שתף קטע נבחר

פרס ופאוול יוועדו בניו יורק לדיון מדיני

שר החוץ האמריקני צפוי להיפגש גם עם יאסר ערפאת. אמש נועדו פרס ושרון לשיחה על תוכניתו המדינית של שר החוץ. בוש הכריז באו"ם כי "אנו פועלים לקראת היום שבו שתי מדינות, ישראל ופלסטין, יחיו זו לצד זו בגבולת בטוחים ומוכרים". שגריר ישראל באו"ם אומר ל-ynet: "אנחנו מעריכים שהתוכנית האמריקנית שואבת השראה ממתווה קלינטון"

מוקד תשומת הלב העולמית ממשיך היום (א') להתרכז בכינוס עצרת האו"ם בניו יורק: שר החוץ שמעון פרס ייפגש אחר הצהריים עם מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, לשיחה מדינית שבה יציגו האמריקנים את תכניותיהם. במקביל, צפוי פאוול להיפגש גם עם יאסר ערפאת.
פרס נפגש אמש עם ראש הממשלה, אריאל שרון, בחוות השקמים. השניים דנו בין השאר בתוכנית השלום החדשה שמגבש שר החוץ, שעיקרה הכרה במדינה פלסטינית בשטחים הנמצאים כיום בשליטה פלסטינית ומו"מ עם המדינה החדשה על הסדר הקבע.
בישראל ממתינים בדריכות לנאום שצפוי פאוול לשאת בעניין המזרח התיכון. שגריר ישראל באו"ם, יהודה לנקרי, אמר ל-ynet כי עדיין לא ידוע מתי בדיוק יישא פאוול את נאומו ומה ייכלל בו. "אין לנו מידע מדוייק אבל יש הערכה שמתווה קלינטון כפי שנוסח בקמפ דייויד מהווה מקור השראה לתוכנית", אמר. לנקרי העריך כי "מימשל בוש לא ידבק בכל עניין ודבר שניסח קלינטון, אבל בהחלט ניתן לומר שהמצב שהיה בעת כניסת בוש לתפקידו, כאשר הוא ביקש להתרחק ממורשת קלינטון ומהמזרח התיכון, השתנה בצורה משמעותית".
מזכיר המדינה האמריקני הצהיר גם הוא בסוף השבוע על תמיכתו בהקמת מדינה פלסטינית. "ירידה באלימות עשויה להוביל להפסקת אש בין ישראל לפלסטינים ולהתחלה של מחוות הדדיות", אמר פאוול בראיונות לתקשורת. לדברי פאוול, ישראל צריכה להתיר את כניסתם של עובדים פלסטינים לישראל ועל ערפאת, לדבריו, לגרום להפחתת האלימות "לרמה אפסית".
"היתה התקדמות בימים האחרונים ואני מקווה להגיע לשיפור נוסף ולהמשיך בהתקדמות", אמר פאוול ל-CNN. לדבריו, הוא והנשיא בוש מחויבים לתהליך שלום שיסתיים על בסיס החלטות האו"ם, הקובעים כי אדמה תינתן תמורת שלום. "מדינה פלסטינית מתחייבת מהחלטות האו"ם. הממשל מחויב לכך שתקום מדינה פלסטינית, וראש הממשלה אריאל שרון כבר קיבל את הרעיון הזה", אמר פאוול בראיון.

בוש: פועלים לקראת שתי מדינות

נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש אמר אמש (יום שבת) בנאום בפני העצרת הכללית של האו"ם, כי המימשל האמריקני פועל להשגת שלום במזרח התיכון.
"ממשלת ארה"ב עומדת במחוייבותה לשלום צודק במזרח התיכון", אמר בוש בנאומו לפני עשרות מנהיגים מכל העולם, "אנו פועלים לקראת היום שבו שתי מדינות, ישראל ופלסטין, יחיו זו לצד זו בגבולת בטוחים ומוכרים, בהתאם להחלטות האו"ם. נעשה כל שביכולתנו כדי להחזיר את הצדדים לשולחן המשא ומתן. אבל השלום יגיע רק אם כולם יישבעו לחדול מהסתה, מאלימות וטרור".
ראש הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, ישב באולם העצרת, והאזין לנאומו של בוש בפנים חתומות. ההערכה היא כי ערפאת ובוש לא ייפגשו במהלך העצרת, אך הפלסטינים עדיין מקווים ל"פגישת מסדרון" בין השניים. מי שלוחץ לקיום פגישה כזאת הם הסעודים. "חוסר נכונותו של בוש להקריב את יוקרתו האישית בניסיון להשיג שלום במזרח התיכון יכול לגרום לאדם שפוי להשתגע", הצהיר בסוף השבוע שר החוץ הסעודי סעוד אל פייסל.
בישראל קיבלו בסיפוק את נאום בוש. גורמים מדיניים אמרו כי "ההתייחסות שלו לטרור היתה ישירה וברורה, ואילו דבריו בעניין מדינה פלסטינית אינם חדשים".

עבדאללה: הצהרה על מחוייבות לביטחון ישראל

מלך ירדן עבדאללה מגלה בראיון לעיתון הבריטי "טיימס" שמתפרסם בשבת פרטים מתוכנית השלום ההולכת ונרקמת מאחורי הקלעים בין ארה"ב, רוסיה, האו"ם, ירדן ומצרים.
עבדאללה אמר כי תוכנית השלום החדשה כוללת בין השאר הצהרה של מדינות ערב, אשר תאשר את מחויבותן שלא לפגוע בביטחון ישראל. מארגני התוכנית, אמר עבדאללה, שואפים לשתף בה את כל המדינות הערביות - מהמפרץ ועד מרוקו. לדברי מלך ירדן, ההצהרה לא תכלול רק הכרה של מדינות ערב בזכותה של מדינת ישראל להתקיים, אלא אף הבטחה לשלב את ישראל במזרח התיכון.
בראיון ל"טיימס" אמר מלך ירדן כי העולם הערבי צריך להתכונן להציע ערבות משותפת לביטחון ישראל ולשילובה במזרח התיכון, בתמורה להקמת מדינה פלסטינית. "שני הצדדים למשוואה יצטרכו לקחת אחריות", אמר מלך ירדן.

חתאמי: נכבד הכרזה על הכרה בישראל

נשיא איראן, מוחמד חתאמי, אמר בראיון לעיתון "ניו יורק טיימס" שהתפרסם בשבת כי ארצו תכבד את רצון הפלסטינים, אם אלו ייבחרו להכיר בזכותה של ישראל להתקיים: "זה כמובן תלוי בפלסטינים עצמם, והם אלו שצריכים להחליט מה לעשות. אני סבור שמה שהפלסטינים רוצים צריך להיות מקובל על כל העולם", אמר. חתאמי ציין כי "איראן תתייחס להסכם בין ישראל לפלסטינים בהנהגת ערפאת כהסכם אשר משקף את רצונם של כל הפלסטינים, כולל הפליטים שגורשו".
הוא אמר כי "אין פתרון לבעיה במזרח התיכון מלבד הכרה בזכויות תושבי פלסטין, חזרת הפליטים לאדמתם, יצירת מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים והכרה בכך שתושבי פלסטין יחליטו על עתידם, בין אם הם יהודים, נוצרים או מוסלמים".
ה"ניו יורק טיימס" כותב כי דבריו של חתאמי מרמזים שאיראן עשויה להגמיש את עמדותיה באשר לתוכנית שלום במזרח התיכון. עם זאת, נשיא איראן אמר באותו הראיון כי ישראל "מבוססת על טרור והרג" וציין כי איראן עצמה "כמובן אינה מכירה בישראל".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
בוש בנאומו באו"ם
צילום רויטרס
צילום איי פי
לנקרי. חוזרים לקלינטון
צילום איי פי
מומלצים