שתף קטע נבחר

סולאנה: ניתן להגיע להפסקת אש

לדבריו, "יש לנו עדיין תקווה שתוכרז הפסקת אש". היום תתקיים פגישה ביטחונית נוספת עם הפלסטינים, לאחר שהפגישה ביום שישי הסתיימה בלא תוצאות

האחראי על קשרי החוץ של האיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, הביע אתמול (שבת) אופטימיות בנוגע לאפשרות להגיע להפסקת אש באזור, ואמר כי ניתן להשיגה בתוך יום או יומיים.
לדבריו, הוא נמצא בקשר רצוף עם השליח האמריקני אנתוני זיני בנוגע להתפתחויות באזור. "המטרה הראשונה שלנו היא הפסקת אש. יש לנו עדיין תקווה שנוכל להשיג את המטרה הזו". הוא אמר את הדברים בתום כינוס של שרי ההגנה של האיחוד האירופי בספרד.
הוא הוסיף כי "אני מקווה מאוד שישראל תאפשר לערפאת לצאת לפסגה הערבית בביירות". סולאנה ישתתף אף הוא בפסגה הערבית שתתקיים ביום רביעי. בכוונתו גם להגיע שוב לאזור כדי לסייע במאמצים להשיג הפסקת אש (על ההכנות לפיסגה - כתבה בקישור מימין).
עבד אל ראזק מג'יידה, הממונה על הביטחון ברצועת עזה, אמר כי "השליח זיני נחוש להשיג הסכם להפסקת אש בתוך יומיים, ואנחנו מקווים שהוא יצליח בכך".
ביום שישי התכנסה באזור תל אביב הוועדה הביטחונית העליונה המשותפת לישראל, לפלסטינים ולארה"ב. הישיבה, שארכה יותר משלוש שעות, הסתיימה בלא תוצאות - כך מסרו משתתפי הפגישה הישראלים. עם זאת, חלה התקרבות מסויימת בעמדות הצדדים והוחלט לפיכך לקיים היום פגישה נוספת. גורמי ביטחון ישראליים אמרו כי הפגישה התקיימה "באווירה עניינית". במהלך סוף השבוע נמשכה האש, בעיקר ברצועת עזה (ראה קישור מימין).

ישראל: תוכנית לייצוב הפסקת האש בתוך חודש

לדברי מקורות פלסטיניים, המחלוקת העיקרית בין הצדדים נוגעת ללוח הזמנים ליישום הבנות טנט ולקשר שהפלסטינים מבקשים ליצור בין הצעדים הביטחוניים לבין צעדים מדיניים.
העיתון הפלסטיני "אל איאם", המקורב לרשות, פרסם את מסמכי העמדה שהגישו שני הצדדים לזיני. במסמך שהגישו הפלסטינים הם דורשים חזרה של ישראל לעמדות שבהן היה הצבא לפני פרוץ האינתיפאדה, ב-28 בספטמבר 2000, הפסקה של הפעולות בשטחי A, הפסקה של החיסולים, הפסקת ההפצצות על מפקדות של הרשות, פתיחת הצירים שנסגרו באינתיפאדה, הקלות בכתר ובסגר, פתיחת המעברים ופתיחת שדה התעופה והנמל בעזה.
במישור המדיני דורשים הפלסטינים הכרזה ישראלית על חידוש המשא ומתן להסדר קבע, שתכלול התייחסות לנושאי ירושלים, הגבולות, הפליטים והמים, וזאת על בסיס החלטות האו"ם 242 ו-338. כמו כן דורשים הפלסטינים שישראל תבטל את כל "השינויים הדמוגרפיים", כלומר המאחזים, שהוקמו בתקופת האינתיפאדה. הוועדה המדינית לניהול המשא ומתן אמורה, על-פי הפלסטינים, להתחיל ולהסדיר את נסיגת ישראל מהשטחים לקראת חתימה על הסדר שלום.
ישראל, לעומת זאת, מציעה לוח זמנים בן ארבעה שלבים ליישום תוכנית טנט. ישראל דורשת שבתקופת יישום תוכנית טנט תיפסק ההסתה מצד בכירים ברשות, ייעצרו מבוקשים פלסטיניים והרשות תפעל לאיסוף כלי הנשק הלא-חוקיים שנמצאים בשטחי הרשות הפלסטינית.
לפי הדרישה הישראלית ליישום תוכנית טנט, בשלב הראשון, בן 48 שעות, אמור להישמר שקט מוחלט. בשלב השני, שיארך שבוע, ישראל תיסוג משטחי A והפלסטינים יתפסו את העמדות שמהן יצאה ישראל. בשלב זה ישראל תתחיל בהקלות. בשלב השלישי, שיימשך שבועיים נוספים, יושלמו כל ההקלות, כולל פתיחת מעברים, פתיחת הצירים והסרת הסגר והכתר. רק בשלב הרביעי, שיחל אחרי ארבעה שבועות, ישראל תשחרר את כספי הרשות שמוקפאים אצלה, תאפשר את פתיחת כל המעברים ותפעל להכנת האווירה לחידוש המשא ומתן.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
סולאנה. קשר רצוף עם זיני
צילום איי פי
מומלצים