שתף קטע נבחר

ישראל מקווה: אירופה תאיים על ערפאת בסנקציות כלכליות

שרי החוץ של האיחוד האירופי קראו לערפאת לסיים את האינתיפאדה, לפרק את החמאס והג'יהאד האיסלאמי מנשקם ולעצור מבוקשים. גורם ישראלי: "צריך שידע שאם הוא לא יענה לתביעות העולם ממנו, הוא יכול להיחנק מבחינה כלכלית"

בישראל מקווים כי אירופה תאיים על יאסר ערפאת בסנקציות כלכליות, אם לא יעמוד בדרישותיה להפסיק את הטרור.
האיחוד האירופי שיגר אמש (ב') מסר חריף לערפאת. שרי החוץ של מדינות האיחוד דרשו מיו"ר הרשות הפלסטינית להודיע על פירוק ארגוני החמאס והג'יהאד האיסלאמי מנשקם, לעצור מיד את כל המבוקשים ולהעמידם לדין וכן לפרסם בערבית הוראה לסיים את האינתיפאדה.
גורם ישראלי בכיר אמר ל-ynet כי "השאלה כעת היא האם נצליח להביא לכך שהאיחוד האירופי ינקוט בצעדים כלכליים נגד ערפאת, אם לא ייענה לדרישות העולם בנושא ההתמודדות עם הטרור. צריך שיידע שאם הוא לא יענה לתביעות העולם ממנו, הוא יכול להיחנק מבחינה כלכלית".
הודעת שרי החוץ נמסרה בוועידה בבריסל. בוועידה השתתפו שר החוץ שמעון פרס והבכיר הפלסטיני נביל שעת'. הדרישה הפלסטינית תועבר לערפאת היום על ידי האחראי על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חאוויר סולנה.
שרי החוץ הציגו גם דרישות לישראל: להסיג את כוחותיה מהשטחים הפלסטינים, לחדול ממדיניות החיסולים, להקפיא את ההתנחלויות ולבצע הקלות בסגר.
גורמים דיפלומטים דיווחו כי גרמניה ובריטניה ביקשו כי ההצהרה תכוון רק נגד הרשות, וכי החלק ובו הדרישות מישראל - יושמט. ואולם בשל התעקשותו של שר החוץ הצרפתי הוחלט כי ההצעה תכלול גם את המסרים לישראל.
גורם במשרד החוץ אומר כי המסרים לפלסטינים הם תקדימיים ויוצאי דופן. לעומת זאת, אמר הגורם, הדרישות מישראל אינן חדשות ומופיעות כבר בדו"ח מיטשל. הגורם ציין כי מדובר בהתקרבות של העמדה האירופית לאמריקנית, ככל הנראה על רקע מתקפת הטרור בישראל בעשרת הימים החולפים.
שר החוץ פרס אמר בתום הכנס, כי ערפאת נמצא כעת במבחן מנהיגות וכי "כעת הוא צריך להחזיר את אמינותו באמצעות פעולות סיכול ומניעה, מעצרים, וכן בהוצאתם מהחוק של ארגוני החמאס והג'יהאד האיסלאמי". נביל שעת' אמר בכנס בתגובה להודעה כי הוא מצר על כך שהשרים לא גינו את "הטרור הישראלי".
תנועת החמאס הודיעה כי בכוונתה להמשיך ולתקוף את ישראל, למרות דרישת האיחוד האירופי מערפאת לפרק את התנועה מנשקה. התנועה שלחה הודעה רשמית לוועידת שרי החוץ של מדינות האיסלאם בקטאר, בה נאמר כי "האויב לא יכיר בזכויות הפלסטינים, אלא אם נכפה עליו זאת בכוח".

שרון: עדיף חמאס גלוי

ראש הממשלה אריאל שרון אומר כי הוא אינו מאמין שהחמאס יתפוס את השלטון אם ערפאת יסולק. "גם אם יעלה החמאס לשלטון, עדיף חמאס גלוי ולא חמאס עם מסיכה", אמר שרון במהלך ועידה של עורכי תקשורת בעיתונות הרוסית. עוד ציין ראש הממשלה, כי ברשות הפלסטינית יש מנהיגים פרגמטים ומעשיים, שבמידה ויעלו לשלטון "אולי ניתן יהיה לנהל עימם מו"מ".
שרון נפגש עם השליח האמריקני אנתוני זיני ואמר לו, כי ישראל עדיין לא רואה כל פעילות משמעותית נגד אירגוני הטרור. עם זאת, הוא הבהיר כי ישראל מעוניינת מאוד כי שליחותו של זיני תימשך. ראש הממשלה אמר שישראל תעשה כל מאמץ לסייע לזיני בשליחותו.
בהתאם למדיניות זו, ישראל נמנעת בשלב זה מתקיפות צבאיות בתחומי הרשות, למעט ביצוע "סיכולים ממוקדים". גורם ביטחוני בכיר הבהיר שזיני מצפה מישראל לא "להפריע" לו, כדי שהפלסטינים לא יוכלו לטעון שתקיפות ישראל מפריעות להן בקיום מעצרים. "נעשה הכל כדי להקל על זיני", אמר גורם ביטחוני.
זיני נפגש גם עם ערפאת, שביקש ממנו ללחוץ על ממשלת ישראל להפסיק לאלתר את מדיניות החיסולים ולהסיר את הסגר מהערים הפלסטיניות.
ובתוך כך מקור בממשל האמריקני הכחיש את הידיעות לפיהן השליח האמריקני איים לעזוב את האזור אם תוך יומיים לא תושג התקדמות במשא ומתן בין הצדדים. הדובר שסירב להיחשף, ציין כי זיני הגיש לצדדים דרישות אך מעולם לא איים לעזוב את האזור.



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
השליח האירופי סולנה
צילום איי פי
צילום רויטרס
פרס בכנס שרי החוץ
צילום רויטרס
מומלצים