שתף קטע נבחר

פרס ערפאת ומובארק נפגשו פעמיים בספרד

פרס וערפאת נפגשו היום בועידה הכלכלית במיורקה, ספרד. דווחים סותרים הגיעו משתי המשלחות בנוגע לתוכן הפגישה. גם אתמול נפגשו שר החוץ ויו"ר הרשות לזמן קצר במרפסת מלונם בפאלמה. לא ידוע אם השניים החליפו מסרים מדיניים במהלך הפגישה הקצרה, בה השתתפו גם הנשיא המצרי מובארק וראש ממשלת ספרד אסנאר. הפלסטינים: אנחנו שבעי אכזבות מהפגישות הללו, שכן שרון דואג להכשילן. רה"מ: פרס לא ידון עם ערפאת בנושאים שלא סוכמו מראש בין שרון ופרס

שר החוץ שמעון פרס ויושב ראש הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, נפגשו הבוקר שוב בוועידה הכלכלית בפולנסה, בספרד.
מקורות ישראלים מוסרים כי הפגישה הייתה קצרה, ועיקרה היה שיחה לגבי נהלי פגישה בין השניים.
מנגד מסרו מקורות פלסטינים כי השניים דנו, במשך 30 דקות, בהסכמה על הפסקת האש, שהוסכמה בין השניים בספטמבר.
שר החוץ שמעון פרס ויו"ר הרשות יאסר ערפאת נפגשו גם אתמול אחר הצהריים (יום ו') במרפסת מלונם בפאלמה דה מיורקה. הפגישה לא ארכה זמן רב ונכחו בה נשיא מצרים, חוסני מובארק, וראש ממשלת ספרד, חוזה מריה אסנאר. סוכנות הידיעות הצרפתית דיווחה כי לא ידוע אם ערפאת ופרס דנו בנושאים מדיניים.
עם זאת, אמר השר לתכנון בינלאומי ברשות הפלסטינית, נביל שעת', כי פרס וערפאת אמורים להמשיך ולדון ביישום הפסקת האש עליה הכריזו לפני יותר מחודש ובדרכים להרגיע את השטח, זאת כדי להשיב את הצדדים לשולחן הדיונים.
מקורות פלסטינים אמרו ל-ynet כי הם אינם תולים תקוות רבות בפגישה. לדבריהם, "אנחנו שבעי אכזבות מהפגישות הללו, שכן ראש הממשלה שרון דואג להכשיל אותן". לדברי הפלסטינים, "הפגישה תתקיים אך ורק כתוצאה מלחצים בינלאומיים, בעיקר של האמריקנים".
המקורות הוסיפו כי "המפתח הוא שרון, והוא מוכיח בימים האחרונים כי אינו מעוניין בשום התקדמות שתוביל לחידוש המו"מ". לדבריהם, "מטרת החיסולים שמבצעת ישראל היא קודם כל להביך את הרשות ולפלג את העם הפלסטיני, ולא מתוך דאגה לביטחון הישראלי".
אמש אמר שרון כי פרס לא ינהל משא ומתן מאחורי גבו, וכי לא ידון עם ערפאת בספרד בנושאים שעליהם לא הוסכם בין שרון ופרס מראש. ערפאת כבר יצא אמש לספרד לכינוס הכלכלי של מדינות המזרח התיכון בפלמה דה מיורקה. פרס השיב אמש לשאלה אם תתקיים פגישה ביניהם בסוף השבוע באומרו כי "בטח שניפגש. מדובר במקום קטן".
שרון אמר את הדברים לחברי לשכת הליכוד בתשובה לביקורת על שאיפשר לפרס לשוחח עם ערפאת בכנס. בקהל נשמעו קריאות ביניים רבות לעבר ראש הממשלה בהם הובעה ביקורת על פגישת פרס-ערפאת. שרון רגז על הצעקות והבהיר ש"הדברים נעשים במעשים ולא בצעקות והכרזות".
הוא טען כי אסור לישראל להחרים את הכנס הכלכלי במיורקה וניסה להמעיט בחשיבות המפגש הצפוי: "לישראל אסור להדיר רגליה מאירועים בינלאומיים ולא חשוב אם לפלוני לא נראה שמישהו ייפגש עם מישהו שם וילחץ את ידו במסדרון. אתם לא קובעים מי נוסע! יש דברים שבהם הם לא צריכים לעסוק ואני מבטיח לכם שהם לא יעסקו. מי שחושב שיעמיד את ישראל בפני מהלכים לא ידועים – טועה".
גילויי העוינות של חברי הלשכה לפרס גרמו לשרון לגונן עליו, אך לא גרמו לו לאבד את הציניות: "תפקידי לא להגן על פרס. אמרתי פעם בצחוק בפורום סגור שעשיתי כנראה טעות והייתי צריך למנות את פרס לשר ביטחון ואת פואד לשר חוץ ואז היתה לי בעיה כי פרס היה לוחץ עלי כל היום לבצע פעולות. פרס בהשקפותיו הוא ביטחוניסט מובהק, תאמינו לי".
לפני נאומו של שרון תקפו אותו החברים בלשכה, שנחשבת לגוף ימני מאוד בליכוד. "איך זה שלא השתחררנו מהאשליה שעם ערפאת ניתן להגיע להסכם כלשהו", אמר ח"כ משה ארנס, "כל עוד מדברים עם ערפאת, אוסלו חי וקיים. את המערכה הזאת צריך להכריע, הפסקת אש צריך לכפות עליהם רק בכוח".
השר עוזי לנדאו תקף גם הוא את שרון, שלא התרשם: "יש מצבים שבהם אתה לא יכול להכריע. איזה מהלך יש שיכול להכריע? שמעתי את כל נותני העצות האלה שלא נלחמו בשום מלחמה, מה? נוציא את כולם? נגרש את כולם? נירה שוב במבנים ריקים? לא תהיה פה הכרעה מיידית, זה מצב מתמשך".
עוזי לנדאו, העומד בראש הלשכה, הוזמן אגב ע"י שרון לנסוע איתו בקרוב לוושינגטון. לנדאו, אומרים בליכוד, התמלא גאווה ולכן היה הראשון להתרכך בביקורתו על רה"מ.

שרון מקים צוות מו"מ

ראש הממשלה הודיע אתמול על הקמת צוות מו"מ לשלום בראשותו ובראשות פרס. "ננהל אותו כדי לקדם הסדר של הפסקת אש ואח"כ הסדר מדיני. יש פה הזדמנות בלתי רגילה להגיע לשלום זה לצד זה", אמר.
בתגובה אמר שר התיירות בני איילון, כי זו "הבהרה חד משמעית מצד ראש הממשלה שלא תהיה עוד מחתרת אוסלו ושהוא עצמו יפקח על מגעים מדיניים אפשריים בשקיפות מלאה". השר איילון הוסיף כי: "יש לזכור כי ראש הממשלה התחייב להביא להחלטת הממשלה מראש כל משא ומתן עם כל גורם זר על הקמת מדינה פלסטינית".
רה"מ שרון, שאמר את הדברים לאחר פגישה עם ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר, הכחיש כי בכוונתו לבטל את הנסיעה הקרובה לארה"ב בשל הדרישה האמריקנית לפינוי שטחי A. "אפשרות אי נסיעתי לארה"ב תלויה רק במצב הביטחוני ובצורך לנהל מאבק עקבי ונחוש כדי למנוע הסלמה". לדברי שרון, הרף שהציב לערפאת לחזרה לשולחן המו"מ אינו גבוה מדי. "אם ערפאת אינו מסוגל להשליט שקט, עם מי יש לדבר? אם הוא מסוגל ואינו רוצה, ודאי אין עם מי לדבר. אבל התברר שהוא יכול. הנה - בחברון שקט , בבית לחם – שקט, בבית ג'אלה – שקט וביריחו – שקט. כשהוא משנס את מותניו הוא מצליח לדלג מעל הרף. הרף לא גבוה מדי אבל הוא חייב להתאמץ והוא חייב להיות תחת לחץ כבד של מדינות העולם".

ערפאת: נעצרו חשודים במעורבות ברצח זאבי

ראש הרשות הפלסטינית יאסר ערפאת אמר בתום פגישתו עם טוני בלייר כי מנגנוני הבטחון הפלסטיניים עצרו שני אחים החשודים במעורבות ברצח השר רחבעם זאבי. ערפאת טען, כי השניים שיתפו בעבר פעולה עם השב"כ, וכי "השב"כ יודע במי מדובר". בישראל טענו בתגובה כי מעצר כזה אינו מוכר להם.
ערפאת הוסיף כי הרשות עסוקה במעצר פלסטינים שמפרים את הפסקת האש. לדבריו, חלק מהמעצרים מעלים כי מספר אנשים שנעצרו היו למעשה סוכנים של המודיעין הישראלי. ערפאת ציין כי מאז 1988 השלום הוא הבחירה האסטרטגית של העם הפלסטיני ושל מוסדות הנהגתו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
פרס וערפאת (ארכיון)
צילום איי פי
מומלצים