שתף קטע נבחר

ראש השנה לבוז'ולה

בחצות בין רביעי לחמישי ייחלצו אלפי פקקים מתוך בקבוקי הבוז'ולה נובו והיין הצעיר יימזג לכוסות. קווים לדמותה של חגיגת היין הנפוצה ביותר בעולם וגם המלצות על טקסי חליצה מקומיים

ושוב, כמו היה זה ראש השנה של הענבים, מגיע (השבוע) יום חמישי השלישי של חודש נובמבר, ואיתו נוחתים בחצות הליל בקבוקי הבוז'ולה-נובו. בניגוד למה שמנסים למכור לכם, לפעמים, לא מדובר במסורת צרפתית, או בחגיגה עם שורשים בהיסטוריה של היין. מדובר בסך הכל בקמפיין פרסומי מסחרי שהצליח לכבוש עולם ולמכור לכ - 200 ארצות, טריטוריות ואיים חצי מבציר איזור בוז'ולה, עוד בטרם הסתיימה השנה. במרכזו יין פשוט וחביב, לפעמים טוב יותר, לפעמים סתמי, שאם לפני 50 שנה היו מספרים לו לאן יגיע, היה פורץ בצחוק פרוע. אין בפסטיבל הזה שום דבר רע, אך כדאי לדייק.

60 קילומטר של הברקה מסחרית

בוז'ולה-נובו הוא יין אדום (יש ממנו רק 2% לבן, העשוי מענבי פינו שארדוניי), שכרמיו משתרעים באיזור לא גדול יחסית (60 ק"מ אורכו, כ 15 רוחבו) בדרום מחוז בורגונייה, בין הערים מארון וליון, על קו הרוחב המפריד בין צפון צרפת לדרום צרפת. משם וצפונה לבתי הכפרים גגות משולשים ומשופעים, משם ומטה הם הולכים ונעשים שטוחים יורת ויותר. הרוב המוחלט של הכרמים מצמיחים ענבי גאמאיי שחורים, הנותנים מיץ בהיר, ממנו עושים יין אדום. חלק נכבד מתוצרת היקבים שם משווק כבוז'ולה-נובו, כלומר "חדש" בצרפתית, למרות שהוא בכלל לא כזה, על פי הכללים המקצועיים של הענף.

בוז'ולה לא טועמים, שותים

יין נחשב "חדש" בעגה הייננית אם מיום שבצרו את ענביו עוד לא הגיע בציר חדש - ומתחילים לשתות אותו בדרך כלל בדצמבר. ואילו את הבוז'ולה נובו שלנו, מתחילים כזכור לשתות כבר במחצית השניה של חודש נובמבר, ולכן הסיווג האמיתי שלו אמור להיות בפי המדקדקין "בוז'ולה פרימר", כלומר "יין ביכורים", או "הילולים". מותר לשווק אותו ככזה רק עד בוא האביב הקרוב.
ההיסטוריה שלו כאמור קצרה יחסית. במאה ה 19 לא היה שם טוב לרוב היינות של הסביבה הזאת. אמרו עליהם שהם "חלשים", "דלים" ואינם עומדים במסע על החנויות בערים הגדולות. ההמלצה היתה לא לבקבק אותם, כי אם לשתות ישר מהחבית. וכך, מפליגים מוקדם מאוד על ספינות המשא בתעלות ובנהרות בואכה פאריז, נמכר היין "טרי", כבר בדרך, עודו תוסס אפילו בחביות.
באמצע המאה העשרים הוא החל לעשות לעצמו קהל אוהדים, בוקבק ונמכר תחת השם בוז'ולה-נובו. אולם את שכלולו ועיצובו הנוכחי, מייחסים ליינן לואי אוריזה, בשנת 1954, עבור היקב של ג'ורג' דובף, עד היום המלך השולט בז'אנר. השיטה מבוססת על תכונת התסיסה המהירה מאוד של ענבי הגאמאיי מבוז'ולה. בוצרים, אבל לא סוחטים, מניחים לענבים לתסוס על האשכול במיכלים מיוחדים במשך כמה ימים (ארבעה עד עשרה בדרך כלל) – ורק אז הם עוברים סחיטה, סינון, ערבוב, מנוחה קצרה ויאללה לבקבוקים. פחות מחדשים פלוס מינוס והיין כבר מוכן, כאשר רעננותו היא סוד קסמו, והקלות שלו, הפירותיות והפרחוניות, שעושים את השאר העבודה. הצרפתי אומר: בוז'ולה לא טועמים – שותים.

החגיגה מתחילה בחצות

החיך המעודן מתייחס ליין הזה בזלזול מה, אבל מאז תחילת שנות השמונים זהו סיפור הצלחה מסחרי היסטרי. אחרי קבלת פנים נלהבת בערים ליון ופאריז, נשלחו ארגזי בוז'ולה ראשונים לשוויץ, בלגיה ובריטניה, והתגובות היו מצויינות. עשור שנים אחר כך, הדביקה ההתלהבות את הגרמנים ואת היפאנים, וההמשך כבר נראה כמו שריפה בשדה קוצים. התופעה של הבוז'ולה-נובו כיום היא הגלובליזציה האמיתית. באותו ערב, בעשרות אלפי בתי קפה ומסעדות בכל העולם, נשלפים הפקקים של מאות אלפי בקבוקים (בסך הכל מדובר בייצור של כ 5 מיליון תיבות בוז'ולה-נובו בכל אחת מהשנים האחרונות), היין נמזג לכוסות, צלצול הזכוכית מכה חצות, והחגיגה מתחילה.

חליצה מקומית

בשנים האחרונות יותר ויותר, גם אנחנו אחד מכתמי היין על המפה העולמית של חגיגות הבוז'ולה.

- בחנויות "דרך היין" למשל, בתל אביב, ברעננה ובאור יהודה, תהיה ביום רביעי השבוע (החל משעה 23.00) הילולת בוז'ולה-נובו, ם מוסיקת שאנסונים, דוכני בשרים ונקניקים, וכמובן, הבקבוקים אשר הגיעו ברכבת אווירית מצרפת, מהיקבים של ג'ורג' דובף, ז'וזף דרוהיין, אלבר בישו ועוד.
- ערב קודם, ביום שלישי השבוע (החל משעה 20.00) תהיה חגיגה סגנון עדות הבוז'ולה, על טהרת יין מקומי, ב"יקב תשבי" אשר בין זכרון יעקב לבנימינה. גם כאן, לצלילי מוסיקה שליקט דורי בן זאב ביקבים שונים, ומאכלי פסטה וגבינות, יושק "תשבי ג'וניור 2001" – היין הצעיר של היקב אשר נעשה על פי כל כללי הבוז'ולה נובו. גולן תשבי, היינן הראשי, בסיועם של שני ייננים צרפתיים העונים לשמות וינסאן וז'רום, מביא גם הפעם יין רענן עם הרבה פרי ושמחת חיים. בשנה שעברה, לא נשכח, הג'וניור של תשבי היה מוצלח ביותר וגרם לנו הנאה רבה.
- גם אצל "יועזר בר יין", על כיכר השעון ביפו, יחגגו את הבוז'ולה. בחצות, לפי השעון, הם יחלצו פקקים של שלושה יקבים מבוז'ולה: ז'וזף דרוהיין, ג'ורג' דובף וביש'ו, לצד תפריט לילה של "דברים קלים וקטנים" המתאימים לשעה המאוחרת.
- היקבים רמת הגולן, ברקן, רקאנטי, ססלוב, ותבור יציגו את היינות הצעירים שלהם (בסגנון הבוז'ולה נובו). יום אחרי, ביום חמישי בשעה 17.00 בקניון שבעת הכוכבים בהרצליה, שיעוצב כמו כפר צרפתי, כולל שאנסוניירים צרפתיים ובישולים תואמים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוית לבקבוק בוז`ולה נובו של ג`ורג` דובף
מומלצים