שתף קטע נבחר

למה יוסי?

הפרסומת לגבינה צהובה בה מככב לאחרונה יוסי בניון, מעלה את השאלה, כיצד הצליח בניון, המשרת כחייל, להשיג אישור מצה"ל לעסוק בעבודה פרטית? מתברר כי את ההיתר לעבודה מחוץ לצבא, אשר חיילים 'רגילים' זוכים לקבלו, אם בכלל, אחרי מסע ייסורים ארוך, בו הם מוכיחים כי מצבם הכספי מחייב זאת, קיבל בניון בהליך מזורז ולא שגרתי. קצינה בכירה בדובר צה"ל: "הצבא לא רוצה להתפרסם כמי שעוצר את ההתפתחות של כדורגלן המוכתר כדבר הבא של הכדורגל הישראלי. יכול להיות שקידום מכירות גבינה צהובה משפר את הכדורגל שלו"

ש', חייל ששירת בצה"ל ביחידה קרבית, רצה בסך הכל לעזור למשפחתו, שמצבה הכלכלי היה בכי רע; כדי לעשות זאת, הוא הגיש בקשה לגורמים הצבאיים לקבלת 'היתר עבודה פרטית', על מנת לעזור בפרנסת הבית, אולם בגלל ההליך הארוך הקשור בקבלת האישור, קיבל את ההיתר רק סמוך למועד שחרורו. אצל יוסי בניון, חייל במצב כלכלי לא רע בכלל, שהגיש גם הוא בקשה להיתר שכזה, היה זמן ההמתנה קצר בהרבה. למה?

חוזה פירסום במקום משכורת עתק

מי שצפה בשבועות האחרונים בערוץ השני, לא היה יכול שלא להיתקל בפרסומת לגבינה צהובה, בה משתתפים מאמן מכבי חיפה, אברהם גרנט, וכוכב הקבוצה יוסי בניון. לכאורה, אין כל פסול בהשתתפות של אנשי ספורט בפרסומות. לגבי גרנט הדברים אכן נכונים. עם בניון הסיפור שונה לחלוטין.
בניון משרת כיום בצה"ל (בחיל הים), וככזה אסור לו לפי נהלי הצבא לעסוק בעבודה נוספת, אלא אם כן קיבל לכך אישור מיוחד. על פי הנוהל, חייב החייל להגיש בקשה למש"קית הת"ש של יחידתו, ורק לאחר הליך ארוך, בו הוא נדרש להוכיח כי מצבו הכספי מחייב זאת, יוכל לקבל את האישור המיוחל.
עבור כדורגלנים הנחשבים כ"ספורטאים מצטיינים", הגדירו ההתאחדות לכדורגל וצה"ל משכורת מקסימלית של 28,000 שקלים לשנה. למרות שהסכום גבוה בהרבה מזה של חייל פשוט שאינו קרבי, המשתכר כ-400 שקלים לחודש, הרי שחלק מהכדורגלנים הצעירים מפסידים מכך סכומי כסף גבוהים: כך לדוגמא שחקן כאלי ביטון ממכבי תל אביב, יכול היה להרוויח מעל ל-80 אלף דולר בשנה, אלמלא היה מוגבל כחייל.
בניון יכול היה ללא ספק להרוויח במכבי חיפה סכומים גבוהים בהרבה מביטון ובוודאי ממשכורתו הצבאית. לאחרונה, נראה שלשחקן נמאס מהמצב ואת הפיתרון הוא מצא בהשתתפות בפרסומת המדוברת תמורת סכום שמוערך בכ-150,000 דולר.

"האישורים התקבלו מהר מהמקובל"

הגורם שמעניק את ההיתרים לעבודות חריגות לספורטאים מצטיינים, הוא מדור סיוע בדובר צה"ל. קבלת האישור אורכת ברוב המקרים כארבעה חודשים ולעיתים אף חצי שנה ויותר. קצינה בכירה במדור אישרה ל-ynet, כי בניון קיבל את האישור שלו בהליך מזורז, כפי שקורה פעמים רבות עם ספורטאים מצטיינים ומיוחסים אחרים בצבא.
"אין ספק שמדובר באוכלוסיה מיוחדת בצבא - ספורטאים מצטיינים, דוגמניות, מוזיקאים ואמנים מצטיינים - וכך גם מטפלים בהם. ליוסי בניון אמנם יש את האישורים המתאימים אבל הוא קיבל אותם הרבה יותר מהר מאחרים. המקרה שלו ושל האנשים ה'מיוחדים' הם מקרים מעטים בצבא. מטפלים בהם בצורה שונה ולעיתים לא שיוויונית. הם מקבלים את הכל ומועדפים על פני חיילים אחרים בצבא".

"בניון מייצג את הצבא ולכן כל דרישותיו נענות"

הקצינה הבכירה מסבירה גם מדוע בחר צה"ל להגיע להסדר מפלה עם יוסי בניון. "אמנם זה לא תקין, אבל מעדיפים להחזיק אותם מרוצים מאשר שהם יעזבו את הצבא. בנוסף הצבא לא רוצה להתפרסם כמי שעוצר את ההתפתחות של הכדורגלן שמוכתר כדבר הבא של הכדורגל הישראלי. יכול להיות שקידום מכירות גבינה צהובה משפר את הכדורגל שלו", היא מוסיפה בציניות.
"בדרך כלל הצבא הוא איטי ולכן הטיפול בחיילים לוקח זמן. במקרה של בניון זה לקח מהר מאוד; התרומה שלו לצבא היא אמנם מזערית אבל הצבא רואה בו כמייצגו וכמי שמקדם את ההתגייסות, ולכן כל הדרישות של בניון נענות. נכון, מאפשרים לחיילים כמותו הרבה יותר פריווילגיות ולכן ביצוע ההליך היה יותר מהיר. אני מניחה שיש הרבה חיילים שמחכים כבר זמן רב לאישור מהצבא והם זקוקים לכסף. זוהי אפליה אבל היא נמצאת בצבא כמעט בכל תחום".

"ברור לחלוטין כי הוא אינו זקוק לכסף"

הבקשה הראשונית של החייל לעסוק בעבודה נוספת צריכה להיעשות דרך קצינת הת"ש של יחידתו. נטע, המשרתת כקצינת ת"ש, מסבירה ל-ynet את התהליך והקריטריונים: "הקריטריון החשוב ביותר שאמור לאפשר לחיילים בסדיר לעבוד בזמן שהותם בצבא הוא המצב הפיננסי שלהם. כלומר, ברגע שהם מוכיחים כי הם זקוקים לכסף, ברגע שהם מוכיחים כי המשפחה נמצאת במצב קשה והם חייבים לעבוד - אז בדרך כלל ניתן האישור".
נטע מציינת כי אינה מבינה את השיקול מאחורי מתן האישור החריג לבניון. "במצב של יוסי בניון ברור לחלוטין כי הוא אינו זקוק לכסף. יש לו מספיק, לכן מוזר שהוא קיבל אישור עבודה". נטע מוסיפה כי קצינות הת"ש עורכות ביקורי בית אצל המשפחה של החייל המבקש, כדי להתרשם שהמצב באמת קשה. רק לאחר כל האישורים והתהליך הארוך מקבל החייל, במידה ומגיע לו, את האישור.

"אסור לצבא להפלות בין חיילים 'פשוטים' ל'חריגים'"

"אני יודעת שלספורטאים מצטיינים כגון יוסי בניון יש פריווילגיות", מוסיפה נטע. "הם מטופלים במהירות ואין בעיה עם אישורי העבודה שלהם. זהו דבר שלצה"ל אסור לעשות. אסור להפלות בין החיילים 'הפשוטים' לבין 'החריגים' שגם ככה לא עושים כלום בצבא. אני לא יודעת איך הצבא יכול לסרב כעת לכל בקשת עבודה של חייל, כאשר לבניון הוא מאפשר לעשות זאת ללא קשר למצבו הכלכלי. לדעתי יש כעת הרבה חיילים ממורמרים, שלא קיבלו היתר עבודה, לעומת בניון. במהלך שירותי הצבאי 'טיפלתי' גם אני במספר מקרים מיוחדים. קבלת האישור היתה מהירה וללא תקלות או שאלות מיוחדות".

תגובתו הרשמית של צה"ל

באופן רשמי הרשויות הצבאיות לא הסכימו להתייחס בהרחבה לעובדה כי בקשתו של בניון התקבלה בהליך מזורז, על אף שמדובר בחייל שאינו נזקק באופן דחוף לכסף. "לפני מספר חודשים הגיש החייל יוסי בניון בקשה לגורמים הרלוונטים בצה"ל לגבי השתתפות במסע פרסום. הבקשה אושרה על ידי הנהלים והפקודות לאחר שטופלה בהליך המקובל לאישורים מסוג זה", נמסר מדובר צה"ל.
את תגובתו של יוסי בניון לא ניתן היה להשיג.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ערוץ 2
בניון. המצב הכספי לא מחייב אישור
צילום ערוץ 2
צילום איי פי
חיילים 'רגילים' צריכים להמתין חודשים (למצולמים אין קשר לכתבה)
צילום איי פי
מומלצים