שתף קטע נבחר

"'לינוקס' היא בהחלט מתחרה של מיקרוסופט"

נשיא ומנכ"ל מיקרוסופט העולמית, סטיב באלמר, היהודי העשיר בעולם, בראיון בלעדי

המשרה החדשה של סטיב באלמר, נשיא ומנכ"ל מיקרוסופט, עושה לו רק טוב. מאז שקיבל על עצמו את הניהול השוטף של חברת התוכנה הגדולה בעולם מידיו של ביל גייטס, הוא הצליח להשיל כ-25 קילוגרמים ממשקלו, ונראה יותר נינוח ופחות תזזיתי. הראיון איתו התקיים בהאנובר, גרמניה, שם פתח באלמר את תערוכת האלקטרוניקה הגדולה בעולם, "סביט".
במהלך התערוכה הוא הכריז גם על שיתוף פעולה בין מיקרוסופט לבין שלוחת הסלולר של חברת התקשורת הגרמנית הענקית דויטשה-טלקום: מיקרוסופט תספק למיזם המשותף את מערכת ההפעלה החדשה שלה לטלפונים סלולריים חכמים.
באלמר, מקום 15 ברשימת העשירים של פורבס ל-2002, עם הון אישי של 14.8 מיליארד דולר, הוא היהודי העשיר בעולם. את ההון הזה הביאה לו העבודה במיקרוסופט, שם הוא סוגר כבר 22 שנה. כיום, בכל ראיון ובכל הופעה פומבית, הוא מנסה להעביר את האופטימיות שלו לגבי עתיד תעשיית הטכנולוגיה, הנמצאת במיתון.
"המוטו שלנו היום הוא להביא עוצמה לאנשים באמצעות תוכנה בכל עת, בכל מקום ובכל מכשיר", הוא אומר, "ואני מעדיף את המכשירים שנכנסים לכיס. יהיה מעניין לספק לאנשים ולחברות יישומים שפועלים על המכשירים הללו. בעתיד הם יקבלו תכונות נוספות, שיאפשרו להם לנהל עבורנו את המידע בצורה חכמה יותר".

לאן המיחשוב האישי עוד יכול להתקדם?

"צריך להביט בחדר הזה. האם זו פגישה ממוחשבת? כולנו יושבים עם ניירות מולנו. גם אני. למה הבאת רשמקול? הקול שלי מוקלט, לאחר מכן תשב ותקשיב לו מחדש, וזו תהיה טירחה גדולה להעביר הכל לדפוס.
"בעוד שש שנים כל אחד מאתנו יביא למפגשים לוח אלקטרוני. נרשום רשמים, ולא יהיה רשמקול. הקול שלי יוקלט במיקרופון וישודר באמצעות הרשת האלחוטית בחדר ישירות לתוך הלוח שלך. הוא יפוענח ויתומלל אוטומטית למעבד תמלילים. יהיה גם קובץ קולי לשם השוואה, ואפשר יהיה לשבת ולהתרווח ולהקשיב במקום לכתוב, והחיים יהיו שונים מאוד. לפחות לעיתונאים.
"נוכל לעבוד יותר שעות ביממה ולהפיק יותר מכל שעה כזו. לכל אחד יהיה מכשיר אחד עליו, ולא כמה. היום לכל אחד יש טלפון סלולרי, טייפ, מחשב נייד - כל אלה יכולים להיות מכשיר אחד. התעשייה תחליט לאן היא מתקדמת, ואני מקווה שמיקרוסופט תיצור חלק גדול מהתוכנה הנחוצה לכך".

לאחר ששוב ושוב התגלו פרצות אבטחה בתוכנות שלכם, החלטתם סוף סוף לתת דגש נוסף על האבטחה במוצרים שלכם.

יש האקרים שמנסים לשבש את המערכות, ומכיוון שאנו מספקים את הפלטפורמה הכי פופולרית, אנחנו גם המטרה הכי פופולרית למתקפות. אנחנו נותנים עכשיו קדימות מירבית לנושא האבטחה בכל תחומי הפיתוח.

וזה מאט את הפיתוח?

בוודאי. בארבעת החודשים האחרונים, כל מה שצוות הפיתוח של 'חלונות' עשה היה לסרוק את קוד התוכנה ולחפש רגישויות פוטנציאליות לפגיעה. אנו מדברים על פגיעות שעלולות לשבש את העבודה בעסקים, כמו הווירוסים 'קוד רד' או 'נימדה'. בתוכנת 'ויז'ואל דוט-נט' שלנו, שבאמצעותה יוצרים תוכנות ויישומים חדשים, הכנסנו כלים, שבעזרתם לא רק אנחנו נוכל לבנות מערכות מאובטחות, אלא כל מי שכותב למערכת ההפעלה שלנו. אנחנו חייבים גם לוודא, שכל עידכון לא יגרום לשיבוש העבודה הסדירה, כמו שקרה עם וירוס 'קוד רד'".

יש לכם כוונה לרכוש חברות בתחום האבטחה?

"אתה ודאי יודע שלמרכז הפיתוח שלנו בחיפה יש מטרה לפתח כמה מוצרי אבטחה, כולל אבטחת אינטרנט ואבטחת שרתי האצה. אין לנו תוכניות רכישה".

האם אתם מרוצים מהביצועים של המרכז בחיפה?

"כן. הם עושים עבודה טובה מאוד. יש לנו מוצר אבטחה מאוד פופולרי של 'פיירוול', הנמכר לחברות קטנות ובינוניות, והוא ממוקם היטב בשוק. בקרוב נוסיף כמה מוצרי אבטחה לאלה הקיימים, וניתן יהיה לרכוש אותם או ישירות או באמצעות שותפים שלנו".

מה המטרה שלכם בכניסה לשוק החדש של הטלפונים החכמים?

"אין לנו הערכה על נתח השוק שנוכל לכבוש שם. השאלה היא כמה טלפונים בעתיד יהיו 'חכמים' וכמה מהטלפונים החכמים אכן יריצו תוכנה של 'מיקרוסופט'. אני אופטימי, כי יש לנו מיצוב טוב מאוד. אנחנו לא עובדים עם 'נוקיה' ולא עם 'מוטורולה'. עם 'סמסונג' יש לנו הסכם, ויש לנו יחסים טובים עם 'סימנס' ועם 'אריקסון', אבל שום דבר עוד לא הוכרז. נכון להיום, פוקט פי.סי שלנו מפעילה מחשבי כף-יד של סימנס, של טושיבה, של HP ושל קומפאק. ההבדל בין שוק הטלפונים לשוק המחשבים הוא, שבעוד 5 שנים יהיה קשה לומר מיהו יצרן טלפונים ומיהו יצרן מחשבים".

האם נראה לך שההכנסות מהמוצרים הניידים יגדלו בשלוש השנים הבאות מעבר להכנסות מהמיחשוב השולחני והנייד?

"התשובה פשוטה: בעוד שלוש שנים רוב ההכנסות שלנו יהיו עדיין ממערכת 'חלונות' ומחבילת 'אופיס'. אני לא צופה גידול יוצא דופן, אבל הן יגדלו. אני לא חושב שיש מוצר בעולם שהוא גדול כמו 'חלונות', מבחינת ההכנסות. אולי 'קוקה קולה', אבל כל ההכנסות של 'קוקה קולה' בשנה הן בסביבות 22 מיליארד דולר. וחוץ מזה, 'חלונות' אינו מוצר קפוא. גם הוא גדל".
החדירה של מיקרוסופט לתחום מכשירי כף-היד אמורה להשתלב גם באסטרטגיה החדשה שלה, הדוט-נט, שדובריה, כמו באלמר, טורחים לפמפם אותה השכם והערב. "הדוט-נט", אומר באלמר, "שתאפשר לרכוש שירותים ישירות מן האינטרנט - תסייע לבנות תוכנות, שיאפשרו למכשירים להתקשר זה לזה טוב יותר. מסביב לפלטפורמה הזו יהיו יישומים המגבירים את היעילות. בלי ספק, ניכנס לתחומים האלה, לא לכולם. אנחנו משקיעים חמישה מיליארד דולר בשנה במחקר ופיתוח, ועוד נגדיל את הסכומים הללו".

קיים חשש שהדוט-נט יגדיל את פער המיחשוב בין המדינות המתפתחות למפותחות

"אני דווקא חושב, שההטמעה הגדולה ביותר שלה תהיה במדינות המתפתחות. בשווקים האלה מאמצים ישר את הטכנולוגיות החדשות, ולא עוברים במסלול שעברנו כולנו".

חדירת הפס הרחב אינה מתקדמת בעולם בקצב שציפו לו. האם העיכוב הזה ישפיע על האסטרטגיה של מיקרוסופט בתחום שירותי הרשת במסגרת דוט-נט?

"ההשפעה אינה משמעותית. זה פוגע במודל העיסקי של ספקי אינטרנט, שמספקים שירותים באמצעות האינטרנט. בחלק מהמקרים שחשבנו לספק רק את השירות, נצטרך לספק גם מוצרים, כמו תוכנה לווידוא זהות המשתמש. אנחנו מבינים, שחברות לא יבנו לעצמן תוכנות כאלו. אבל לא יהיה שינוי באסטרטגיה.
"חוץ מזה, החדירה של הפס הרחב מתעכבת בכל הקשור לבתים הפרטיים, אבל ברוב בתי העסק יש גישה מהירה לאינטרנט, ורוב המשתמשים גולשים מהעבודה ולא מהבית".

האם זה נכון שגם לך בבית אין פס רחב?

"זה נכון. אבל חופרים עכשיו במורד הרחוב, ואני מקווה שבקרוב יהיה. לשכן שלי יש קישור לווייני רחב פס, והוא מקושר באמצעותו לפס הרחב במשרד שלו, שנמצא מעבר לאגם. כשאני יושב בבית עם הרשת האלחוטית שלי, אני רואה את הרשת האלחוטית הביתית שלו, ואם לא יסתדרו הדברים בקרוב, אבקש לרכוש ממנו חלק מהחיבור המהיר שלו".

האם אתם רואים את מערכת ההפעלה החופשית לינוקס כמתחרה?

"בהחלט. 'לינוקס' היא מתחרה. הן בשולחנות העבודה והן בשרתים. אבל 'חלונות' כבר יציבה וב'לינוקס' יש עדיין אי ודאות לגבי ההמשך, אין אחידות במוצר אצל יצרנים שונים ומחירה יוצא גבוה בתחזוקה. לא לחינם 'יבמ' מוכרת מערכות עם 'לינוקס': היא מרוויחה מהתחזוקה של התוכנה. 'יבמ' היא לא ארגון צדקה. הם רק לא אומרים לנו, שהם לוקחים מהכיס השני.
"אנחנו תמיד פתוחים לגבי המדיניות שלנו. כששואלים אותנו אם אנחנו רוצים נתח שוק גדול, אנחנו לא מתייפייפים - ואומרים 'כן'. לכן אנחנו יותר צפויים - אין עלויות חבויות. גם 'סאן' דורשת הרבה כסף על המוצר שלה, כי היא מוכרת חומרה ותוכנה יחד, והמוצר יקר לעומת מחשב 'אינטל' עם תוכנות 'מיקרוסופט'.
"'יבמ' אינה חברת תוכנה. הם מוכרים היום מערכות עם 'חלונות', והם בסתר ליבם עדיין רוצים להיות חברת תוכנה. לכן הם מוכרים גם מערכות עם 'לינוקס'. אבל מוצר שניתן בחינם שווה את מה ששילמת עבורו.

איך תיראה מערכת ההפעלה העתידית של חלונות, שזוכה כיום לשם הקוד LONGHORN, ומתי אפשר לצפות לשידרוג חלונות XP?

"השידרוג הבא יהיה ככל הנראה בעוד שנתיים. יהיה מימשק משתמש חדש ומרתק. איחסון נוח וקל יותר, ואפשרות למצוא קבצים בקלות, כי היום זה עדיין מאוד קשה. אני שומר קבצים בתיקיות, אבל אם יש לי מצגת, אני צריך לשמור אותה בתיק נפרד מהדואר האלקטרוני שלי באותו נושא. אי אפשר לערב סוגי קבצים ואי אפשר לחבר ביניהם. אם רוצים לבצע חיפוש, זה לא הכי נוח.
"עשינו הרבה לגבי שיתוף קבצים בין משתמשים, אבל אנחנו יודעים שאפשר לעשות הרבה יותר. אפשר גם לעשות עוד הרבה בתחום האבטחה. היום קשה לשגר מסר מאובטח. אם אני שולח מכתב למישהו, אני רוצה שיהיה לעיניו בלבד, אפילו שלא יוכל להדפיס אותו או להעבירו לאחרים.

אפשר, אולי, ליצור מצב, כמו במשימה בלתי אפשרית, שהקובץ ישמיד את עצמו אחרי חמש שניות.

"זה ייעשה. זה יקרה. תהיה לך אפשרות לקבוע מה יקרה למסמך שאתה משגר".

האם תהיה הפעלה קולית מלאה?

"הטכנולוגיה עדיין לא בשלה. זה ייאלץ לחכות".

יש לך כוונה לבקר שוב בישראל בקרוב?

"מאוד נהניתי בביקור הקודם שלי, ואני מאוד רוצה להגיע שוב. אבל רעייתי אומרת, שבמצב הנוכחי באיזור, זה לא הזמן המתאים. הלא כן?"

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באלמר החדש בסביט: טלפון סלולרי, טייפ, מחשב נייד - כל אלה יכולים להיות מכשיר אחד (צילום: איי פי)
מומלצים