שתף קטע נבחר

בוש: אני מאוכזב מערפאת; פאוול: נאלץ לנקוט צעדים

הנשיא בוש אמר הערב לכתבים, כי הוא "מאוכזב מערפאת" בעקבות פרשת ספינת הנשק. מקורות בכירים בממשל העריכו כי בדיון האסטרטגי שמתקיים בקרב ראשי הממשל האמריקני לא יוחלט על ניתוק הקשרים עם הרשות הפלסטינית. הממשל שוקל לסגור את משרדי אש"ף בוושינגטון, להשעות את מאמצי התיווך של זיני או לצרף את התנזים של הפתח לרשימת ארגוני הטרור

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, כינס היום (ו') את יועציו כדי לדון בעתיד היחסים בין הממשל האמריקני לבין הרשות הפלסטינית בראשותו של יאסר ערפאת. בוש כינס את אנשי המועצה לביטחון לאומי לפגישת הכנה בבית הלבן, לקראת מה שכונה כ"דיון האסטרטגי", בו ישתתפו סגן הנשיא צ'ייני, שר החוץ פאוול, שר ההגנה ראמספלד והיועצת לביטחון לאומי רייס.
בתדרוך לעיתונאים אמר בוש, כי הוא "מאוכזב מיאסר ערפאת". בוש התייחס לספינת הנשק "קארין איי", ואמר כי "זו לא הדרך להילחם בטרור, אלא דווקא לעודד אותו".
שר החוץ האמריקני, קולין פאוול, אמר כי "הממשל האמריקני שוקל מגוון של צעדים ביחס לרשות הפלסטינית". פאוול תקף את ערפאת, ואמר כי עליו להרוס את תשתית הטרור הפלסטינית.
לפי שעה, לא ברור אם הנשיא בוש יקבל החלטה בנושא כבר היום. אחת הסברות היא שהנשיא יעדיף לדחות את קבלת ההחלטה, במטרה להעניק לערפאת "הזדמנות אחרונה".
מקורות בכירים בממשל האמריקני ציינו, כי הוחלט לקיים את הדיון האסטרטגי לאחר שהממשל השתכנע כי קיים קשר ישיר בין הרשות לבין ספינת הנשק "קארין איי". לדברי המקורות, הממשל הגיע למסקנה שיש לנקוט צעד כלשהו כלפי הרשות, אולם קיימים חילוקי דעות בין קרובי הנשיא לגבי מהותו של הצעד.
הממשל צפוי לשקול מספר אלטרנטיבות לפעולה, בהן ניתוק היחסים עם הרשות, סגירת משרדי אש"ף בוושינגטון, השעיית מאמצי התיווך של השליח זיני וכן צירוף ארגון התנזים של הפתח וכוח המשמר האישי של ערפאת לרשימת ארגוני הטרור.
מקור דיפלומטי אמריקני בכיר העריך, כי הממשל אינו צפוי להכריז על ניתוק היחסים עם הרשות, מחשש שהדבר יפגע ביחסי ארה"ב עם ארצות ערב.

"יחסה על ארה"ב לרשות הגיע לשפל חדש"

הבוקר דווח בעיתון "וושינגטון פוסט", כי יחסה של ארה"ב ליאסר ערפאת הגיע לשפל חדש, וכי חלק מבכירי המימשל ממליצים לנתק את היחסים עם יו"ר הרשות הפלסטינית. התומך העיקרי בגישה זו הוא סגן הנשיא דיק צ'ייני. "הוויכוח כרגע הוא בין מצדדי הקו הקשוח נגד ערפאת, לבין מצדדי הקו הקשוח מאוד", אמר לעיתון גורם בוושינגטון. הוא הסביר כי האמריקנים איבדו את סבלנותם לערפאת, לאחר שזה שלח מכתב לבוש ובו הכחיש שידע על ספינת הנשק קארין איי. זאת, כאשר לארה"ב כבר היו הוכחות מודיעיניות מוצקות הקושרות אותו להברחה.
מקור בארה"ב ציין כי בוש העביר עדויות על מעורבתו של יו"ר הרשות הפלסטינית בניסיון הברחת הנשק למלך ירדן עבדאללה השני, נשיא מצרים חוסני מובארק ולפאהד מלך סעודיה. המקור סירב לפרט את מהות העדויות, שהועברו לשלושה במכתב, בו התבקשו לשכנע את ערפאת להילחם בניסיונות הברחת הנשק בפרט ובטרור בכלל.
וויליאם ברנס, תת מזכיר המדינה האמריקני, הודיע כי יזמן 24 שגרירים ממדינות ערביות על-מנת להציג בפניהם את המידע אודות ניסיון הברחת הנשק.

בישראל מקווים: התנזים יוכנס לרשימת ארגוני הטרור

גורמים מדיניים בישראל מעריכים שבדיון המתקיים בארה"ב לא יוחלט על "שבירת הכלים" ביחסים עם הפלסטינים - כלומר, לא יוחלט על ביטול המגעים עם ערפאת או על ניתוק הקשר עם הרשות הפלסטינית. לדברי הגורמים, ארה"ב תבקש לשמור על יכולתה להפעיל לחץ על הרשות.
ואולם בישראל מעריכים שהאמריקנים עשויים להכניס את ארגון התנזים של הפתח לרשימת ארגוני הטרור - צעד שלא ייחשב כ"שבירת הכלים". לדברי הגורמים, "הייאוש מערפאת בקרב הממשל האמריקני גדול מאוד, ונראה שהממשל אינו מאמין לאף מילה שיוצאת מפיו של ערפאת".
ואילו מקורות ברשות אומרים כי לפי המסרים שקיבלו מן האמריקנים, הרשות הפלסטינית וערפאת יישארו הפרטנר לשלום במזרח התיכון מבחינת הממשל האמריקני, ואין כל כוונה מצד הממשל לנתק את היחסים עם הרשות. עם זאת, לא הכחישו המקורות שהאמריקנים מפעילים לחצים כבדים על ערפאת ועל הפלסטינים לפגוע בתשתיות של קבוצות האופוזיציה הפלסטיניות.

"מבין את צעדיה של ישראל"

אתמול אמר ארי פליישר, דוברו של הנשיא האמריקני, כי בוש "מבין" את הצעדים שנקטה ישראל נגד יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת. בהתייחסו למצור שמטילה ישראל על לשכתו של ערפאת ברמאללה, אמר הדובר כי "הנשיא מבין את הסיבה שבגלל ישראל נקטה בצעדים שהיא נוקטת בהם, וזוהי חובתו של היו"ר ערפאת להפגין מנהיגות ולהילחם בטרור".
פליישר הוסיף כי "הנשיא ממשיך להאמין שמוטל על ערפאת לעשות יותר, לנקוט בצעדים נוספים, ולהראות בפעולה ממשית שהוא מחויב לחסל את הטרור ולהילחם בו בכל מקום שבו הוא קיים". לדברי פליישר, "הנשיא סבור שהצדדים עדיין צריכים להיות מחויבים למצוא דרך להשיג שלום".
גורמים מדיניים הביעו שביעות רצון מתמיכת הנשיא בוש בריתוקו של ערפאת לרמאללה. אותם גורמים ציינו כי ערפאת הפר את הבטחותיו גם לאמריקנים, וההתבטאויות האמריקניות מבטאות את מערכת היחסים העמוקה בין ארה"ב לישראל במאבק בטרור.

שרון יוצא לארה"ב בעוד כשבועיים

אמש נודע כי ראש הממשלה, אריאל שרון, ייפגש עם הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, בשבעה בפברואר בוושינגטון. השניים יקיימו הערכות מצב משותפות וידונו בהתפתחויות האחרונות.

בהכנת הידיעה השתתף גם עלי ואקד

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בוש. "המצור על ערפאת מוצדק"
צילום: רויטרס
אי-פי
צ'ייני. בעד ניתוק היחסים
אי-פי
מומלצים