שתף קטע נבחר

שרון ובן אליעזר ידעו על מסמך פרס-אבו עלא

למרות התקפות הימין על פרס, התברר כי ראש הממשלה ושר הביטחון היו גם הם בסוד העניינים. בישיבת "שרינו" של הליכוד התייחס שרון למסמך בביטול. ואילו בן אליעזר אמר ל-ynet: "מה בסך הכל עשה המסכן הזה, פרס?הוא לא עשה כלום בלי ששרון ידע. מה שהוא הביא, מדינה על 42% מהשטח, זה הרי החלום של שרון"

ראש הממשלה, אריאל שרון, התייחס אמש (א') בביטול למסמך פרס-אבו עלא ואמר בישיבת פורום "שרינו" של הליכוד כי אין לו כל משמעות. שרון אמר כי המסמך "לא היה ולא נברא", וכי מדובר ב"דברי הבל ממש".
למרות התקפות הימין על פרס, התברר אתמול כי ראש הממשלה ושר הביטחון היו בסוד העניינים וידעו על המסמך. פרס כעס אתמול על השתלחויות הימין בו, ועל כך ששרון לא יצא להגנתו.
גורם מדיני אישר כי ראש הממשלה שרון הכיר את מסמך פרס-אבו עלא, אם כי לדבריו, "מדובר ברעיון בלבד שהוצג בפני ראש הממשלה ולא בתכנית מדינית". מקור המעורה בנושא, אמר ל-ynet: "שרון מכיר את המסמך מזה כמה ימים. קבלת המסמך לא גרמה לשום משבר או חיכוך בינו לבין פרס. רק הפומביות שניתנה למסמך יצרה את השבר". לדבריו,"כנראה שיש 'שרון רשמי' ו'שרון לא רשמי', אבל ייתכן ששניהם לא מעוניינים באפשרות שמציע מסמך פרס-אבו עלא, להגיע להסכם".
לדברי גורם מדיני, לא מדובר בתכנית שקיבלה את ברכתו של ראש הממשלה אלא ברעיון שראש הממשלה "מודע לו". תכנית מדינית, לדבריו, מחייבת אישור של הממשלה: "ידוע שפרס ניהל מגעים עם אבו עלא אבל הם לא בגדר תכנית שמחייבת את מדינת ישראל. מי שהדליף את המסמך גרם לכל הרעיון הזה להיות בבחינת שפיכה מוקדמת, משום שהעניין הוא בגדר רתימת העגלה עוד לפני שרתמו את הסוסים".
הגורם המדיני ציין שמבחינת ממשלת שרון, הסכמה על מסמך שקובע כי החמאס והג'יהאד יפורקו מנשקם, שנושא הסדר הקבע יידחה וכי לפלסטינים יועבר שטח של 42%, היא הסכמה שבממשלת שרון צריך לתפוס בשתי ידיים. "אם שרון דוחה את זה, סימן שפשוט לא מעוניינים בהגעה להסדר". לדברי הגורם, הפלסטינים קיבלו בעבר הצעות טובות הרבה יותר וההסכמה שהושגה עם אבו עלא אמורה להיות טובה מאוד עבור ישראל".

בן אליעזר: מה בסך הכל עשה המסכן הזה, פרס?

גם לשכת שר הביטחון אישרה שהשר בנימין בן אליעזר עודכן על מסמך פרס-אבו עלא. בן אליעזר אמר ל-ynet: "מה בסך הכל עשה המסכן הזה, פרס?הוא לא עשה כלום בלי ששרון ידע. שרון ידע שהוא במגעים עם אבו עלא. מה שהוא הביא, מדינה על 42% מהשטח, זה הרי החלום של שרון".
בן אליעזר הדגיש את תמיכתו בניסיון של פרס להשיג הסכמה עם אבו עלא, אבל הטיל ספק כבד אם "ייצא מזה משהו". בן אליעזר מתקשה להאמין שהמסמך יתקבל על ידי הפלסטינים, ולכן אינו מבין מדוע תקף הימין את המסמך. "מה הפחד? הרי הם (הפלסטינים) צריכים לפי ההסכמה לעצור, לפרק את החמאס – עד שזה יקרה זה הרי חזון אחרית הימים. אני מכבד את הניסיונות של פרס. מי יודע, אולי יהיה נס".
בן אליעזר נשאל האם להערכתו יבשיל המסמך ויחייב יציאה של העבודה מהממשלה. "אם אני אעזוב את הממשלה, זה יהיה על רקע עקרוני", הוא השיב, "אם אזהה סיכוי ברור לפריצת דרך מדינית ועצם היותי בקואליציה מונע זאת, אפרוש, אבל כרגע אני לא רואה כלום."
במערכת המדינית הביעו אי שביעות רצון מהפרסומים בתקשורת כי המסמך שסוכם מהווה תכנית מחייבת. "הדבר אינו נכון" אומרים הגורמים ומציינים כי הצגת הרעיון, לדבריהם, תגרום נזק לישראל כי זה יגרום לערפאת לתחושה שיש לו הישגים מדיניים לפני שהוא ביצע את הפעולות הנדרשות ממנו במאבק נגד הטרור.
"יש בכך סכנה של חזרה על הטעות שנעשתה בהסכמי אוסלו, כאשר הגיעו להסכם שהצד השני לא הרגיש את עצמו מחויב לבצע אותו", אומר הגורם.
הפרסום הזה, אומרים הגורמים, ימנע מערפאת לפעול נגד הטרור בנחרצות על מנת להגיע להפסקת אש. על פי הגורמים, "המסמך שפורסם עלול להוות נקודת התחלה במשא ומתן עם ישראל למרות שהפסקת אש עדיין לא הושגה. צריך לקוות שהדלפת המסמך לא תהווה תמריץ שלילי לערפאת בצעדים שהוא צריך לנקוט נגד האלימות וההסתה".

"המסמך לא יוליד הסכם"

במערכת הפוליטית הייתה אתמול תמימות דעים שמסמך פרס-אבו עלא לא יוליד הסכם ישראלי-פלסטיני. גם בימין וגם בשמאל שותפים להערכה כי שרון מאפשר לפרס לנהל את המגעים כדי להחזיקו בקואליציה אך המסמך שגיבש לא יכול להתקבל לא בישראל ולא על ידי הרשות הפלסטינית.
בכיר במפלגת העבודה אף הגדיר את המסמך: "בלון נפוח שפרס יצר כדי להצדיק את תמיכת העבודה בתקציב בכסות של התקדמות מדינית. אין שום פלסטיני שיסכים למסמך הזה. הערכתו של שר החוץ כי יתקבל היא בבחינת אופטימיות מוגזמת". גם השר לשעבר, יוסי ביילין, מטיל ספק כבד בנכונות ליישם את המסמך על ידי שני הצדדים: "אני לא חושב שיש סיכוי להסכם כלשהו עם הממשלה הזאת. מה גם שהמסמך הזה לא מוסכם על הפלסטינים, כי הם אינם מעונינים להישאר עם 42% מהשטח. זה רעיון שערפאת דחה כבר לפני חודש. שרון הסכים להרבה דברים בידיעה שהם לא יתקיימו כי יש לו עניין עצום להשאיר את פרס בממשלה".
גם ח"כ אחמד טיבי אינו מעריך כי סיכויי מסמך פרס–אבו עלא לצמוח להסכם, גדולים: "אם הכוונה היא לעוד הסכם ביניים – זה לא טוב וכך גם הלו"ז הלא מוגדר במסמך לנסיגה ישראלית, כי ניסיון העבר של הפלסטינים מלמד כי נסיגה שכזו לוקחת שנים". עם זאת טיבי מוצא יסוד חיובי במסמך: "יש כאן הכרה והודאה ישראלית חד משמעית שאין פתרון צבאי לסכסוך וכי ההצהרה שלא מנהלים משא ומתן תחת אש קיימת רק בחדשות. לא נשמע את שרון אומר בקולו לציבור שהוא לא ידע על ניהול המגעים", אומר טיבי.

הימין: "לפטר את פרס"

בימין קראו אתמול לראש הממשלה שרון להדיח את השר פרס. השר בני אלון אמר כי "שרון לא יכול להסתפק בשתיקה או באמירה שזה מסוכן, הוא חייב להודיע לפרס 'החתרן הבלתי נלאה' שייסד את מחתרת אוסלו, שאין שום משא ומתן על מדינה פלסטינית ושהוא מפוטר. אני מקווה שפואד ושרי העבודה האחרים אינם טיפשים".
השר אלון נמנע מלהתייחס לאחריותו של ראש הממשלה לנושא. אבל ח"כ אורי אריאל מסיעתו הוסיף כי "השאלה היא לא מה פרס עושה, אלא מה ראש הממשלה נותן לו. ייתכן שבגלל ששרון צריך את פרס לתקציב, הוא סבלן אך אין סיכוי שהוא יסכים לקבל את המסמך הזה". אראיל העריך כי פרס מוביל את העבודה אל מחוץ לממשלה: "אחרי הבחירות החוזרות בעבודה, הם יפרשו כי אין תוכנית שיכולה לעבור ולהתקבל בממשלה הזאת".
סיעת "האיחוד הלאומי – ישראל ביתנו" תקדיש את ישיבת הסיעה שלה לדיון בנושא.
גם השר צחי הנגבי אמר כי על ראש הממשלה להדיח את פרס. גם הוא סירב להטיל על שרון אחריות לעצם קיום המגעים: "אני רק יודע שההודעה הרשמית מלשכת ראש הממשלה המתנערת מהמסמך מספקת אותי ומסיימת למעשה את המהלך הזה. אם ראש הממשלה מגדיר את מהלכי פרס מסוכנים, המשמעות היא שפרס חייב להתפטר כי בשום משטר תקין לא יעלה על הדעת ששר הפועל תוך סיכון המדינה יישאר בתפקידו" – אומר הנגבי.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
פרס. המערכת הפוליטית סוערת
צילום רויטרס
צילום:ערן (יופי) כהן
בייליין. "אין סיכוי להסכם עם הממשלה הזאת"
צילום:ערן (יופי) כהן
צילום דלית שחם
אלון. לפטר את פרס
צילום דלית שחם
מומלצים