שתף קטע נבחר

הצעת חוק האינתיפאדה: גם מי שפעל נגד ישראל, יכול לתבוע פיצויים

משרד המשפטים מציג את הגירסה "הרכה" להצעת "חוק האינתיפאדה": בין היתר יוכלו נפגעי האינתיפאדה הראשונה לתבוע פיצויים

משרד המשפטים ריכך בצורה משמעותית את הצעת החוק הממשלתית המכונה "חוק האינתיפאדה", האמור להגדיר קריטריונים נוקשים ומדוייקים, על פיהם זכאים פלסטינים שנפגעו מכוחות ביטחון ישראליים, לתבוע פיצויים מישראל.
מדובר בהצעת חוק שיזם המשרד לפני מספר שנים, כאשר החלו להגיע תביעות של פלסטינים שנפגעו באינתיפאדה הראשונה, ואשר בשל ליקויים משפטיים שנמצאו בה, טרם עברה את שלבי החקיקה השונים. מחר (ג') היא תובא לדיון בוועדת החוקה של הכנסת.
על פי התיקונים שמציע משרד המשפטים, בפני נפגעי האינתיפאדה הראשונה תעמוד האופציה להגיש תביעה, וזאת בניגוד לניסוח הקודם של החוק.
על פי תיקון נוסף, גם מי שהיה שותף לפעולה נגד ישראל – החל מזריקת אבנים ובקבוקי תבערה וכלה בפעילויות קשות יותר – יוכל לתבוע את ישראל, אם יוכיח שאין קשר בין מעשיו לבין האירוע שבו נפגע. זאת, בניגוד לנוסח הקודם של הצעת החוק, ששלל לחלוטין מכל מי שהיה מעורב אי פעם בפעילות חבלנית, את הזכות להגיש תביעה.
תיקון משמעותי נוסף בהצעת החוק הוא הארכת תקופת ההתיישנות, שאחריה לא ניתן לתבוע. בהצעת החוק בניסוחה הקודם ניתן היה לתבוע בתוך שנה מיום הפגיעה, ואילו בניסוח החדש הוארך פרק הזמן הזה לשנתיים, עם אופציה לשלוש. בחוקים אחרים בישראל מוגדרת תקופת התיישנות כתקופה בת שבע שנים.
יו"ר ועדת החוקה, ח"כ אופיר פינס, אומר כי הוא מברך על השינויים, מאחר שהנוסח הקודם של הצעת החוק לא היה עומד במבחן בג"ץ. "הצעת החוק עדיין מאוד בעייתית, והיא תעבור רק אם החוק יחול על האינתיפאדה הנוכחית ולא רטרואקטיבית על הקודמת. יש הבדל בין האינתיפאדה הקודמת, שהיתה עממית, ובה הפלסטינים היו תחת שליטה ישראלית, ולכן גם תחת אחריות ישראלית לפגיעות בהן, לעומת האינתיפאדה הנוכחית, שהיא מלחמה שמעליה יש אחריות של הרשות הפלסטינית", אומר ח"כ פינס.

ועדת החוץ והביטחון תדון בעקורי איקרית וברעם

ועדת החוץ והביטחון של הכנסת תדון אף היא מחר בנושא שמעסיק את הפלסטינים – החלטת הממשלה להתנגד להחזרת עקורי איקרית וברעם. הדיון הוא פרי יוזמה של ח"כ משה ארנס (ליכוד), שבניגוד לעמדת רבים ממפלגתו, תומך בהשבת העקורים, מאחר שלדבריו הובטח להם כי ישובו, ואי קיום ההבטחה הוא "עוול מוסרי".
בדיון מחר צפוי להשתתף גם מזכיר הממשלה, גדעון סער, שיציג את עמדת הממשלה. יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ דוד מגן אמר היום כי "לא מן הנמנע שבוועדה יתגבש רוב לעמדה שונה מעמדת הממשלה".
גם אם תחליט הוועדה החלטה הסותרת את החלטת הממשלה, חשיבותה היא הצהרתית בלבד, ואין בסמכותה לשנות את החלטות הממשלה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
עימותים בשטחים. נוסח מתוקן
צילום איי פי
מומלצים