסביב לשעון במעבדות המחקר בסטנפורד ובמעבדה הפרטית שלהם. ב-1938 נשא היולט לאשה את פלורה. באותה שנה פיתחו שני החברים את ההמצאה הראשונה שלהם: מתנד קול - מכשיר בדיקה אלקטרוני למהנדסי קול. הם הציגו את המכשיר לפני בד הוקינס, טכנאי הקול הראשי של חברת דיסני הצעירה, שהייתה אז בחיתוליה. הוקינס שכלל את המכשיר לפי צורכי חברת דיסני, וזו העבירה ל-HP את ההזמנה הראשונה למכשיר - שמונה יחידות במחיר 100 דולר היחידה.

פיתוחים חלוציים

ב-1941 גויס ביל היולט לחיל הקשר בצבא ארה"ב. במקביל גדלה החברה וייצרה ציוד לבדיקת תדרים ומכשירי קשר, שנרכש על-ידי הצבא. ב-1951 הסתכמו מכירותיה ב-5.5 מיליון דולר. החברה הלכה וגדלה ופתחה סניפים באירופה ומרכז ייצור בלאוולנד שבקולורדו. ב-1958 החלו מניות HP להיסחר בבורסה.
לאחר פיתוח מתנד הקול פותחו בהיולט פקארד מחולל תדר (סינתיסייזר) לשימוש בתעשיית מקלטי רדיו, וכן מכשירים עדינים ומתוחכמים לבדיקה ותצוגה של תדרים גבוהים. בהמשך פותח מחשב השולט על אמצעי המדידה ומשמש בקר שלהם.
ב-1967 הומצא המוניטור למחלקת טיפול נמרץ, ואחריו מחשבון רובוטי לתעשייה הכימית וציוד בדיקה לתעשיות בטחוניות. ב-1971 החלו לייצר בחברה מערכת למדידת חלקיקים קטנים, עד חלקיק המיליון של האינטש, עבור תעשיות המתכת, וכן מחשבון-כיס מדעי שמילא את מקומו של סרגל החישוב הישן. ב-1980 המציאו ופיתחו את האולטרה-סאונד.
ההצלחה העסקית של היולט פקארד התבססה על התפיסה שיש כל הזמן לייצר מוצרים חדשים, ולא לאפשר "מרווחים ריקים" שאליהם ייכנסו המתחרים במוצר חדש. לכן הופכת החברה את מוצריה שלה עצמה ל"מיושנים" תוך זמן קצר, ומציעה במקומם מוצרים חדישים.
ב-2000 פוצלה החברה לשניים. HP סיימה את השנה עם הכנסות של 47 מיליארד דולר (החברה שפוצלה ממנה, אג'ילנט טכנולוג'יס-AT, סיימה עם מחזור של 10.8 מיליארד דולר). HP מעסיקה 88 אלף עובדים. שווי השוק שלה: 35.1 מיליארד דולר.
באוגוסט 1999 התמנתה קרלי (קרלטון) פיורינה, 46, לשעבר נשיאת לוסנט, לנשיאת היולט פקארד העולמית. פיורינה היא האשה הראשונה שהתמנתה לנשיאת חברת ענק בתחום המחשבים. היא בעלת תואר בפילוסופיה והיסטוריה של ימי הביניים ונבחרה מבין 330 מועמדים. היא נחשבת לאשה החזקה ביותר בעולם העסקים האמריקני.
היולט פקארד בישראל היא חברה בבעלות מלאה של HP העולמית. המיזוג עם קומפאק בישראל ייצור את הגוף הגדול ביותר בתחום המחשוב בארץ, עם מחזור מכירות של 500 מיליון דולר בשנה - יותר מהמחזור של יבמ ישראל. בעקבות המיזוג יפוטרו כ-100 עובדים בשתי החברות בארץ.
ביום שישי האחרון הודיעה חברת HP על רכישת אינדיגו, חברת הדפוס הדיגיטלי מישראל, בניהולו של בני לנדא. סכום הרכישה: 882-629 מיליון דולר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרלי פיורינה. האשה החזקה בעולם העסקים האמריקני
HP. המיזוג עם קומפאק יצור גוף מחשבים ענק
מומלצים