שתף קטע נבחר

"הרבה בכירים בצבא נגד הכניסה למחנות הפליטים"

כך אומר בראיון מיוחד ל-ynet ח"כ רומן ברונפמן, נץ שהפך באחרונה ליונה. הוא מזדהה עם הסרבנים, חושש כי ישראל הופכת למדינה טוטאליטרית ואינו מוכן לבקר את ערפאת

חבר הכנסת רומן ברונפמן (הבחירה הדמוקרטית) תוקף בחריפות את הרמטכ"ל שאול מופז. בראיון ל-ynet אומר ברונפמן כי "הרבה גורמים בכירים בצבא נגד הכניסה למחנות הפליטים. גם בתוך הצבא יש חילוקי דעות ובדרך כלל הרמטכ"ל לוקח את הצד הלא סובלני. זה הרמטכ"ל הכי פוליטי שהיה אי פעם למדינת ישראל ועדיף שישתוק. הביטויים שלו, והעמדות שלו והמסרים שלו פוליטיים".
ברונפמן עשה בשנים האחרונות דרך פוליטית ארוכה. הוא החל את דרכו בימין, תחת כנפיו של יו"ר ישראל בעליה נתן שרנסקי, אבל באחרונה סובב את ההגה האידיאולוגי חזק שמאלה. היום יש הממקמים אותו במערכת הפוליטית אפילו שמאלה מיוסי שריד.
בראיון ל-ynet מודה ברונפמן כי המעבר עלה לו בבריאות. "במשך כמה חודשים הרגשתי חולה, התנתקתי מהתקשורת, עד שהחלטתי מה אני רוצה להגיד וכשהוצאתי את זה התחלתי להרגיש הרבה יותר טוב ושלם עם עצמי. יש הד מאוד גדול לדברים שלי. גם תמיכה, גם ביקורת, אבל יותר תמיכה מביקורת. יש לי התחזקות פנימית ותחושה שאני שלם עם מה שאני עושה".

בעד הסרבנות

בהפגנת קואליציית השלום לפני כחודש, עלה ברונפמן לבימת הנואמים ברחבת מוזיאון תל אביב ומול אלפי מפגיני שמאל אמר דברים שהצליחו להדהים בחריגותם. "אני לא יכול לקרוא לסרבנות כי זו עבירה על החוק", אמר ברונפמן, "אבל אני מבין את הבחורים האמיצים האלה. הם המצפון של החברה הישראלית ואני מצדיע להם. אתם יכולים לתמוך בהם על כך". חברי הקואליציה הרימו גבה בתגובה. לא כולם רצו חיבור כל-כך מובהק לסרבנים.
"אמרתי את דעתי האישית", מסביר ברונפמן בראיון. "אני בא ממפלגה ימנית, אבל מעולם לא הייתי ימני. התקשורת לא היתה מרוכזת בי מאז שעזבתי את ישראל בעליה... אני לא שיניתי את עמדותי המדיניות, אולי רק בשבועיים האחרונים כאשר יצאתי בתמיכה בחיילי צה"ל... סרבנות היא לא אנרכיה, זו מצוקה של חיילים מכל החילות שמסרבים לראות בצבא מקום לדיכוי ולכיבוש. הם מסרבים לשרת בשטחים, במקום שבו הצבא ממלא תפקידי משטרה. להשתמש בחייל כשוטר זה דבר שיכול להביא להרס של החברה".

חושש מטוטלאריות

לברונפמן יש חשש מנומק שמדינת ישראל מפתחת חשיבה טוטאליטרית. עודף קונצנזוס משדר מבחינתו הליכה בכיוון אחד שלילי. "אני חושב שהמדינה והחברה איבדה את הדרך וצריך להחזיר את השפיות", הוא מסביר. "אחד הקווים שלי היום הוא להסיר את הקונצנזוס השקרי שהממשלה מנסה להחדיר, להגיד את הדברים כפשוטם. לי יש שני יתרונות על השמאל: באתי ממשטר טוטאליטרי. לכן אני מזהה סימנים של חשיבה טוטאליטרית והיום אנו חד-משמעית בדרך לשם. כך אני מרגיש. יש לנו ממשלה ענקית וקואליציה שהיא שני שליש מהפרלמנט. לעומת זאת האופוזיציה מפוזרת בימין ובשמאל מול קואליציה דורסנית; התקשורת משתתפת בקונצנזוס של פחד; זה יוצר גוש חשיבה אחיד והביקורת על ראש הממשלה והצבא היא מזערית. זה התערער לראשונה בגלל מכתב הקצינים, כי זה מכתב שבא מתוך הפרה הקדושה שלנו, מתוך הצבא. בעיתונים הגדולים לא מסקרים מספיק את הפלסטינים. את הצד שלהם מסקרים אולי רק גדעון לוי ועמירה הס. כל השאר מתעלמים מהם".

"פשוט קצין מטומטם"

ברונפמן אינו מרוצה גם ממדיניות השחצנות, כהגדרתו, של חלק מהקצינים בצבא. "התבטאויות של הקצינים מעידות על חשיבה טוטאליטארית. אחד הקצינים המטומטמים, פשוט קצין מטומטם, אמר 'נכנסנו לבלאטה ולג'נין והנמר הזה הפך להיות חתול'. והנה לאחר הפעולה החתול הזה שהסתתר הרג 19 אנשים שלנו תוך 12 שעות. התקשורת חגגה על ההתבטאות הזו. זה שודר עשר פעמים ברציפות בחדשות של שבת. למה להתבטא כך. כל אלה סימנים שמדליקים נורה אדומה ואני מפחד. לא פחד פיזי, אלא פחד שנגיע למצב שבו הדמוקרטיה בסכנה".

"ערפאת לא המנהיג שלי"

בנוגע לרשות הפלסטינית אומר ברונפמן: "לא יכולות להיות לי טענות לפלסטינים, כי אני לא אזרח פלסטיני. אני אזרח ישראלי. אני לא משתתף בבחירות שם וערפאת הוא לא המנהיג שלי.
היום נוצר אבסורד: מבחינה פוליטית שרון תלוי בערפאת וערפאת תלוי בשרון. יש היום משולש פוליטי של הישרדות שלושה אישים בכירים: שרון, פרס, ערפאת. בגיאומטריה משולש זו הצורה הכי חזקה. כל השלושה תלויים זה בזה. וזה על חשבון מדינת ישראל ואזרחיה. ערפאת הוא האוייב מספר 1 של החברה ובמקום לעשות, להציע ולקדם אותנו – שרון עוסק רק בבעיה אחת: האם ערפאת רלבנטי או לא רלבנטי, האם להוציא אותו מההסגר או לא? אומרים לנו שבכל הבעיות שלנו אשם ערפאת. אני לא בחרתי בערפאת. אנחנו צריכים לטעון נגד שרון. ערפאת הוא לא פונקציה מבחינתנו".

"שרנסקי מגלומן"

על הפטרון הפוליטי לו לשעבר, נתן שרנסקי, אומר ברונפמן דברים קשים. השניים הסתכסכו קשות בעת העבודה על קמפיין הבחירות ב-99'. הקמפיין הזכור לטוב של ישראל בעליה "אם וו דה פאד ש"ס קונטרול, או אם ווה דה פד נאש קונטרול", עשה טוב למפלגה בקלפי, אבל הביא את השניים לסוף דרכם המשותפת. שרנסקי דרש להוריד את הקמפיין בזמנו, ברונפמן איים בהתפטרות והשניים הסתכסכו. בסופו של דבר, חודשיים לאחר הבחירות התפלג ברונפמן יחד עם ח"כ אלכסנדר צינקר למפלגה חדשה, הבחירה הדמוקרטית.
"זה היה כזה ריב גדול. איימתי שאני אתפטר. היתה בסוף פשרה. הוא אמר אז שלא העולים הביאו אותו לכנסת, אלא שהוא הביא את העולים לכנסת. האלוהים הקטן. אחרי זה הבנתי שאני לא אשאר איתו. הוא מגלומן-חולני, מניפולטור ענק, אבל לא דיקטטור. זה לא".
מלשכת השר שרנסקי נמסר בתגובה כי "רומן ברונפמן בגד בחבריו, רימה את בוחריו, נטל כספי מימון מפלגות שלא הגיעו לו עוד בטרם הספיק לייצג ולו פעם אחת את מי ששלחו אותו לכנסת. לכן אין בכוונתנו להתייחס לשום מלה היוצאת מפיו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר הכנסת
עבר שמאלה. רומן ברונפמן
צילום: אתר הכנסת
מומלצים