שתף קטע נבחר

"לקצץ בשכר כדי להגיע לרווחיות"

חברת 'דן אנד ברדסטריט' פרסמה דו"ח, המפרט את תקציבי ומאזני קבוצות הכדורגל בישראל. העשירה: מכבי חיפה. הענייה: קרית גת. מנכ"ל החברה, ראובן קובנט: "עד שלא יקצצו בתשלומים בצורה דרסטית, לא יהיו רווחים והקבוצות ימשיכו לתנהל כתחביב של בעלי עסקים"

"עד שלא יהיה קיצוץ דרסטי בתשלומים לשחקנים, לא יוכלו הקבוצות להרוויח, וימשיכו להתנהל כתחביבם של בעלי עסקים". דברים אלו אומר היום (א') ראובן קובנט, מנכ"ל חברת 'דן אנד ברדסטריט' (D&B), אשר פרסמה דו"ח המפרט את תקציבי קבוצות הכדורגל בישראל, ואת מאזן הרווח וההפסד שלהן בעונה הנוכחית לעומת העונה הקודמת. קובנט מדגיש כי המשכורות המשולמות בישראל חסרות פרופורציות להכנסות המועדונים, זאת בניגוד לקבוצות בחו"ל אשר מצליחות למלא את האיצטדיונים כמעט בכל משחק.

"חובה לקצץ בשכר השחקנים"

ניתוח של חוזי השחקנים בליגת העל בשלוש שנים האחרונות מלמד כי כ- 30% מהחוזים היו ברמת שכר ברוטו של עד 50 אלף שקל. עם זאת, קיימת עליה במספר החוזים ברמות השכר שבין 200 ל- 600 אלף שקל. ברמות השכר הגבוהות ביותר - מעל 600 אלף שקל - ישנה ירידה מסוימת העונה, לעומת הכפלת מספר החוזים הגבוהים בעונה הקודמת.
"עד אשר לא יקוצץ שכר השחקנים, ימשיכו קבוצות רבות להיות בלתי רווחיות", אומר קובנט. "לא יתכן כי בקבוצה שמחזורה הוא הגדול ביותר ומסתכם בכ- 12 מליון דולר (מכבי חיפה - י.פ), יקבל שחקן, טוב ככל שיהיה, שכר שנתי ברוטו של מליון שקל. מבדיקה של הנתונים שבידינו עולה כי בממוצע ישנם בכל קבוצה שלושה שחקנים המרוויחים מעל מליון שקל, לא כולל בונוסים. אם משווים את הקבוצות ואת השכר המשולם בהן לחברות כלכליות, הפערים לטובת השכר בקבוצות חריגים ומעוררי פליאה".
"עד שלא יהיה קיצוץ דרסטי בתשלומים לשחקנים, לא יוכלו הקבוצות לעבור לפסי רווח וימשיכו להתנהל כתחביבם של בעלי עסקים. בעולם מקובל לשלם סכומים גדולים לשחקני כדורגל, אך הללו מצליחים, בזכות כישוריהם המקצועיים, למלא אצטדיונים ולייצר הכנסות עתק עבור המועדונים שלהם. בישראל אין הדבר כך".

בית"ר ירושלים: הקיצוץ הגדול ביותר. מכבי חיפה: התקציב הגדול ביותר

על פי הדו"ח, מכבי חיפה היא הקבוצה בעלת התקציב הגדול ביותר בליגת העל. חיפה נמצאת בראש הרשימה עם תקציב של 12 מיליון דולר, המהווה גידול של 45 אחוז ביחס לתקציב הקבוצה בעונה שעברה. העלייה החדה בתקציב החיפני נבעה, ככל הנראה, עקב רצון בעלי הקבוצה, יעקב שחר, להעמיד קבוצה אטרקטיבית שתתמודד על מקום בליגת האלופות. בסופו של דבר, כזכור, סיימה חיפה את חלקה במפעל בשלביו הראשונים לאחר ששיתפה את שחקנה, וואליד בדיר, למרות שצבר שלושה צהובים.
אחרי מכבי חיפה מדורגת מכבי תל אביב, שהגדילה גם היא את תקציבה בצורה משמעותית - מ-7.8 מיליון דולר בעונה שעברה לכ-11 מיליון העונה.
הפועל תל אביב, שעדיין משחקת במסגרת גביע אופ"א, נמצאת רק במקום השלישי עם תקציב נמוך יחסית לשתי הקבוצות שמעליה - כ-8.5 מיליון דולר (לעומת 7.5 מיליון לפני שנה). הפועל פתח תקווה, אחת הקבוצות המאכזבות של העונה הנוכחית, הגדילה את תקציבה במעל ל-40 אחוז ביחס לשנה שעברה - מ-4.8 מיליון דולר לכשבעה מיליון.
הקבוצה שקיצצה מתקציבה את הסכום הגדול ביותר היא בית"ר ירושלים, שירדה לחמישה מיליון דולר מ-15 מיליון לפני שנה. מדובר בירידה של כ-65 אחוז אך עם זאת, בית"ר היא הקבוצה החמישית בלגה מבחינת התקציב.
דירוג יתר קבוצות ליגת העל:
עירוני ראשון לציון 4.4 מיליון דולר (לעומת 2.7 מיליון בעונה שעברה)
מכבי נתניה 4.1 מיליון דולר (3.6 מיליון)
הפועל באר שבע 4 מיליון דולר (3.2 מיליון)
הפועל חיפה 3.9 מיליון דולר (5 מיליון)
מכבי פתח תקווה 3.4 מיליון דולר (3 מיליון)
מ.ס אשדוד 2.9 מיליון דולר (2.8 מיליון)
תקציבה של מכבי קרית גת, שעלתה מן הליגה הלאומית, עומד על 2.8 מיליון דולר.
התקציב הכולל של הקבוצות לשנת 2002 קטן בכ- 2.5% מהשנה שעברה ועומד על 68.9 מליון דולר.

סך ההכנסות של שלוש הליגות המובילות: 414 מיליון שקל

מומחי D&B מציינים כי תקציב ההכנסות הכולל של שלוש הליגות הראשונות – ליגת העל, הליגה הלאומית והליגה הארצית – מסתכם מתחילת העונה ב-414.8 מיליון שקל, כאשר למעלה ממחצית הסכום – 283 מיליון שקל, מהווה את היקף ההכנסות בליגת העל.
בתקציב 2002 חל קיטון בהיקף תקציב הקבוצות בליגת העל לעומת שנת 2001, אז הוא עמד על 290.2 מיליון שקל. גם בליגה הלאומית חל קיטון בתקציב השנה לעומת השנה הקודמת - מ-98.4 מיליון שקל ל-92.6 מיליון שקל. בליגה הארצית נרשם גידול מ-35 מיליון שקל אשתקד ל-40.1 מיליון שקל השנה.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שכר גבוה מדי
צילום ערוץ 2
יעקב שחר
צילום ערוץ 2
מומלצים