שתף קטע נבחר

אלימות בספורט: תסתכלו עליהם, תראו אותנו

הפצועים בקריית אליעזר, הפגיעה ברכוש של מושיק תאומים והקללות הסקסיסטיות נגד שחקניות רמת השרון, הם רק קצה הקרחון של האלימות במגרשים בחודש החולף. ynet פתח שולחן עם שר המת"ס מתן וילנאי, העיתונאי שאול ביבי, הקרימינולוגית הקלינית יעל אידיסיס וניצב (בדימוס) אריה עמית, כדי לנסות ולהתחקות אחר שורש הבעיה. המסקנה: האלימות בספורט היא ראי של החברה

נראה כי בתקופה האחרונה האלימות בספורט הרימה שוב את ראשה המכוער. מכוניתו של משה תאומים הושחתה, אוהד מכבי חיפה, אמיר רנד, עדיין מחוסר הכרה, אוהדי בני יהודה חיבלו במכוניתו של יו"ר הפועל פתח תקווה לשעבר, דני לוי, ותקפו בהערות סקסיסטיות ואלימות את שחקניות א.ס רמת השרון.
פתחנו שולחן עם שר המת"ס, מתן וילנאי, העיתונאי שאול ביבי, הקרימינולוגית הקלינית יעל אידיסיס וניצב (בדימוס) אריה עמית, כדי לנסות ולהתחקות אחר שורש הבעיה. כולם הסכימו כי האלימות בספורט היא חלק מאלימות כללית בחברה הישראלית – בבית, בכביש, בבתי הספר ועוד. מנגד, היו הדעות חלוקות לגבי האחראים למצב. אגב, הכסא של יו"ר ההתאחדות לכדורגל, גברי לוי, נשאר מיותם והוא סירב להתייחס לנושא.

מתן וילנאי - האגף האופטימי

שר המת"ס, מתן וילנאי, רואה באלימות בחברה הישראלית את מקור הבעיה. לדבריו, התפקיד של הספורט, בין היתר, הוא ליצור אווירה טובה, אולם בפועל ההתקהלות ביציעים מהווה זרז לפורקן מתחים: "האלימות בספורט מאוד מדאיגה וזה חלק מהעובדה שהחברה הישראלית אלימה מאוד. זה מתבטא בכבישים, בבתי הספר, ברחובות וגם במגרשים. במקום שהספורט יצור אווירה טובה, נוצרת תופעה הפוכה. מעבר לכך, אוהדים הבינו שלפוצץ חזיזים ולהכות אחד את השני זה חלק מהספורט. ייקח זמן למגר את התופעה, אבל אני אופטימי".
וילנאי מספר על הצעדים בהם נוקט משרדו כדי להפחית את האלימות: "עוד לפני פציעתו של אמיר רנד התחלנו לטפל בנושא. הקמנו ועדת בדיקה פרלמנטרית כדי לנסות לברר עם אנשי הספורט מה אפשר לעשות. אנחנו מתכוונים לשדרג את כל האיצטדיונים החשובים. אף אחד בארץ לא עומד בתקן האירופי וזה יקח שנים. בנוסף, המשטרה לא פועלת כמו שצריך ואין לה חוקים שהיא יכולה לאכוף, לכן אנחנו מחוקקים חוקים שיטפלו בנהמות, זריקת החפצים ועוד".
וילנאי גם לא חוסך ביקורת מבעלי הדעה: "האנשים שגדלו בתוך הכדורגל ומשפיעים, צריכים לקחת את עצמם בידיים. ברור שמה שקורה, כמו העימות בין יו"ר ההתאחדות לכדורגל, גברי לוי, לבעלים של הפועל ת"א, משה תאומים, מקרין כלפי מטה. אני מצפה מראשי המערכות להוות דוגמה".

אריה עמית - הקלות הבלתי נסבלת של הענישה

ניצב (בדימוס) אריה עמית, שהיה מפקד מחוז דן, ראש אג"מ ומפקד מחוז ירושלים, דווקא חושב שהמצב כלל לא הידרדר: "התופעה קיימת כבר שנים ארוכות. עסקתי בזה עוד בשנות ה-80. כל שנה יש שניים שלושה מקרים של פגיעה באנשים. תקיפת שחקנים, שופטים וכו'. הסיבה הראשונה לכך היא הקהל. רוב הקהל שומר חוק, אבל מסתננים לא מעט אנשים שנותנים דרור לכל תסכוליהם מכל השבוע במגרש".
עמית גם מפנה אצבע מאשימה לקלות הבלתי נסבלת של הענישה: "אנשים לא חוששים מעונש. רמת המאבטחים במגרשים לא תמיד גבוהה והמאבטחים מוגבלים באפשרויות. אסור להם להפעיל כח או להרחיק מתפרעים. גם חלק מהשוטרים הוא לא ברמה ביצועית מספקת. רובם מעדיפים לא לעבוד במגרשים. כך נוצר מצב שמי שמגיע הם לא שוטרים מהרמה הראשונה. בנוסף, הנהלות הקבוצות וההתאחדות לכדורגל יכולות לנקוט ביד יותר קשה כלפי אוהדים אלימים".

יעל אידיסיס - לוותר על המקל, להשתמש בגזר

יעל אידיסיס, קרימינולוגית קלינית וחברת הסגל האקדמי של החוג לקרימינולוגיה בבר אילן, עושה את הדוקטורט שלה בנושא האלימות בספורט. לעומת עמית, אידיסיס חושבת שהענשת הקבוצות היא לא הדרך הנכונה, ומציעה לוותר על המקל ולהשתמש בגזר: "ההיסטוריה מוכיחה שענישה פחות יעילה מעידוד. אולי צריך למצוא דרך לעודד קבוצות שהקהל שלהן מתנהג כראוי, ולא להעניש את אלו שהקהל שלהן מתפרע. קנס כספי לא עושה לקהל שום דבר, זה כאילו שמישהו עושה עבירה והאחר משלם עליה. אם יתנו עוד נקודה על התנהגות הולמת, אני מעריכה שלקהל יהיה עניין להתנהג בצורה ספורטיבית".
אידיסיס מאמינה כי פנייה לקהל "ממקום קרוב" כדבריה, תביא לשיפור: "צריך לזכור שעל פי רוב, מדובר באנשים אלימים מטבעם. תחושת חלוקת האחריות מאפשרת להם להתנהג באלימות ביתר קלות. אלו אנשים שצריכים קבוצת התייחסות כדי להרגיש טוב וההצלחה של הקבוצה גורמת להם להרגיש כך. כשאדם מבוגר מגיע הביתה מעוצבן בגלל תוצאה של משחק, זה לא פרופורציונלי. מפגש בלתי אמצעי של השחקנים עם האוהדים שלהם גם יכול לשפר. בעונת האליפות של הפועל חיפה, הקהל של הקבוצה פרץ למגרש לפני סוף המשחק ורובי שפירא קרא לו לחזור ליציעים, והקהל הענה לפנייתו. פנייה לקהל ממקום קרוב יכולה לעזור".

שאול ביבי: "גברי לוי מזמן היה צריך ללכת"

העיתונאי שאול ביבי, המוכר גם כאוהד של בני יהודה, אומר כי נגע האלימות בספורט הפך להיות חלק אינטגרלי מחיינו: "אנחנו חברה מאוד אלימה והרף כל הזמן עולה. עולם הכדורגל הוא תמיד חלק מזה, אבל ההתלהמות האחרונה, והמאבק בין תאומים לגברי זו רק דוגמא אחת. מדובר בהפקרות. זה מתחיל בדרך בה שחקנים מדברים אחד עם השני ובצורה שבה המאמנים מדברים לשופטים ועוד".
ביבי לא עושה הנחות לספורט. הוא משווה את הנהירה של ההמונים אחרי המועדונים לנהירה של אזרחים אחר משטרים אפלים. "הכדורגל זה משהו המוני, יש בו משהו מאוד פשיסטי. ההמון הולך אחרי מועדונים נערצים. כרגע מה שהמערכות משדרות זה כוחניות, מאבקים בין ראשי קבוצות ומאבקים בין יו"ר ההתאחדות לחלק מראשי הקבוצות. זה גורם לתחושה של הפקרות. בעלי הקבוצות, כל זמן שיש להם השפעה, תורמים ונותנים את הכסף, אבל בקטע של האלימות הם מתנערים. פעם אמרו שבני יהודה היא הבעיה ואני תמיד יצאתי נגד אלימות האוהדים שלה, אבל עכשיו בני יהודה בליגה השנייה והאלימות נמשכת. אני בטוח שאם מה שקרה בחיפה במשחק האליפות היה קורה בשכונת התקווה, בני יהודה הייתה יורדת שמונה ליגות".
את האצבע המאשימה מפנה ביבי, בין היתר, לבעלי הדעה: "המערכת כולה, אנשי הכספים והתרבות צריכים להוריד את הווליום. הבעלים של הדאלאס ב-NBA קיבל קנס של חצי מיליון דולר בגלל שהוא קילל שופטים. אני לא חסיד של עונשים, אבל זה בטח מרתיע. צריך למצוא דרך לטפל בתופעה. מה תעשה לגברי לוי שמדבר בצורה מחפירה לתאומים? אני חושב שגברי מזמן היה צריך ללכת. הוא משרה אווירה מאוד לא נעימה בהתאחדות, הוא מדבר בבוטות ובצורה לא מכובדת. הבעיה היא שאף אחד לא עומד מולם. זה סוג של חוסר אונים. צריך להביא מישהו שמקרין אמות מידה אחרות ולא רק מלים גבוהות ותירוצים. צריך אולי להביא מישהו כמו גיורא שפיגל שמשדר סוג של אמינות, ולשים אותו בראש המערכת. מישהו שמקובל על כולם, כולל הקהל. פרסונה שתעמוד במקום לוי, מעליו או לידו, ותשנה את האווירה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גילי נחושתן
חמישה פצועים בקרית אליעזר
צילום גילי נחושתן
שאול ביבי: להחליף את גברי לוי
צילום יוסי רוט
גברי לוי. כסא מיותם
צילום יוסי רוט
מומלצים