שתף קטע נבחר

"ארה"ב דורשת את הפסקת האינתיפאדה"

מקורות פלסטינים מדווחים כי בוש העביר לערפאת דרישה חד משמעית להפסיק את האינתיפאדה "בצורה מוחלטת". זאת, בצל הדרישה מישראל לצאת משטחי A, שתבוצע ככל הנראה בימים הקרובים

בעוד בישראל מתרעמים על הלחץ הכבד של ארה"ב לנסיגה משטחי A, מתברר כי האמריקנים מפעילים מכבש לחצים לא פחות כבד על הפלסטינים. מקורות פלסטינים אמרו ל-ynet, כי ארה"ב העבירה לערפאת דרישה חד משמעית להפסיק את האינתיפאדה בצורה מוחלטת. "זו דרישה קשה מאוד מבחינתנו", אמרו הפלסטינים.
העיסקה שהוצגה לערפאת היא נסיגה של ישראל משטחי A בימים הקרובים, הפסקת חילופי האש, וכניסה מיידית למתווה טנט ומיטשל - שתוביל להתקדמות מדינית על פי הקווים שציירה ארה"ב בחודשים האחרונים, שכללו תמיכה בהקמת מדינה פלסטינית.
האמריקנים הבהירו לערפאת כי הם יפעילו את הלחצים הדרושים על ישראל, ומצידו עליו לפעול נגד הטרור בצורה משמעותית. את המסר האמריקני קיבל ערפאת מהקונסול הכללי של ארה"ב בירושלים רונאלד שליקר, ומשורת שליחים אירופיים שנועדו איתו. ערפאת גם קיבל מכתב מיוחד מהנשיא בוש, ובו דרישה לפעול נגד הטרור בצורה "חד משמעית".
הנשיא בוש שנפגש אמש (ג') עם פרס והציג בפניו את הדרישה האמריקנית לנסיגה ישראלית, הבטיח לו כי האמריקנים יפעילו לחץ על הרשות הפלסטינית כדי שתפעל להפסקת האלימות. בוש אף הבטיח לפרס כי יפעיל לחץ אישי על ערפאת "לעשות מאמץ של 100 אחוז נגד הטרור".
הפגישה בין בוש לפרס לא תוכננה מראש. הנשיא האמריקני נכנס לחדר בו נפגש פרס עם היועצת לביטחון לאומי קונוליזה רייס והבהיר לו את עמדת ארה"ב, לפיה על ישראל לצאת משטחי A ולא לחזור אליהם. כמו כן אמר בוש כי: "ישראל וארה"ב נשארות ידידות קרובות". בתום הפגישה התקשר פרס לשרון ועדכן אותו בפרטיה.
פרס, שנפגש אתמול גם עם שר החוץ פאוול, אמר כי בוש מודאג מכך שהאלימות במזרח התיכון מקשה על פעולות הקואליציה האמריקנית באפגניסטן. האמריקנים חוששים כי תמיכת המדינות המוסלמיות בארה"ב תפחת, אם תימשך האלימות. "אנחנו מאוד רוצים שרמת האלימות תרד ונעשה הכל כדי שזה יקרה וכך אמרתי לנשיא", אמר פרס.

הערכה: הנסיגה תתבצע עד סוף השבוע

בעקבות פגישת פרס-בוש ההערכה היא שתיתכן נסיגה של צה"ל משטחי A ומהערים הפלסטיניות בצורה מדורגת, עד סוף השבוע. מחר יחזור לארץ פרס וישוחח בעניין עם שרון ובן אליעזר.
גורמי ביטחון אומרים ל-ynet כי יתכן שאלמלא הלחץ האמריני, הנסיגה כבר היתה מתבצעת. לדבריהם, ישראל לא יכולה להיראות כמי שמתקפלת בפני הלחץ האמריקני, ולכן נראה כי לא תתבצע נסיגה לפני סוף השבוע, במרחק מה מפגישת פרס-בוש.
גורם בכיר במערכת הביטחון אמר ל-ynet כי "אנחנו לא מבצעים את צעדינו על פי דרישה זו או אחרת של האמריקנים, אלא על פי הערכות המצב הביטחוניות שלנו. לפי שעה המטרות שהצבנו לעצמנו טרם הושגו, ולכן אנו נשארים". הגורם הבכיר הוסיף כי לפי שעה לא ניתנה לצבא כל הוראה להתכונן ליציאה מזורזת מהשטחים. עם זאת, הגורם לא שלל את האפשרות כי בקרוב יחליטו ראש הממשלה, אריאל שרון, ושר הביטחון, בנימין בן אליעזר, להשלים את הנסיגה מן השטחים הפלסטיניים ב-48 השעות הקרובות.
בן אליעזר עצמו אמר לשליחים אירופים איתם נפגש אמש כי לישראל אין כל כוונה להחזיק לאורך זמן בשטחים הפלסטינים או למוטט את הרשות הפלסטינית, וכי צה"ל ייסוג מייד לאחר שישראל תדע כי לפלסטינים יש כוונה רצינית להביא להפסקת האלימות.
ואילו רמטכ"ל, רב אלוף שאול מופז אמר אתמול כי, "צה"ל לא קיבל הנחיה למוטט את הרשות הפלסטינית - ולא ישאר שם לאורך ימים". הרמטכ"ל אמר בתום ישיבת ועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי עד כה נפגעו כ-30 פעילי טרור ומספר דומה נעצר על ידי צה"ל. "נקבעו יעדים מאוד ברורים. בימים אלה כשאנחנו בשטח A, מדדי ההצלחה הם פגיעה במפגעים, מניעת יציאת מפגעים משטחי הרשות, וצמצום הירי, והם מושגים ולכן פעילות צה"ל נראית מוצלחת. ללוחמים ולמפקדים מגיע ציון גבוה יחסית".

בכתיבה השתתפו אטילה שומפלבי, לינוי בר גפן וסוכנויות הידיעות

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
פרס בפגישתו עם פאוול
צילום איי פי
צילום איי פי
"נדרש להפסיק הטרור". ערפאת
צילום איי פי
מומלצים