שתף קטע נבחר

קולין פאוול: "נגביר את המעורבות הדיפלומטית בסכסוך במזה"ת"

מזכ"ל האו"ם, שרי החוץ של ארה"ב ורוסיה ונציג האיחוד האירופי חאוויר סולאנה נפגשו הלילה במטרה להשיג פריצת דרך בעימות בין ישראל לפלסטינים. בתום הפגישה לא נמסרו פרטים על יוזמה חדשה, אך שר החוץ האמריקני הבטיח מעורבות אמריקנית גדולה יותר בתקופה הקרובה ואמר: "בשל המצב הבינלאומי החדש צריכים שני הצדדים להבין שלא ניתן להמשיך באירועים האלימים". מוקדם יותר נפגש פאוול עם פרס וערפאת בנפרד

מזכ"ל האו"ם קופי אנאן, שר החוץ האמריקני קולין פאוול, שר החוץ הרוסי איגור איבאנוב והממונה על קשרי חוץ באיחוד האירופי חאוויר סולאנה - נפגשו הלילה (יום ב') בניו-יורק, במטרה לדון בקידום תהליך השלום במזרח התיכון.
בתום הפגישה לא נמסרו פרטים על יוזמה בינלאומית חדשה, אך שר החוץ האמריקני ציין כי בתקופה הקרובה תורגש פעילות דיפלומטית נמרצת יותר מצד הממשל האמריקני. פאוול סירב לפרט, ואמר רק הממשל יציג בקרוב ביתר פירוט את עמדתו.
לדבריו, המצב הבינלאומי החדש מחייב פתרון דחוף למשבר במזרח התיכון. פאוול ציין כי "חשוב ששני הצדדים יבינו שלא ניתן להמשיך במתכונת האירועים כפי שקורה בחודשים האחרונים", והדגיש כי יש צורך להגיע מהר ככל האפשר להפסקת אש מוחלטת על בסיס דו"ח מיטשל. פאוול התייחס גם לשאלת המפגש בין הנשיא בוש ליו"ר הרשות ערפאת, וציין כי מפגש זה יתקיים "בזמן המתאים והנוח". פאוול גם ביקש להדגיש כי העובדה שבוש השתמש במילה "פלסטין" בנאומו שלשום באו"ם, מהווה "ציון דרך ראשוני", כדבריו.
מוקדם יותר נפגש פאוול עם שר החוץ שמעון פרס, עם ראש הרשות הפלסטינית יאסר ערפאת וכן עם שר החוץ הסורי פארוק א-שרע.
פרס אמר כי בשיחתו עם פאוול נעשתה הערכת מצב מפורטת בשאלה היכן עומדת הפסקת האש בדרך ליישום דו"ח מיטשל. פרס אמר בתום הפגישה, כי "מדובר בממשל ידידותי, הנמצא במלחמה ומצפה מאיתנו להוריד את הלהבות. אט אט מתחילים להבין בארה"ב שזה לא תלוי בישראל, ויש לחץ על הפלסטינים להגשים את מה שהבטיחו". לדברי פרס, "יש ירידה באלימות, אם כי עדיין יש התרעות על פיגועים קשים מאוד, וכל פיגוע יכול להרוס כל זיק של תקווה".
פרס הוסיף כי "יש התפכחות מסויימת אצל הפלסטינים ומתחילים הרהורים באשר למצב האינתיפאדה". לדבריו, ארה"ב לא מתנגדת לפעולות ההגנתיות של ישראל, "אבל מבקשת שלא נשהה בשטחי A ואכן נצא מהם תוך יום יומיים".
פרס הוסיף כי נאומו הצפוי של פאוול בדבר מדיניות ארה"ב לא יכלול תוכנית חדשה, אלא "הצהרת עקרונות בלבד". הוא אמר כי פאוול צפוי לשאת את הנאום בעוד כשבוע. ביחס לתוכנית שהוא מגבש, אמר פרס כי "אני עוד צריך להציג אותה בפני המפלגה ורק אחר כך לממשלה". פרס אמר כי מה שמעכב את התהליך המדיני "זו רק העובדה שהפלסטינים לא מקיימים את ההתחייבויות שלהם".
בפגישה עם שר החוץ הסורי א-שרע דרש פאוול מעמיתו לרסן את פעולות החיזבאללה. א-שרע מחה על ההחלטה האמריקנית לכלול את החיזבאללה ברשימת ארגוני הטרור, שכן, לטענת א-שרע, מתנגד הארגון לכיבוש הישראלי בלבנון.

ערפאת באו"ם: תנו צ'אנס לשלום

יאסר ערפאת קרא בנאום שנשא בעצרת האו"ם לממשלת ישראל ולעם בישראל "לתת הזדמנות להשכנת השלום בארץ השלום". לדבריו, "על הקהילה הבינלאומית ועל נותני החסות לתהליך השלום לעשות הכל כדי להבטיח, שממשלת ישראל תסכים לקריאה לשלום, אשר יעניק ביטחון לישראלים ולפלסטינים ולילדי שני העמים".
בהמשך הנאום האשים ערפאת את ישראל בכך שהיא מפעילה "טרור נגד העם הפלסטיני, שהחל עוד בתקופת הממשלה הקודמת. הטרור מופעל נגד העם הפלסטיני, תוך שימוש במטוסי קרב ישראליים, כולל F-15 ו-F-16, מסוקי אפאצ'י, טנקים, ירי טילים וכן נשק שהחוק הבינלאומי אוסר על השימוש בו".
ערפאת אמר בנאום כי הוא חש "הערכה עמוקה לנשיא ג'ורג' בוש על הצהרתו לגבי הקמת מדינה פלסטינית, בהתאם להחלטות האו"ם" ועל "קריאתו לישראל ולרשות הפלסטינית לעשות את המאמצים הנדרשים ולחדש את תהליך השלום".
ערפאת גם תבע מהאו"ם לשלוח משקיפים בינלאומיים לשטחים כדי "להפסיק את התוקפנות הישראלית". הוא קרא לקהילה הבינלאומית לעשות הכל כדי לאפשר לפלסטינים "לחיות במדינה עצמאית שבירתה ירושלים".
בנאומו התייחס ערפאת גם למתקפת הטרור שספגה ארה"ב ב-11 בספטמבר ולמערכה שנפתחה בעקבותיה: "העם הפלסטיני הביע את נכונותו להתעמת עם כל סוג של טרור בינלאומי, כולל טרור מאורגן על ידי מדינות, כדי לבנות עולם חדש שיבטיח צדק, שלום, ביטחון וחירות לכל העמים".
מוקדם יותר נפגש ערפאת עם יוסי ביילין. ערפאת אמר לביילין, כי הכרת ישראל במדינה פלסטינית, כפי שמציע פרס בתוכניתו החדשה, הינה "חסרת משמעות ללא שינוי המצב בשטח".
ביילין אמר לערפאת, כי "הפלסטינים לא עשו די כדי לשכנע את מחנה השלום הישראלי בכך שההנהגה הפלסטינית מהווה פרטנר להסדר שלום בעתיד, ומצב זה פותח פתח לרעיונות העוקפים את הצורך במשא ומתן".
בפגישה השתתפו גם השרים הפלסטינים נביל שעת', סאיב עריקאת ויאסר עבד רבו.

רייס: אנחנו מעורבים בתהליך

יועצת הנשיא בוש לביטחון לאומי, קונדוליסה רייס, אומרת כי ארה"ב ממשיכה להיות מעורבת מאוד במאמצים להשגת שלום במזרח התיכון. בראיון לרשת ה-סי.אן.אן אמרה רייס, כי "הנשיא בוש, שר החוץ פאוול והממשל כולו מעורבים בתהליך, שמטרתו לקרב את הצדדים לחזון העתיד. החזון כולל בעיקר מדינה פלסטינית, שתחיה בשלום לצד שכנתה הישראלית, ומדינה ישראלית שתחיה בביטחון בתוך גבולותיה". לדברי רייס, "הנשיא בוש ייפגש עם ערפאת ברגע המתאים. הוא סבור כי הרגע הזה טרם הגיע".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום שחר עזרן
פגישת פרס ופאוול
צילום שחר עזרן
צילום רויטרס
ערפאת בנאומו באו"ם
צילום רויטרס
מומלצים