שתף קטע נבחר

איראן: אם נותקף ע"י ישראל - נגיב באופן שהיא לא חולמת עליו

שר ההגנה האיראני אמר כי אם ישראל תתקוף את הכור הגרעיני בבושהר, "היא תזכה לתגובה ששום מדינאי לא חלם עליה". הוא אמר כי לא מדובר בנשק גרעיני, אבל "ימים יגידו". גורמים מדיניים: ההתבטאות - בעקבות החשש של איראן מצעדים אמריקנים נגדה. שרון: "שיתוף הפעולה בין איראן לעיראק הוא אחת ההתפתחויות המסוכנות באזור. אם נותקף על ידי עיראק - נגיב"

איראן מזהירה את ישראל מתקיפת הכור הגרעיני בבושהר ומאיימת בתגובה חריפה ביותר. שר ההגנה האיראני, עלי שמחאני, אמר אתמול (ב') כי "אם ישראל תבצע פעולה צבאית נגד איראן היא תזכה לתגובה ש"שום מדינאי ישראלי לא חלם עליה".
כשנשאל בראיון בתחנת אל ג'זירה אם בכוונתו לתגובה בנשק גרעיני, הוא השיב בשלילה. הוא נשאל, "אם כן למה כוונתך?" והשיב: "ימים יגידו".
בתגובה לדברי שר ההגנה האיראני, אמרו גורמים מדיניים: "איראן וסוריה חרטו על דגלן בעשרות הזדמנויות שמטרתן להשמיד את ישראל. ייתכן שהדברים מבטאים חשש איראני כבד מכך שארה"ב שמה את איראן על הכוונת".
דבריו של שר ההגנה מצטרפים להצהרותיהם של איראנים בכירים בתקופה האחרונה על המשך המאבק נגד ישראל, ועל השמדתה בעתיד הרחוק יותר.
מנהיגה הרוחני של איראן, עלי חמינאי, אמר בכמה הזדמנויות בשנה האחרונה כי ניתן להביס את הישות הציונית, וכי זו לא תשרוד לאורך זמן. במערכת הביטחון בישראל רואים את הדברים כמשאלת לב יותר מאשר ככוונות אופרטיביות, אך קצינים בכירים דוגמת מתאם הפעולות בשטחים וראש חטיבת המחקר באגף המודיעין לשעבר, האלוף עמוס גלעד, אמרו כי "מאחר והמנהיגים במדינות השכנות אינם עומדים לבחירות, ואינם צריכים למצוא חן, הם מדברים אל ההיסטוריה, ואני מציע להתייחס אל הדברים שלהם כאילו הם מתכוונים אליהם".
את דבריו של שר ההגנה שמחאני ניתן לראות גם על רקע החשש האיראני הגובר מן האפשרות שישראל תנסה לפגוע בכור הגרעיני החדש שנבנה בבושהר. אישים בישראל ובעיקר שר הביטחון, בנימין בן-אליעזר, מציינים בכל הזדמנות כמעט כי בתוך חמש שנים יהיה בידי האיראנים נשק גרעיני, וכי יש לעשות כל מאמץ למנוע מהאיראנים להשיג נשק כזה, או לפחות לדחות את אותו היום.
גורמי ביטחון אמרו אמש כי יתכן והאיראנים מאמינים שישראל תנסה לתקוף את הכור בבושהר לפני שבנייתו תושלם, כפי שעשתה ישראל בשנת 81' בעיראק.
האיראנים מביטים בחשש כיצד ישראל משקיעה מאמץ אדיר בהתעצמות שנתפסת בטהרן כמכוונת בעיקר נגדם. זה מתחיל בנשק התקפי מדוייק שמסוגל להשמיד כבר כיום את הכור האיראני ההולך ונבנה - טייסת מטוסי F-15i (רעם), ארוכי טווח ובעלי יכולת תקיפה מלאה ביום ובלילה ובכל מזג אוויר. ממשיך ביכולת הנבנית בחיל האויר ותמוצה עד סוף העשור: 100 מטוסי F-16i (סופה), שייקלטו בחיל האויר החל בשנת 2003 ועד 2009, כושר נשיאתם הוא כמחצית, אבל הטווח דומה, והכמות גדולה הרבה יותר.
ניסוי שיגור של טיל יריחו 2, אותו ביצעה ישראל (על פי פרסום בעיתון הערבי אל-חיאת) בסוף חודש יוני 2001, והפירסומים בעיתונות העולמית לפיהם מסוגל הטיל לשאת ראש קרבי גרעיני ולהנחיתו בדיוק רב בכל בירה מזרח תיכונית, הוא עוד סיבה לנדודי שינה עבור האיראנים. כאלה הם גם הפירסומים הזרים על הצוללות החדשות של חיל הים.
גם ההתעצמות הישראלית בתחום ההגנתי – מערכות החץ המבצעיות והפטריוט המשופר – והיכולות המודיעיניות המשופרת בתחום ייצור המטרות לתקיפה שהציג ראש אמ"ן היוצא, אלוף עמוס מלכא, במסיבת עיתונאים לרגל פרישתו לפני חודשיים – מערכת להפצה בזמן אמת של צילומי אוויר הישר ממטוס הצילום אל מסכי המחשב של קציני המודיעין והמבצעים בזרועות ובאוגדות – עשויות להצטייר בעיני האיראנים כיכולות שעשויות להוליד כוונות.

"יש להסתגל ליום שבו תשלים איראן את פיתוח הפצצה"

קצין בכיר בצה"ל אמר ל-ynet על גירעון המזרח התיכון ועל היום שבו תשלים איראן את פיתוח הפצצה כי "אנחנו צריכים להתחיל להסתגל ולהכין את עצמנו למצב הזה. העובדה שלפני 20 שנה היה ניתן לתקוף את הכור העיראקי, לא אומרת בהכרח שגם היום ניתן לעשות זאת. צריך להביט גם בצדדים החיוביים ובתופעות החיוביות שהביא מרוץ החימוש בין ברית המועצות לארצות הברית במחצית השנייה של המאה הקודמת: בזכותו התפתחו טכנולוגיית המיקרוגל והניווט הלוויני המדוייק. נצטרך לשבת ולתת לדברים מענה".
לצד בניית יכולות התקפיות, מעודדת איראן ולמעשה ומנהלת ושולטת, באירגונים איסלאמיים שלוחמים בפועל בישראל. חיזבאללה בלבנון צוייד על ידי האיראנים לאורך שנות קיומו, ומאז נסיגת צה"ל רק התעצם התהליך. האיראנים גם מנסים לחדור ולפעול התחומי הרשות הפלסטינית. אניית הנשק קארין A שנתפסה על ידי ישראל, היתה אמורה להיות התשלום לפלסטינים עבור מתן הזכות לאיראן לפעול מתוך שטחי הרשות.

פרס: בלבנון נמצאים יותר מ-100 חברי המהפיכה האיראנים

שר החוץ שמעון פרס אמר כי איראן הפכה את לבנון לחבית אבק שריפה כאשר שלחה אליה 8,000 טילים בעלי טווח שבין 20-70 קילומטר. פרס אמר את הדברים למזכ"ל האו"ם קופי אנאן בפגישתם אמש בניו-יורק.
פרס הוסיף כי בנוסף לכך נמצאים על אדמת לבנון יותר מ-100 חברי משמרות המהפיכה האיראנים בניגוד להחלטת האו"ם לשקם את האזור.

שרון: נגיב אם נותקף על ידי עיראק

ראש הממשלה אריאל שרון אמר כי ישראל תגיב במקרה שתותקף על-ידי עיראק. בראיון לניו-יורק טיימס הוסיף שרון כי שיתוף הפעולה בין איראן לעיראק הוא אחת ההתפתחויות המסוכנות באזור. "הם דנים באפשרות שמטוסים איראנים יטוסו מעל לדמשק ומעל עיראק כחלק מרכבת אווירית לאספקת נשק", ציין שרון.
בתוך כך, שרון התייחס גם לסיוע של עיראק לאינתיפאדה. הוא אמר כי "עיראק מעבירה נשק לפלסטינים דרך ירדן". שרון אמר את הדברים בישיבת סיעת הליכוד שהתקיימה בלשכת ראש הממשלה בירושלים. שרון דיווח לחברי הסיעה על פגישתו עם ראשי הרשות הפלסטינית והבטיח: "לא דנו בנושאים מדיניים ואני יכול לחזור על כך עוד מאה פעם".
"לפלסטינים יש כמויות גדולות של נשק, ומאמצי הברחת הנשק נמשכים מכל הכיוונים ומכל הצדדים. מהחיזבאללה בצפון, לפתח ולכוח 17 מעיראק דרך ירדן, למרות שהירדנים עושים כל מאמץ למנוע זאת. בסופו של דבר מגיע נשק גם מעיראק. הנשק מגיע בדרכים שונות מכל החזיתות", אמר שרון.

בהכנת הידיעה השתתפה סמדר שמואלי

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ערוץ 2
שר ההגנה האיראני
צילום ערוץ 2
מומלצים