שתף קטע נבחר

פייר קארדן : דינוזאור האופנה האחרון

פייר קארדן הוריד את אופנת העילית הצרפתית אל העם, חזה מגמות לבוש ועשה מיליונים בדרך; בזמן שבני דורו פרשו, מתו או סתם ירדו מגדולתם, הוא עדיין כאן, מנהל כבר 50 שנה אימפריה של איש אחד - בלי שותפים, בלי בורסה, בלי בני משפחה ובלי יורשים

שאנל מתה ב-71', ג'יבנשי פרש בשנות ה-90 ואיב סאן-לורן התפטר בתחילת 2002. אבל פייר קארדן, דינוזאור האופנה האחרון של המאה ה-20, עדיין כאן. בני דורו נעלמו מהמפה, אבל קארדן, 79, שורד כבר 50 שנה כאימפריה של איש אחד, בלי שותפים, בלי מניות בבורסה, בלי בני משפחה ובלי יורשים. האימפריה שלו מוערכת ב-2 מיליארד דולר.
למרות גילו המתקדם ממשיך קארדן להתרחב לתחומים חדשים. באחרונה הוציא לאור דיסק בשם רוקד במקסימ'ס", ובמקביל נפתחה תערוכת רטרוספקטיבה של יצירותיו ותולדות חייו בלאס-וגאס.
קארדן נולד ב-1923 בכפר ליד ונציה. מגיל 8 למד נגרות כשוליה של הנגר המקומי, ובגיל 13 עבד כשוליה של חייט בווישי, עיר הקיט של החברה הגבוהה בצרפת. בגיל 18 הגיע לפאריז לאחר שמגדת עתידות ייעדה לו, לפי האגדות, חיים של הצלחה ופרסום עולמי שלא ייאמן". הוא התקבל לעבודה בסטודיו של תופרת העילית אלזה שיאפארלי, שייצרה בגדים לפי מידה ללקוחות עשירים.
ב-1946, בגיל 23, התקבל לצוות העובדים הבכיר בבית האופנה של כריסטיאן דיור. הוא עיצב את התלבושות להצגת התיאטרון שנחשבה ליוקרתית של העשור: היפה והחיה" של ז'אן קוקטו. זה היה כרטיס הכניסה לקבוצת היוצרים הבולטים בעשייה התרבותית של פאריז. בהמשך פתח סטודיו פרטי לתפירה עילית ברחוב רישפאנס, וארבע שנים מאוחר יותר, ב-1953, כשלרשותו חבורה מרשימה של לקוחות בעלות ממון וטעם, פתח את בית האופנה העילית פייר קארדן, ברחוב פובורג סט הונורא - לא הרחק מארמון האליזה - שם הוא יושב גם היום.

נשים על הירח

בשבוע הרביעי של יולי 1969, השבוע בו נחת האדם הראשון על הירח, הציג קארדן את אופנת הנשים על הירח". דוגמניות יפהפיות עם בגדי גוף הדוקים בלבן, קסדות ומגפי פלסטיק מתכתיים הציגו את האופנה שתאפיין את ראשוני התיירים לירח, והפכו לסימן היכר של העתידנות באופנה. קארדן זכה להכרה עולמית, ועבר לסנסציה הבאה: לראשונה בהיסטוריה הצרפתית של בתי אופנה עילית לעשירים בלבד, הציג קארדן אוסף אופנה בחנות הכלבו פרינטן, לפני כל מי שרצה לראות. קארדן האמין בדמוקרטיה באופנה: אופנה ברמה גבוהה, לטענתו, מיועדת לכולם ולא רק לבעלי ממון. הצעד העלה אותו לכותרות - והביא לסילוקו מסינדיקט האופנה הוט-קוטור הצרפתי.
קארדן עבר לייצור אופנת פרט-א-פורטא – "מוכן ללבישה" - המיועדת לבעלי רמות שונות של הכנסה. הוא הקים מערך של שיווק ומכירת זכיונות, ומכר את השם, הסגנון ומידע הנוגע לביצוע למאות יצרנים שהגיעו אליו מרחבי העולם. קארדן מכר זכיונות לאופנת נשים, ילדים, עניבות, תיקים, משקפיים, חגורות, בגדי גברים, סריגים, נעליים ומה לא. עד היום מיוצרים בזכיונות קארדן בעולם 700 סוגי פריטים שונים מעולם האופנה, המזון, הריהוט, האביזרים ועוד.

שחרור הגברים

בתצוגות האופנה שלו משנות ה-70 הציג קארדן חידושים בתחום הגזרות והתפירה. שמלות בעלות קפלים עגולים מתנועעים, שמלות דמויות מנורות נייר יפאניות, שמלות הגזורות ככנפיים ועוד - רעיונות המשמשים עד היום בסיס לחיקוי בכל בית ספר לאופנה בעולם. במקביל המשיך במכירת "פריטי לבוש רגילים", פשוטי קווים, קלאסיים ומשוחררים. בשנות ה-80 התחיל קארדן "לשחרר" את הגברים, והציג קולקציות של בגדי גברים עם מקטורנים מחויטים קלות בלבד, בטלדרסים, בגדי עור מסוגננים, מגפיים ובגדי אופנוענים, משקפיים שהפכו ללהיטים, תיקי צד - וכל מה שהגבר האירופי מהסגנון הישן לא היה רגיל אליו. זה היה הסגנון שסייע לקארדן למכור היטב גם בארה"ב.
בראשית שנות ה-80 נכנס לעסקי הריהוט, עיצוב מטוסי מנהלים, וכל תחום אפשרי כולל עיצוב מסעדות, מלונות, החנויות שלו והבתים הפרטיים והארמונות שרכש. קארדן צפה, כי לקראת סוף המאה ה-20 תיעלם אופנת בגדי הבוקר והערב ואנשים ילבשו את אותה מערכת בגדים במשך כל היום. המשמעות: יצירת מלתחה שבה פריטים בסיסיים עשויים ברמה ההולמת כל אירוע. בעבר חזה גם, כי במאה ה-21 בגדים יהפכו לקישוט, כמו עגילים, כיוון שהערים יהיו ממוזגות, והתושבים לא יצטרכו בגדים שיחממו אותם, או יקלו על החום הכבד.
ההצלחה ואסטרטגיית זכיונות המותג שלו הפכה את קארדן לשם מוכר בכל העולם. בישראל היו בשנות ה-80 לא פחות מ-15 יצרנים שעבדו על-פי זכיונות פייר קארדן, ביניהם דלתא, בגיר ועוד. הוא הוזמן לסין הקומוניסטית על-ידי הממשלה הסינית כדי ללמד איך לפתח ולנהל תעשיית אופנה עממית. במרוצת השנים הוזמן קארדן ללמד את אותה טכניקה גם ברוסיה הקומוניסטית, ומכר זכיונות, בעיקר בתחום ייצור אופנת גברים, ליפאן, קוריאה, וארצות אחרות באסיה. לאחר נפילת הגוש הקומוניסטי מכר זכיונות ופתח חנויות בבולגריה, לטביה, רוסיה ובאלבניה.

מי יהיה היורש?

עם 170 אלף עובדים ברחבי העולם, המייצרים כ-700 מוצרים שונים תחת השם קארדן, ועם מחזור מכירות שנתי של מיליארד דולר ורכוש אישי בהיקף דומה, התפנה קארדן למימון מפעלי תרבות ולקידום אמנים צעירים בתחום התיאטרון, המוסיקה, הבלט והאמנות הפלסטית. קארדן מממן פעילויות של אונסקו למען ילדים ולמען סובלנות בין עמים, מממן את מחקר האיידס במכון פסטר בפאריז וכן את המחקר המקביל באוניברסיטה של ניו-יורק.
קארדן לא הקים משפחה מעולם, ואין לו יורשים. הוא עובד ללא הלוואות בבנק, בלי שותפים, בלי בני משפחה המעורבים בעסק ובלי בעלי מניות. יש לו כמה עשרות עוזרים האחראים כל אחד על קבוצת ענפי ייצור, שיווק או זכיונות. רק לו עצמו יש זכות חתימה על מסמכים מכל סוג. "אני מנהל את אותו אורח חיים בדיוק ב-30 השנים האחרונות", אמר בעבר בראיון עיתונאי. "עובד כל יום כל היום, נוסע הרבה בעולם, עובד באותו משרד קטן, וגר באותה דירה. יש לי כמה בתים בצרפת, אבל עיקר ההנאה ששאבתי מהם היתה כשיצרתי אותם וכשאני מבקר בהם לעתים. בגיל צעיר עשיתי לעצמי יותר ממה שאני יכול להכיל, ומאותו רגע מעניין אותי לתת לאחרים".
המשרד של קארדן הוא חדר קטן וגדוש ספרים וניירות באחד מעשרות הבניינים השייכים לו. מהמשרד ניתן לראות את חלונות דירתו בבית שמעבר לכביש. מרחק כמה דקות הליכה נמצאת מסעדה ששייכת לו.
ב-1981 קנה ארדן את מסעדת מקסימ'ס, שנפתחה לראשונה באפריל 1893. המסעדה זכתה לפופולריות רבה ומופיעה ברומנים רבים. בשנים האחרונות נפתחו מסעדות ומעדניות מקסימ'ס גם בטוקיו, ניו-יורק, מקסיקו-סיטי, מונטה-קארלו, פקין, שנחאי ומרביאה (ספרד).

עוד כמה דברים

* השחקנית ז'אן מורו ('ז'יל וז'ים') היתה חברתו לחיים של קארדן משך שנים אחדות. בעבר הצהיר כי הוא מצטער על שלא הביאו ילד משותף.
* ב-88' נערכה תצוגת אופנה של קארדן בכיכר האדומה במוסקבה בנוכחות 200 אלף צופים.
* כמעט כל מוזיאון המכבד את עצמו ערך תערוכה ליצירות קארדן. בין היתר: מוזיאון מומה בניו-יורק, מוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון, מוזיאון הבוזאר במונטריאול, מוזיאון סן-פאולו בברזיל ועוד.
* עיתון האופנה האמריקני הנחשב "וומנ'ס-וור-דיילי" דירג לאחרונה את קארדן במקום ה-51 בין בתי האופנה המוכרים ביותר בארה"ב.
* הבושם האחרון של פייר קארדן לגברים נקרא אניגמה.
* ב-98' החליט קארדן להקצות 70 מיליון דולר לבניינתו המחודשת של מגדלור אלכסנדריה, אחד משבעת פלאי עולם.



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים