שתף קטע נבחר

איך להיות שלמה ארצי ב-10 צעדים פשוטים

"צימאון", החדש של ארצי, יתקוף בקרוב בכל החזיתות, אבל איך הגיע המתייסר הנצחי לראש הברוש? בעשרה מהלכי קריירה מבריקים - הנה תקציר המירוץ לצמרת של ארצי

100 אלף עותקים כבר הוזמנו מ"צימאון", אלבומו החדש של שלמה ארצי, וההיסטריה מתחילה לתפוס תאוצה. הסינגלים של ארצי בעבעו מזה מספר חודשים והכינו את הקרקע לקראת הפלישה החדשה. "צימאון" הוא אלבום האולפן הראשון שלו מאז "שניים" המורכב כולו משירים חדשים. השמועות גורסות כי העבודה על האלבום נמשכה כארבע שנים (בהן מצא זמן להוציא את "אהבתיהם") וכי עלותו מסתכמת ביותר ממיליון שקל, סכום חסר תקדים בתעשיית המוזיקה הישראלית.
האזנה לסינגלים שיצאו מתוך האלבום - "להציל אותך", "בשקט בשקט", "דבר איתי על המצב", "ועל פי תנועת הרכבות" - מגלה כי ארצי שמר על הקו המוכר שלו. אותו פולק-רוק ולחנים ישראלים עממיים כובשים, שיקחו שוב את כל הקופה. אז איך בעצם הגענו לכאן? הנה, בעשרה שלבים, איך הפך שלמה ארצי לשלמה ארצי.

1. רפסודה בכחול

עד סוף שנות ה-70, אמן ישראלי לא יכול היה (כמעט) להצליח, אלמלא עבר דרך סדנאות הלהקות הצבאיות, ושלמה ארצי לא היה יוצא דופן. הוא החל בסוף שנות ה- 60 את דרכו בחיל התותחנים, אבל עבר במהרה ללהקת חיל הים. שם החל להתבלט מהתוכנית השניה "רפסודה בכחול", בה היה לסולן ולמוביל הראשי עם להיטים רבים ואלבומים שזכו למכירות נאות. הדרך נסללה, אם כי היו דרושים עוד מאמץ כביר ועבודה קשה כדי להגיע אל הנחלה.

2. חסמבה

חסמבה, חסמבה, חסמבה. שלמה ארצי בתפקיד ירון זהבי. דימויו של ארצי יהיה קשור בחבל הטבור אל דמות הצבר האולטימטיבי. האיש שמסמל את ארץ ישראל הישנה והטובה, זאת שכולם שכחו שמעולם, בעצם, לא היתה ממש קיימת. שיריו - על שלל הגיגיהם בדבר תחנות רכבת ישנות, מכוניות שבורות ורחובות נוסטלגיים – יחזקו תחושה זו, אבל רק בנוכחותו של שלמה-ירון-זהבי-ארצי הם יקבלו משמעות שכזו.

3. האירוויזיון של ארצי

בשנת 1975 נבחר ארצי לייצג את ישראל באירווויזיון עם השיר "את ואני", אליו צורפו בהקלטות בזק של שבועיים אי אלו שירים שנאגדו לאלבום מביך הנושא אותו שם. ארצי יוציא עוד שני אלבומים בהם יחפש את דרכו באפלה, אבל תרומתם תתברר ברבות הימים בדרך השלילה: אלבומיו יהיו מעתה מושקעים, דרך עבודתו רוויית התלבטויות, והפרפקציוניזם יגיע לרמות חדשות של אובססיה. ויהיה אלבום אחד גנוז, שעל-פי השמועות עלה בסביבות המיליון… דולר.

4. גבר הולך לאיבוד

אחרי הפיאסקו של אמצע שנות ה-70, מוציא ארצי ב- 77' את "גבר הולך לאיבוד". משפט המפתח משיר הנושא, "גבר הולך לאיבוד דרך מרפסת", הוא אחד מאותם משפטי מפתח בקריירה של ארצי. סלוגן נטול משמעות ומלא במשמעות כאחד. ארצי ימשיך לנפק בעברית צחה אי אלו פנינים ("חתולים מחשבים את קיצם לאחור" וכו') במהלך השנים, שיהממו מדינה שלמה וימגנטו אליו אלפי מעריצים שבאופן מוזר, גם אם לא יבינו, ירוצו לקנות אותם.

5. משקפי הריי-באן של ארצי

אחרי שהיה רב חובל ומנהיג חבורת חסמבה, הופך ארצי באלבומו "דרכים" ('79') לטייס נחשק א-לה טום קרוז בטופ-גאן, שמונה שנים לפני הסרט והנודניק ההוליוודי. מילוני אנשים החזיקו בזוג ריי-באן, אבל על ארצי הם התלבשו הכי טוב שאפשר. האלבום גם הכיל חסות של "No.1 , אפטר-שייב לגבר", שיחד עם הריי-באן הפכו את ארצי למ"פ הכי מוכשר של הפופ הישראלי. באלבום היו גם להיטי ענק, אבל, בינינו, יפים ככל שיהיו, הם היו שוליים אל מול האימאג' המושלם. שנה אחר כך, ארצי יפגין מצעד להיטים נוסף עם "חצות".

6. ארצי פוגש בלואי להב

אחרי שנים של חיפוש דרך, ואחרי כמה אלבומים שהיוו פתח לאופטימיות, מגיעארצי ב- 83' אל לואי להב. תחת הדרכתו של מפיק-העל, ארצי לומד, גדל ומתפתח, וקוצר את פירות הזרעים שזרע עשור וחצי לפני כן. הוא מאמץ שטיקים של רוקנרול אך נותר רומנטי וארץ ישראלי לאורך כל הדרך, והברושים יעידו. הוא או-טו-טו הופך לזמר הכי מצליח בסביבה.

7. עטיפת "לילה לא שקט"

אחרי הריקודים לאור הברושים, הגיע זמן הפארקים. לואי להב משקיע את מלוא מרצו כדי להפוך את ארצי לברוס ספרינגסטין ישראלי: חולצות טריקו לבנות, זמרים וזמרות ליווי, להקה בת שבעה נגנים, כלי נשיפה, גודל, שואו, עוצמה, ושירים על אירוסים ועל הבית שגרתי בו (א-לה "מיי הום טאון") משיגים את התוצאה. תצלום העטיפה של "לילה לא שקט", האלבום הגדול מ-86', בו מצולם ארצי כמו דרך מסך ענק של פארק, אמר הכל.

8. הקליפ של תחת שמי ים התיכון

בעוד שלום חנוך הורס את עצמו לדעת עם מופע הרוקנרול הדינוזאורי והמנותק "רק בן אדם", לוקח ארצי את כל הקופה עם האלבום הכפול "חום יולי אוגוסט" (88'), בו הוא מתעד וידויים משפחתיים חושפניים לצד הגיגים סמי-פוליטיים שהתאימו לתקופת האינתיפאדה הראשונה. עם זאת, הרגע הכי משמעותי במירוצו המתחדש אל צמרת הפופ הישראלי היה הקליפ של "תחת שמי ים התיכון" בו משתתף בנו הצעיר בן, שהיה רגע אנושי, תמים, אינטימי, בו צפו שישה מיליון איש.

9. ארצי קוטף את הירח

אחרי הכישלון של "כרטיס ללונה פארק" (הגיע לזהב, אבל מה זה בשביל ארצי), מחליט ארצי לקחת את עצמו בידיים: הוא נוטש את להב, מחליף מנהל, כותב שירים חדשים, שוכר את יהודה עדר כמפיק מוזיקלי, ומפיק במימונו את האלבום. על-פי הדיווחים, זה עלה לו בסביבות ה-200 אלף דולר, אבל מכר יותר מ-100 אלף עותקים תוך זמן קצר מאוד (מאז הרבה יותר), וזה עוד מבלי לציין שלמעט העובדה שהוא נהג לקבל כעשרים אלף דולר לערך מכל הופעה עבור ועד עובדים, הוא מקפיד לפתוח קופות ולכבוש את קיסריה. ארצי הופך למיליונר.

10. בשבילינו הוא מלך העולם

את שנות ה-90 ניהל ארצי על מי מנוחות. ללא תחרות נראית לעין, הוא שידר את תוכנית הרדיו בגל"ץ, שיחרר אלבומי הופעות ואוספים, הוציא את "שניים", שמכר יותר מ- 160 אלף עותקים; החליף זמרות ליווי, עזר לבנו לסיים את אלבום הבכורה שלו, הקליט דואטים עם ריטה ("שניים") ועם גידי גוב ("עוף גוזל"), התגרש, מיגנט גם את הזמרים המזרחיים והתהלך כמו היה מלך העולם. שיערו אומנם הלבין קמעה, אך הוא המשיך להקרין קסם ופאסון ולעבוד במרץ. אגב העבודה על אלבום ההמשך ל"שניים" הוא הקליט את "אהבתיהם" ו"אנחנו לא צריכים", שההצלחה המפתיעה שלהם לצד התסבוכת בהקלטות האלבום החדש עודדו אותו להוציא אלבום של גרסאות חדשות לשיריו הישנים. האלבום "אהבתיהם" יצא בשנת 2000 ונמכר ביותר מ-200 אלף עותקים, שיא נוסף בתולדות המוזיקה הישראלי, שלא הוריד מן הצימאון לאלבום חדש, שכאמור, 100 אלף עותקים ממנו הוזמנו עוד לפני צאתו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים