שתף קטע נבחר

פגישת הוועדה הביטחונית הסתיימה בלא תוצאות

ישראל הגישה לזיני תוכנית מדורגת לייצוב הפסקת האש במשך חודש, במהלכו אמורים הפלסטינים לעצור מבוקשים, לאסוף כלי-נשק ולהפסיק את ההסתה. הפלסטינים דורשים להתחיל במו"מ מדיני בתוך שבועיים. גורמי ביטחון: גם אם ערפאת ינסה להרגיע את השטח - הסיכויים שיצליח קלושים

הוועדה הביטחונית העליונה המשותפת לישראל, לפלסטינים ולארה"ב התכנסה אתמול (יום ו') אחר הצהריים באיזור תל אביב. הישיבה שארכה יותר משלוש שעות הסתיימה בלא תוצאות - כך מסרו משתתפי הפגישה הישראליים. עם זאת, חלה התקרבות מסויימות בעמדות הצדדים והוחלט לקיים פגישה נוספת ביום ראשון. גורמי ביטחון ישראליים אמרו כי הפגישה התקיימה "באווירה עניינית".
גורמים אמריקניים אומרים כי בפגישת הוועדה הביטחונית העליונה שהתכנסה אחר הצהריים הפעילו השליח זיני וצוותו לחץ על שני הצדדים לגלות איפוק. ארה"ב ביקשה מהצדדים לתת סיכוי לשליחות זיני.
הפגישה התקיימה בראשותו של השליח האמריקני המיוחד, אנתוני זיני, שנפגש מוקדם יותר עם יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, ברמאללה.
מלשכתו של שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, נמסר כי בישראל הוחלט לקיים את הפגישה לאור בקשה אמריקנית. ואולם גורמי ביטחון ציינו כי הסיכויים להתקדם קלושים, "כיוון שבמצב הנוכחי, גם אם ינסו ערפאת והרשות לסכל טרור ולהרגיע את השטח - סיכויי הצלחתם יהיו נמוכים".
ישראל ביטלה את המפגש של הוועדה הביטחונית, שנועד להתקיים כבר ערב קודם לכן, וזאת בעקבות הפיגוע בירושלים אותו ביצע מתאבד מהזרוע הצבאית של הפתח. גורמים מדיניים אומרים כי האמריקנים התאמצו לכנס את הוועדה הביטחונית העליונה, למרות הכעס האמריקני על הפיגועים בימים האחרונים, משום שלדעתם זוהי המסגרת היחידה שבה תיתכן התקדמות בדרך להפסקת אש.
בעקבות הפיגוע בירושלים הביעו נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, והשליח האמריקני זיני זעם על ערפאת, ואמרו כי הם מצפים שינקוט בצעדים למנוע פיגועים. משרד החוץ האמריקני הודיע כי הממשל יכריז על הזרוע הצבאית של הפתח, גדודי חללי אל אקצה, כעל ארגון טרור (על כך - ראו ידיעה נפרדת בקישור מימין).

ישראל: תוכנית לייצוב הפסקת האש בתוך חודש

לדברי מקורות פלסטיניים, המחלוקת העיקרית נוגעת ללוח הזמנים ליישום הבנות טנט ולקשר שהפלסטינים מבקשים ליצור בין הצעדים הביטחוניים לבין צעדים מדיניים.
העיתון הפלסטיני "אל איאם", המקורב לרשות, פרסם את מסמכי העמדה שהגישו שני הצדדים לזיני. במסמך שהגישו הפלסטינים הם דורשים חזרה של ישראל לעמדות שבהן היה הצבא לפני פרוץ האינתיפאדה, ב-28 לספטמבר 2000, הפסקה של הפעולות בשטחי A, הפסקה של החיסולים, הפסקת ההפצצות על מפקדות של הרשות, פתיחת הצירים שנסגרו באינתיפאדה, הקלות בכתר ובסגר, פתיחת המעברים ופתיחת שדה התעופה והנמל בעזה.
במישור המדיני דורשים הפלסטינים הכרזה ישראלית על חידוש המשא ומתן להסדר קבע, שתכלול התייחסות לנושאי ירושלים, הגבולות, הפליטים והמים, וזאת על בסיס החלטות האו"ם 242 ו-338. כמו כן דורשים הפלסטינים שישראל תבטל את כל "השינויים הדמוגרפיים", כלומר המאחזים, שהוקמו בתקופת האינתיפאדה. הוועדה המדינית לניהול המשא ומתן אמורה, על-פי הפלסטינים, להתחיל ולהסדיר את נסיגת ישראל מהשטחים לקראת חתימה על הסדר שלום.
הפלסטינים הזכירו גם את היוזמה הסעודית ואת החלטת מועצת הביטחון בנוגע למדינה פלסטינית למסמכים שהגישו לטנט. הפלסטינים דרשו גם שחידוש המו"מ יתבצע על פי ההבנות שהושגו בטאבה בשלהי תקופת ממשלת ברק.
ישראל, לעומת זאת, מציעה לוח זמנים בן ארבעה שלבים ליישום תוכנית טנט. ישראל דורשת שבתקופת יישום תוכנית טנט תיפסק ההסתה מצד בכירים ברשות, ייעצרו מבוקשים פלסטיניים והרשות תפעל לאיסוף כלי הנשק הלא-חוקיים שנמצאים בשטחי הרשות הפלסטינית.
לפי הדרישה הישראלית ליישום תוכנית טנט, בשלב הראשון, בן 48 שעות, אמור להישמר שקט מוחלט. בשלב השני, שיארך שבוע, ישראל תיסוג משטחי A והפלסטינים יתפסו את העמדות שמהן יצאה ישראל. בשלב זה ישראל תתחיל בהקלות. בשלב השלישי, שיימשך שבועיים נוספים, יושלמו כל ההקלות, כולל פתיחת מעברים, פתיחת הצירים והסרת הסגר והכתר. רק בשלב הרביעי, שיחל אחרי ארבעה שבועות, ישראל תשחרר את כספי הרשות שמוקפאים אצלה, תאפשר את פתיחת כל המעברים ותפעל להכנת האווירה לחידוש המשא ומתן.

בהכנת הידיעה השתתפו גם סוכנויות הידיעות

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
זיני. ערפאת לא נקט בכל צעד
צילום: רויטרס
מומלצים