שתף קטע נבחר

מקווים להפסקת האש - מתכוננים לעימותים

רג'וב דן עם הישראלים על הפסקת אש, אבל מאיים בהעברת הלחימה לתוך הקו הירוק. ראשי מערכת הביטחון החליטו לדחות את ההחלטה על נקיטת סנקציות נגד הרשות הפלסטינית, עד להתבהרות כוונות הפלסטינים. בינתיים מפעיל קלינטון מכבש לחצים להרגעת הרוחות

למרות הסכמה על הפסקת אש שהושגה בין הרמטכ"ל שאול מופז לבין ראש מנגנון הביטחון המסכל בגדה, ג'יבריל רג'וב, מעריכים במערכת הביטחון כי המהומות יימשכו. רג'וב, אמר אמש (יום א') לטלוויזיה הקטארית כי לאור ההסלמה באירועים, שוקלים הפלסטינים להעביר את הלחימה לריכוזי אוכלוסיה בישראל.
ראש הממשלה, אהוד ברק, פרסם הודעה, בה הוא אומר כי ישראל לא תוכל לקבל סגירת צירים והפרעות כאלה לסדר הציבורי". ראש הממשלה נתן גיבוי מלא לרשויות אכיפת החוק, וקרא לציבור הערבי בישראל ולהנהגתו, שלא להיגרר אחר הקיצונים, לכבד את שלטון החוק ולפעול במסגרתו. מקורות מדיניים מוסרים כי בינתיים לא צפויה הפסקת השיחות עם הפלסטינים, עם זאת מאוכזבים בישראל מההנהגה הפלסטינית שלא מורה בתקיפות על הפסקת המהומות.

נשקל סגר

בהערכת מצב בפיקוד המרכז עלו אפשרויות לנקיטת סנקציות נגד הרשות הפלסטינית, כגון סגר על הערים, אולם הוחלט לדחות את ההערכה לישיבה מאוחרת יותר. גם ברמה הטקטית, החליטו בצה"ל לחכות להתפתחויות. כך למשל, בקבר יוסף, בו נהרג אמש שוטר מג"ב, הוחלט להקפיא את המצב ולא לתגבר את מתחם הקבר בכוחות, עד להתבהרות של כוונות הפלסטינים.
ראש הממשלה ושר הביטחון, אהוד ברק קיים בלילה פגישה עם ראשי מערכת הביטחון - השר לבטחון פנים שלמה בן עמי, הרמטכ"ל שאול מופז, מפכ"ל המשטרה יהודה וילק, וראש השב"כ אברהם דיכטר.
ברק התייחס בעיקר להפרות הסדר החמורות שאירעו במהלך היום ביישובים הערביים בישראל: "אנו עדים להסלמה חמורה בתגובה של גורמים קיצוניים בקרב ערביי ישראל", אמר ברק. רק היום בישיבת הממשלה, יתקבלו החלטות לגבי המשך ניהול המשבר.
במערכת הביטחון קיימת אכזבה קשה מראש הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, על ניהול המשבר ועל חוסר נכונותו, להערכת ישראל, להרגיע את השטחים. "בסופו של דבר", אמר ברק, "ערפאת יצטרך להסביר מדוע אין הוא מורה על הפסקת המהומות".

ועדת חקירה אמריקנית

נשיא ארה"ב, ביל קלינטון, קיבל את ברכת ערפאת וברק ליוזמתו להעמיד את ארה"ב בראש ועדת חקירה שתבדוק ותנסה לשרש את הגורמים לפרוץ המהומות בשטחים בסוף השבוע. תחילה ייפגשו גורמי ביטחון מישראל ומהרשות הפלסטינית במקום שטרם נקבע באזור. מאוחר יותר יצטרפו לשיחות גם גורמים אמריקנים.
דובר המועצה לביטחון לאומי, פי. ג'יי קרולי, מסר כי קלינטון שוחח בנושא עם ראש הממשלה, אהוד ברק ועם יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת. הוא הבהיר לצדדים כי יש לשים קץ להפרות הסדר ו"לשמור בהקדם האפשרי על תהליך השלום".
ברק מצדו הבהיר לנשיא ארה"ב כי על הרשות הפלסטינית והעומד בראשה, יאסר ערפאת, מוטלת האחריות לשים קץ לאלימות "באמצעות מאמץ נחוש ורב עצמה".
בתוך כך מוסרים מקורות מדיניים כי בינתיים לא נתקבלה החלטה על השעיית השיחות עם הפלסטינים. בכל מקרה, אומרים המקורות, לא תוכננו השיחות להתקיים השבוע, אלא בשבוע הבא. כמו כן לא הגיעו לישראל דיווחים האם בכוונת מזכירת המדינה האמריקנית, מדלן אולברייט להגיע למזרח התיכון, בתום ביקורה באירופה השבוע.

אירופה: שרון אשם

משרד החוץ של צרפת, המחזיקה בנשיאות האיחוד האירופי, האשים הלילה את יו"ר הליכוד, אריאל שרון, בהתלקחות המהומות בשטחים. "הארועים הללו מוכיחים אלו תוצאות טרגיות יכולות להיות לפרובוקציה שמתרחשת במצב מתוח", נאמר בהודעת משרד החוץ.
האיחוד האירופי קרא למנהיגי שני הצדדים לשים קץ לאלימות. כמו כן קרא האיחוד האירופי להשקיע מאמצים חדשים בהנעת תהליך השלום, "הנחוץ היום יותר מאי פעם".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מיידי אבנים בבית לחם. האם התמונות האלה יחזרו על עצמן היום
צילום: איי פי
צילום: אי  פי
ערפאת. בישראל מאוכזבים מהאופן בו ניהל את המשבר
צילום: אי פי
מומלצים