שתף קטע נבחר

"חלק מבתי המעצר אינם ראויים למגורי בהמות"

ח"כ גלאון: בסיורים שערכתי בשמונה בתי מעצר בארץ, מתברר כי חלקם במצב קשה: צפיפות, תנאים הגייניים קשים וחוסר יכולת לטפל בבעיות העצירים

ח"כ זהבה גלאון ממרצ מפרסמת היום (ב') דו"ח, פרי עבודה של סיורים בשמונה בתי מעצר ברחבי הארץ בחודשים אוגוסט עד אוקטובר השנה, תחת הכותרת: "חרפת בתי המעצר".
לפני כשנתיים פרסמה גלאון דו"ח שחולל סערה ובעקבותיו הקים השר הקודם לבטחון פנים, פרופ' שלמה בן עמי, צוות בדיקה לעניין תנאי המעצר במתקני הכליאה המשטרתיים, אשר ממצאיו תאמו ברובם את ממצאי הדו"ח של גלאון. בעקבות זאת, הוקצה בתקציב המדינה סכום של 30 מיליון שקל לשיפוץ בתי המעצר.
כיום טוענת ח"כ גלאון כי הכסף לא הועבר במלואו וכי רק שני בתי מעצר שופצו - השפלה ברחובות ובית המעצר בכפר סבא. שלושה בתי מעצר שופצו בחלקם - אבו כביר, מגרש הרוסים והקישון ושלושה בתי מעצר לא שופצו כלל - פתח תקוה, טבריה וראשון לציון.
"בתי המעצר שלא שופצו אינם ראויים למגורי בהמות ויש לסוגרם לאלתר", אומרת ח"כ גלאון אשר מפרטת בדו"ח כיצד נרמסות ברגל גסה זכויות האדם של העצירים במדינת ישראל: הצפיפות בתאי המעצר גורמת לעצירים רבים ללון על מזרנים על הרצפה. לעתים המזרנים ספוגי מים בגלל נזילות מהצנרת. תאי המעצר מצחינים ומעופשים, התאורה לקויה, התנאים הסניטריים מתחת לכל ביקורת, העצירים סובלים מחום כבד וממחנק.

תנאים סניטריים בלתי נסבלים

בבית המעצר הקישון, נכתב בדו"ח, אחד העצירים לן במשך חודש וחצי על ספסל אבן ברוחב 40 ס"מ ובאורך 130 ס"מ.
על פי הדו"ח, בבתי המעצר הקישון וראשון לציון השירותים הם בור כריעה חלוד ומלוכלך בתוך התאים. המזון של העצירים מתגלגל בין הנעליים לשמיכות ובין המזרנים לבגדים.
בבית המעצר במגרש הרוסים העצירים מכבסים את בגדיהם ללא סבון, בדליים שהוחזקו בהם קודם לכן מלפפונים חמוצים.
חמור יותר הוא מצבם של העצירים בעלי הנטיות האובדניות, אשר לפי ח"כ גלאון, אין לבתי המעצר המשטרתיים את הכלים לספק להם טיפול מקצועי כגון בדיקות פסיכיאטריות ופסיכולוגיות ולכן חלקם כבולים במשך מספר שעות ביום. שיטה זו ננקטת באבו כביר, בשפלה ובקישון.
בבית המעצר השרון הוחזקו, למשל, ארבעה עצירים בעלי נטיות אובדניות בתאים קטנים, שאורכם 170 ס"מ ורוחבם 60 ס"מ אשר העצירים נרדמו בהם רק אם קיפלו את גופם. כמו כן, התאים היו ממוקמים מול עמדת השוטרים בכניסה, חשופים לכל עובר ושב.

בעיות נוספות: מעט מזון, ויסות גרוע

במספר בתי מעצר היה המזון שהוגש לעצירים מועט מדי ולעתים אינו ראוי למאכל. בשפלה, בשרון, באבו כביר, בעמקים ובמגרש הרוסים התלוננו העצירים שגביע גבינה אחד אמור להספיק לתשעה אנשים.
עצירים קטינים שוהים בבתי המעצר לתקופות ארוכות, ללא תעסוקה ובאפס מעשה. עצירים מכורים לסמים אינם מקבלים טיפולי גמילה ועצירים שחולים במחלות מדבקות מוחזקים בבידוד לתקופה של חודשים ארוכים וזכיויותיהם מופרות כתוצאה מאי העברתם לשב"ס.
ח"כ זהבה גלאון טוענת כי מקור הבעיה הוא בוויסות גרוע של העצירים: "בבתי מעצר משטרתיים נמצאים אסירים שכבר נשפטו ולא הועברו לשב"ס, שם התנאים טובים יותר. השב"ס עושה לעצמו חיים קלים – הוא בוחר את העצירים הנוחים ואלה דברים שאמרו לי מפקדי בתי מעצר. המשטרה, לדבריהם, אינה מבצעת מעצרים מסוימים כי אין מקום בבתי המעצר. כך נוצר מצב שבבתי המעצר המשטרתיים נתקעים שפוטים שהיו אמורים לעבור לשב"ס, הערוך לטפל בהם".
גלאון תובעת שלא לאשר את תקציב המשרד לבטחון פנים במסגרת תקציב המדינה, שאמור להיות מאושר בקרוב בקריאות שנייה ושלישית, עד שישופצו בתי המעצר הקישון, אבו כביר ופתח תקוה. "בתי המעצר ששופצו, מראים שאפשר גם אחרת – התנאים בהם טובים בהרבה", אומרת ח"כ גלאון.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נעשו שיפוצים חלקיים (אילוסטרציה)
מומלצים