שתף קטע נבחר

ישראל תפצה את סין על עיסקת הפאלקון

הסיכום שהושג: ישראל תפצה את הסינים בכ-350 מיליון דולר על ביטול העסקה. הדרישה המקורית של סין היתה לקבל יותר ממיליארד דולר

הושג הסכם בין ישראל לסין לגבי מטוס הביון "פאלקון", שהסינים רכשו מהתעשיה האוירית, אך ישראל חזרה בה מהעסקה בלחץ אמריקני. בדיווח מסווג ששלח אתמול (יום ג') השגריר בבייג'ינג, יצחק שלף, לראש הממשלה, לשר החוץ ולשר הבטחון נכתב שהפרשה, שהעיבה קשות על היחסים בין שתי המדינות בשנה האחרונה, הגיעה לסיומה. בדיווח נאמר שמנכ"ל משרד הבטחון, אלוף (מיל') עמוס ירון, חתם עם עמיתו הסיני על מזכר הבנה, שמסכם את התנאים ליישור ההדרים בין הצדדים. הסיכום שהושג: ישראל תפצה את הסינים בכ-350 מליון דולר על ביטול העסקה, שכללה מכירת שלושה מטוסי ביון. סכום הפיצויים שעליו הוסכם אחרי מו"מ מתיש נמוך בהרבה מהדרישות שהעלו הסינים עד לאחרונה - 1.2 מיליארד דולר. הממשל האמריקני בתקופתו של הנשיא קלינטון הפעיל לחץ כבד על ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, לבטל את העסקה, בטענה שחיילים אמריקנים שייקראו להגן על טיוואן, במקרה של מלחמה עם סין, עלולים להיפגע כתוצאה מהיתרון האיכותי שמטוסי ה"פאלקון" יעניקו לסינים. קלינטון אף התנה בשעתו את כינוסה של ועידת קמפ-דיוויד בקיץ 2000 בביטולה של מכירת ה"פאלקון" לסין.
התנהלותו של ברק בפרשה זכתה לביקורת מכל הגורמים שהיו מעורבים בעניין. כתוצאה מסירובה של ישרל לממש את העסקה ולמכור את המטוסים, החרימו הסינים את השגרירות הישראלית בביג'ינג ונמנעו מלקיים מגעים בדרג בכיר עם נציגי ישראל.
מנכ"ל משרד הבטחון ביקר פעמים אחדות בביג'ינג כדי לנהל את המו"מ ליישוב הסכסוך הזה. אתמול חתם ירון, שהגיע בסוף השבוע שעבר מוושינגטון לבייג'ינג, על המזכר שמביא את הפרשה לידי סיום.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון YNET
מטוס הפלקון (ארכיון)
ארכיון YNET
מומלצים