שתף קטע נבחר

מסמך פרס-אבו עלא: מדינה פלסטינית בתוך 8 שבועות

העיתון "ידיעות אחרונות" חשף את טיוטת המסמך שהשיג שר החוץ פרס בשיחותיו עם בכירי הרשות הפלסטינית. הכותרת: ישראל תקים להכיר במדינת פלסטין בתוך 8 שבועות מחתימת המסמך - ואז יחל המו"מ על הסדר הקבע. לשכת רה"מ: "הידיעות בעניין דימיוניות, לא ננהל מו"מ תחת אש". הלילה החליטו שרי הקבינט למנוע מערפאת להשתתף במיסת חג המולד בבית לחם. משרד ראש הממשלה: ההחלטה התקבלה על רקע העובדה שערפאת אינו פועל למעצר והענשה של טרוריסטים

שר החוץ שמעון פרס גיבש יחד עם אבו עלא, יו"ר המועצה המחוקקת הפלסטינית, טיוטה למסמך הבנות, שבה נקבע כי ישראל תכיר במדינת פלסטין בתוך שמונה שבועות מהחתימה על המסמך - כך מפרסם הבוקר (יום א') "ידיעות אחרונות". המדינה תוקם בשטחי A ו-B, ולמעשה יקבלו הפלסטינים 42 אחוזים מכלל השטח, כפי יש בידיהם כיום.
על פי הפרסום, של העיתונאי נחום ברנע, ראש הממשלה אריאל שרון מודע למסמך ואיפשר לפרס לנהל עליו מו"מ עם הפלסטינים. המסמך, בן עמוד אחד, כולל ארבעה סעיפים, והוא נפתח בהסכמה הדדית לשים קץ לאלימות ולחדש את המו"מ המדיני על פי העקרונות הבאים:
1. להבטיח הפסקת אש מלאה בחסות ארה"ב וליישם את תכנית טנט ודו"ח מיטשל, כולל לחימה בטרור, איסוף נשק, סיום הסגר והכתרים, הקפאת הפעילות ההתנחלותית, העברת הכספים לרשות, הפסקת ההתנקשויות ומעבר לקיומו של כוח ביטחון פלסטיני אחד. שלב זה אמור להיות מבוצע בתוך 6 שבועות.
2. ישראל תכיר במדינת פלסטין בגדה המערבית ובעזה בתוך 8 שבועות, על בסיס החלטות האו"ם 242 ו-338.
3. המו"מ על הסדר הקבע בין מדינת פלסטין לישראל יחל בשבוע השמיני ויכלול את כל הנושאים: נסיגת ישראל, הפליטים, ירושלים, התנחלויות, מים, ביטחון ויחסים עם מדינות אחרות. המו"מ יסתיים בתוך תקופה של 9-12 חודשים, ויישומו יסתיים בתוך 18-24 חודשים.
4. תפקיד בינלאומי ואזורי לגבי המו"מ, כוחות לשמירת השלום, סיוע כלכלי לרשות, שיתוף פעולה כלכלי אזורי ובוררות יידונו בין שתי המדינות.
על פי הפרסום ב"ידיעות אחרונות", אמר ראש הממשלה שרון למקורביו כי הוא אינו מאמין שהנייר שהשיג פרס אכן יצמיח הסכם, אולם ככל הנראה נתן לשר החוץ אור ירוק בשל שיקולים פוליטיים פנימיים (ב-17 בינואר אמור מרכז העבודה להצביע על הצעתו של יוסי ביילין לפרוש מהממשלה).
מלשכת ראש הממשלה נמסרה בתגובה הכחשה תקיפה: "לידיעות שהתפרסמו היום בנושא אין כל שחר והן דמיוניות. ראש הממשלה והממשלה כולה החליטו, כי ישראל לא תנהל משא ומתן מדיני כל עוד לא מולאו התנאים הבאים: א. מעצר טרוריסטים, שולחיהם ועוזריהם. ב. איסוף כלי הנשק הבלתי חוקיים ברשות והחזרתם לארה"ב. ג. פירוק תשתית ארגוני הטרור ומעצר ראשי הארגונים. ד. פעילות סיכול, מניעת טרור והפסקת ההסתה". עוד נמסר מלשכת ראש הממשלה נמסר, כי עצם העלאת התוכנית מסב נזק לישראל.
שר התיירות בני אלון אמר הבוקר כי ראש הממשלה חיייב לפטר את השר פרס, שנשא ונתן תחת אש על מדינה פלסטינית. במועצת יש"ע הצטרפו לקריאה וכינו את ההסכם "הזוי ומסוכן".
מקורות פלסטינים אמרו ל-ynet כי אנשי פרס, פרס עצמו ובכירים פלסטינים מנהלים מזה תקופה ממושכת מגעים מדיניים שבהם מועלים רעיונות שונים. יחד עם זאת, אומרים המקורות כי אין היום אף פלסטיני שמוכן לדבר על מדינה פלסטינית שלא בגבולות המלאים של 1967, כולל מזרח ירושלים. גם גורמים ברשות המקורבים לאבו עלא אמרו ל-ynet כי הוא הבהיר שהפלסטינים אינם מוכנים לקבל הסכם ביניים נוסף וכי הם מוכנים לחתום אך ורק על הסכם קבע בגבולות 1967. מלשכת ערפאת סירבו להתייחס לידיעה.

הקבינט: ערפאת לא ייצא לבית לחם

הקבינט המדיני ביטחוני החליט שלא לאשר את יציאתו של יו"ר הרשות הפלסטינית יאסר ערפאת למיסת חג המולד בבית לחם. ההחלטה התקבלה במשאל טלפוני שנערך הלילה בין חברי הקבינט. השרים סילבן שלום ודן מרידור הצביעו בעד מתן אישור ליציאתו של ערפאת, וכך גם שרי מפלגת העבודה - פרס, בן אליעזר, וילנאי וסנה.
מלשכת ראש הממשלה נמסר, כי הקבינט קיבל את החלטתו על רקע העובדה, שערפאת אינו פועל לפירוק ארגוני הטרור הפלסטינים ולסיכול הטרור נגד ישראל משטחי הרשות הפלסטינית, וכן משום שאינו פועל למעצר והענשה של טרוריסטים, בהם רוצחי השר זאבי ושולחיהם.
ההחלטה בנושא היתה אמורה להתקבל על ידי ראש הממשלה שרון תוך התייעצות עם שר החוץ פרס ועם שר הביטחון בן אליעזר. ראש הממשלה החליט להעביר את ההחלטה לידי שרי הקבינט, לאחר שהביע בסוף השבוע התנגדות עקרונית לכך שיו"ר הרשות ימריא מרמאללה.
במהלך סוף השבוע העבירו הפלסטינים בערוצים ביטחוניים ולא רשמיים מסר לישראל לפיו ערפאת מעוניין להשתתף במיסה בבית לחם. גם ירדן פנתה לישראל וביקשה לשגר מסוקים שייקחו את ערפאת מרמאללה לבית לחם. ההחלטה הסופית בעניין היתה אמורה להתקבל על ידי ראש הממשלה אריאל שרון, שר החוץ שמעון פרס ושר הביטחון, בנימין בן-אליעזר (על תגובתו של ערפאת לאפשרות כי לא יקבל אישור- קישור מימין).
אמש הביעו בן-אליעזר ופרס תמיכה במתן האישור לערפאת, ולא מן הנמנע כי עמדתם זו הביאה להחלטתו של שרון להעביר את ההחלטה בקבינט.
בן אליעזר אמר כי מניעת יציאתו של ערפאת תגרום לישראל נזק בינלאומי גדול ומיותר. שר החוץ שמעון פרס אמר כי עמדתו בעניין נחרצת וכי מניעת השתתפותו של ערפאת במיסה תהפוך ל"שיחת היום בעולם" ותפגע בישראל.
גם גורמים אירופים ניסו לפעול במהלך סוף השבוע כדי לאפשר לערפאת לצאת לבית לחם. גורם באיחוד האירופי פנה בעניין למשרד החוץ בצינורות לא רשמיים. הגורם האירופי אומר כי האיחוד האירופי בהחלט מעוניין שישראל תאפשר לערפאת לצאת למיסה. לדבריו, השתתפות של ערפאת במיסה היא מסורת שנמשכת כבר מספר שנים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
פרס ואבו עלא. טיוטה ראשונה
צילום איי פי
צילום רויטרס
הכחשה תקיפה. שרון
צילום רויטרס
צילום איי פי
לא ייצא למיסה? ערפאת
צילום איי פי
מומלצים