שתף קטע נבחר

פרס ל-ynet: צריך מו"מ "מועשר" עם הפלסטינים

שר החוץ רואה קדימה: "צריך להיות ברור שהמשא ומתן עם הפלסטינים לא יכול להיות עשוי רק מכדורי מתכת", אומר שמעון פרס בראיון ל-ynet, ומבהיר שלמרות ההחלטה להכריז על ערפאת כ"לא רלוונטי" - המגעים עם הפלסטינים נמשכים, ועוד איך

"צריך לקיים עם הפלסטינים משא ומתן מועשר", כך אומר היום (ה') שר החוץ שמעון פרס בראיון ל-ynet. פרס מדגיש את הצורך לקיים משא ומתן מורחב, שאינו נוגע רק למחויבות הפלסטינית להילחם בטרור. לדבריו, ראש הממשלה שרון מודע לכל המגעים שהוא מקיים בימים אלה עם גורמים פלסטינים בהם מועברים המסרים שצוינו - וזאת למרות החלטת הממשלה להכריז על יאסר ערפאת כ"לא רלוונטי". הנה הראיון המלא.

האם הפלסטינים התחילו לפעול נגד הטרור?

"יש התחלה של פעילות, אבל אם הם יקבלו יותר מדי קומפלימנטים הפעילות עלולה להיפסק. לכן אינני רוצה להרחיב על זה יותר מדי. הייתי אומר שיש התחלה אך זה עדיין לא מספיק. במיוחד ביחס לציפיות שיצר נאומו של ערפאת.

מה צריכה ישראל לעשות מול הפלסטינים על מנת לקדם את המצב היום?

"אפילו אם ישראל אומרת שלא מנהלים משא ומתן תחת אש, צריך להיות ברור שהמשא ומתן לא יכול להיות עשוי רק מכדורי מתכת. צריך להיות לו גם היבט פוליטי, כלכלי ופסיכולוגי. גם שיחות להפסקת אש צריכות להיות מועשרות. צריך להעשיר את השיחות על הדרישה מהם להילחם בטרור, בנושא הקלות בחיי פלסטינים בשטחים ועוד עיבוי שקשור לאופק מדיני".

האם זה כרוך בהבטחות מדיניות שניתנות לבכירים פלסטינים שאתה משוחח איתם בימים האחרונים?

"כל השיחות שאני מקיים הם על דעת ראש הממשלה. אינני מעוניין לפרט עם מי אני משוחח ומה בדיוק נאמר בשיחות, משום שזה עלול לפגוע בניסיונות להביא פתרון למצב. כל מה שאני יכול לומר הוא, שצריך להיות אופק מדיני כדי לדרבן את הפלסטינים לפעול. הרשות הפלסטינית סבלה יותר מכל מאובדן אמינות. אם תוחזר האמינות שלה, שתתבטא בפעולות שהיא צריכה לנקוט בשטח בתחום המאבק בטרור – העגלה תוכל לצאת לדרכה. צריך לציין שיש ירידה מסוימת בהסתה בכלי התקשורת הפלסטינים אבל עדיין עיקר העומס מוטל עליהם.

האם, על פי הפרסום היום בעיתון "הארץ", ישראל יוזמת מדיניות של יצירת הפסקת אש מדורגת?

"אנחנו אומרים לפלסטינים: 'קחו את שכם וג'נין בשלב הראשון – תעשו שם סדר, אחרי זה נוכל לצאת ולהסיר את הכתרים ואת הסגרים'. ישראל תפתח את המעברים שהיא שולטת עליהם על מנת להקל עליהם לבצע את העבודה. כמובן שקיימת כוונה לבצע את אותו הדבר גם בערים אחרות. הכל בהתאם להתנהגות הפלסטינים וליכולתם להשתלט על מקומות שמהם יוצאים מפגעים".

חל שינוי במדיניות ישראל בנושא התקיפות בתחומי הרשות הפלסטינית כדרך להילחם בטרור?

"צריך לשים לב שקיים שקט יחסי גם מצד ישראל וגם מצד הפלסטינים בימים האחרונים. הפעולות הצבאיות של צה"ל הן בגדר תגובות בלבד. ישראל לא יוצאת להתקפות יזומות אלא כדי להגיב על ניסיונות פיגוע. יציאת צה"ל מרמאללה וביתוניה היום מבטאת את מדיניות ישראל, שבכל מקום שהפלסטינים משתלטים ועושים סדר ישראל יכולה לצאת ממנו. כעת הם צריכים לעשות זאת בשכם, ג'נין ורפיח , מוקדי פעילות טרור מרכזיים,
חשוב להבהיר לפלסטינים שישראל לא הולכת רק לדרישה חד צדדית להפסיק את הטרור, אלא גם לתהליך שלום שיהיה בסופו. העניין של אי השתלטות על החמאס מסכן את הרשות. אם אין סמכות אחת וכמה ארגונים יורים כל אחד לכיוון אחר – זה מחליש מאד את הרשות. הפלסטינים רואים שהם הולכים לאבד לגיטימציה עולמית אם לא יפעלו בקרוב".

מערכת הביטחון: ערפאת לא מבצע פעולה משמעותית

במשרד הביטחון מציגים עמדה שונה מזו של שר החוץ. במשרד טוענים כי בשלב זה לא נראה שהיה ניסיון של ממש לבצע פעילות משמעותית של ערפאת נגד גורמי טרור. לדברי גורם ביטחוני, ערפאת ביצע בעיקר סגירות סמליות של משרדים של ארגוני הטרור.
הגורם הוסיף כי "סימן ההיכר לפעילות אמיתית של ערפאת נגד הטרור הוא עימות מזוין של כוחותיו עם כוחות החמאס או הג'יהאד האיסלמי. בינתיים נראה שהוא עדיין לא מסוגל לשלם את המחיר הזה. העימות שהיה היום בניסיון לעצור את עבד אל עזיז רנטיסי, שלווה בהתנגדות ובירי, לא היה עימות של ממש, רנטיסי הוא דובר ולא מנהיג צבאי או פוליטי. הוא לא דרג צבאי, אתו ערפאת אמור להתעמת כדי לסכל טרור".
גורם מדיני אומר בתגובה לדברי פרס לפיהם יש לקיים עם הפלסטינים משא ומתן "מועשר", כי ההבדל בין ראש הממשלה אריאל שרון לפרס, הוא שרה"מ רוצה להראות לפלסטינים את המקל ורק אחר כך את הגזר, ואילו פרס רוצה את ההפך".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ynet
שר החוץ פרס. משא ומתן מועשר
צילום ynet
מומלצים