שתף קטע נבחר

בג"ץ יפסוק היום: האם לבטל את הפטור לתלמידי הישיבות

נשיא בית המשפט העליון הפתיע והחליט להכריע בסוגייה השנויה במחלוקת, לאחר שהתרשם כי הכנסת לא תעמוד בהתחייבותה לחוקק חוק בנושא עד לתום המושב הנוכחי שלה. החרדים חוששים שבג"ץ יורה לבטל את הפטור. תנועת התעוררות: "זו הכרעה היסטורית"

הרכב מורחב של 11 שופטי בג"ץ ימסור היום (ד') את פסק הדין בעתירות הדורשות לבטל את הפטור מגיוס לבחורי הישיבות. נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, החליט להכריע בסוגייה השנויה במחלוקת, לאחר שהתברר לו כי הכנסת לא תעמוד בהתחייבותה להסדיר את הפטור בחקיקה עד לסיום מושב החורף שלה, בעוד כשלושה שבועות. החרדים חוששים כי שופטי בג"ץ יורו לבטל את הפטור.
בתגובה להחלטת בג"ץ לפסוק בנושא, אומרים חברי הכנסת רן כהן ונעמי חזן ממרצ: "עיניהם של כל נושאי נטל ביטחון המדינה ומשפחותיהם נשואות מחר לבג"ץ, בתקווה שבפסיקתו יהפוך את מדינת ישראל לצודקת ולשוויונית יותר. היום, כאשר חיילי צה"ל מסכנים את חייהם יותר מתמיד באוהלה של הגנת המדינה, ולעומתם יותר ויותר בני ישיבות, שאלפים מהם פיקטיביים, מתפנקים באוהלה של תורה - זהו הזמן המתאים למחוק את חרפת הסדר 'תורתם אומנותם' ממקומו בחברה הישראלית, ולשולחו לדפי ההיסטוריה החשוכים יחד עם הסדרים מפלים אחרים".
ח"כ יוסי פריצקי (שינוי) מצפה כי "בית המשפט יבטל את הוראת השעה, וממחר בני הישיבות ייאלצו לשאת בנטל השירות ולהתגייס לצה"ל".
ח"כ יוסי כץ, יו"ר הוועדה הפרלמנטרית העוסקת בחוק טל, אמר כי ראשי ועד הישיבות שהחליטו בשבוע שעבר להחרים את הישיבות העמלות על ניסוח חוק טל - יאלצו מחר להתמודד עם החלטת בג"ץ.
"אני ניסיתי למצוא פיתרון שיהיה מקובל על כל הצדדים הן על החרדים והן על החילונים, ואכן הרגשתי שקיימת התקרבות והבנה בין חברי הכנסת החרדים לחילונים", אומר כץ. "חבל לי שמספר ראשי ישיבות קיצוניים יצרו מחלוקת בעדה החרדית, והשתלטו על ועד הישיבות. הם גרמו לאותו ועד שממומן על ידי מדינת ישראל להחרים את הכנסת ומוסדות המדינה ולא לשתף פעולה בחקיקת החוק. כעת הם יצטרכו להתמודד עם החלטת בג"ץ".
ח"כ אברהם רביץ (יהדות התורה), אמר בתגובה: "אני לא מבין את בית המשפט. הוא כמעט נראה כאילו הוא צד בעניין, ולא בית משפט. יש לו סיכום עם יוסי כץ, שהתחייב לסיים את חקיקת החוק עד סוף המושב. יש עכשיו משברון קטן, אבל הוא עומד להיפתר". הרב רביץ אמר שלהערכתו ניתן לסיים את חקיקת החוק עד סוף המושב הנוכחי של הכנסת, בעוד פחות מחודש.
מתנועת התעוררות נמסר: "ההכרעה בבג"ץ מחר היא הכרעה היסטורית. לשופט ברק יש הזדמנות להחליט האם מדינת ישראל היא מדינה עם שוויון זכויות וחובות. תנועת התעוררות גאה בכך שבית המשפט החליט לקחת אחריות ולהפסיק את התבזות חברי הכנסת".

העותרים: ההסדר מפלה בין חילונים לחרדים

נכון להיום בני הישיבות מהווים לפחות 10% מכל מחזור גיוס, ומדי שנה ניתנים כ-3000 פטורים לתלמידי ישיבות. בשנת 1998 קבע בג"ץ, בעקבות עתירה של עו"ד יהודה רסלר, כי ההסדר לדחיית שירותם של בחורי הישיבות אינו חוקי. בג"ץ קבע ששר הביטחון אינו מוסמך להעניק לתלמידי הישיבות את הפטור, וכי הסמכות לקבוע הסדר בנושא זה נתונה בידי הכנסת. ואולם כדי לאפשר לכנסת ולרשויות לדון בנושא, החליטו השופטים להשעות את תוצאות הכרעתם למשך 12 חודשים. לאחר-מכן העניק בג"ץ לכנסת כמה הארכות נוספות.
בינתיים הוקמה הממשלה בראשות אהוד ברק, והיא הקימה את ועדת טל, אשר גיבשה הצעת חוק, שהייתה אמורה לעגן את הפטור לבני ישיבות בחקיקה. ביוני 2000 עבר חוק טל בקריאה ראשונה בכנסת, אבל מאבק ציבורי רחב היקף הוביל לעצירת הליכי החקיקה של חוק טל.
עם הקמת ממשלת שרון הוחלט על חקיקה של הוראת שעה, שקובעת כי הפטור יעוגן בחוק למשך שנתיים, ובשנתיים האלה אמורה הכנסת למצוא פתרון שיסדיר את העניין בחקיקה ראשית. בעקבות הוראת השעה עתרו לבג"ץ תנועת התעוררות, ח"כ יוסי פריצקי משינוי, ח"כ רן כהן ונעמי חזן ממרצ ועו"ד יהודה רסלר. העותרים טענו שהוראת השעה אינה חוקית, בעיקר משום שהיא מפלה בין חילונים לחרדים ופוגעת בעקרון השוויון.
היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, פנה פעם אחר פעם לבג"ץ, וביקש דחייה, כדי שהכנסת תוכל להסדיר את הפטור לחרדים בחקיקה ראשית. בחודש יוני האחרון ביקש היועץ דחייה בפעם החמישית, ושופטי בג"ץ הודיעו כי זו הפעם האחרונה שהם דוחים את הדיון בנושא, וכי הם מצפים מהכנסת לחוקק חוק. לאור העובדה שהכנסת המשיכה בסחבת, החליט השופט ברק לקבוע דיון באמצע דצמבר 2001. במהלך הדיון מתחו שופטי בג"ץ ביקורת על הכנסת. "שנתיים נמוגו בעשן," אמר השופט מישאל חשין. עם זאת, שופטי בג"ץ העדיפו שוב שלא להכריע בסוגייה השנויה במחלוקת, והבהירו שהם מעניקים לכנסת הזדמנות לחוקק חוק בנושא עד לתום מושב החורף בחודש מרץ 2002.
אלא שלפני כשבוע הקפיא יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ יוסי כץ מהעבודה, את הדיונים בחוק טל. הסיבה הייתה שהרב אשר טננבאום, מזכיר ועד הישיבות החרדיות, הודיע שהוא מחרים את הוועדה בשל הוראת הרבנים שלהם הוא כפוף. כאשר התברר לנשיא בית המשפט העליון שהכנסת לא תעמוד בהתחייבותה לחוקק חוק בנושא עד לתום המושב הנוכחי, הוא החליט שלא להמתין עוד, ולפסוק בנושא.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
אהרון ברק. יכריע בסוגייה
צילום גלי תיבון
מומלצים