שתף קטע נבחר

פיסגת הקש

פיסגת ביירות שנפתחה בסערה הסתיימה בקול ענות חלושה. רוב המנהיגים לא הגיעו, הפלסטינים פרשו וחזרו, היוזמה הסעודית לא המריאה. שלוש דעות על הפיסגה

בדד, ברמאללה חתונה ללא חתן רעידת אדמה 

בדד, ברמאללה
הפיסגה בביירות הוכיחה שוב את מה שכולם כבר יודעים: אם יש דבר שמדינות ערב מאוחדות בו, חוץ מהיריבות מול ישראל, זה השנאה המשותפת לעראפת. מנהיגי ערב מרבים לשאת הצהרות בזכות הפלסטינים, אבל כשזה מגיע למעשים, התמונה שונה לחלוטין והם לא מפסידים אף הזדמנות להשפיל את הראיס.

ההיסטוריה ידועה: הסורים והירדנים טבחו בפלסטינים, הלבנונים לא שכחו את מעללי אנשי הפתח בביירות, מובארק, כמו שרון, מכנה לעתים את ערפאת בשם "הכלב", מדינות המפרץ זוכרות לדיראון את תמיכת הפלסטינים בעיראק, הסעודים המילארדרים מקציבים לרשות מיליונים בודדים בשנה.

בסיכומו של דבר, חוץ מעיראק, ואולי גם תימן וג'יבוטי, אין לפלסטינים תמיכה אמיתית בעולם הערבי.

וזה לא הכל, גם כשהפלסטינים באים לחפש משענת אירופית, אין להם סיכוי למצוא אותה. עם כל הכבוד לבלגיה או דנמרק, באירופה יש שלוש מדינות חשובות: הבריטים שמצייתים לקו האמריקני, הגרמנים שלעולם לא יעזו לצאת נגד ישראל והצרפתים, שהאינטרסים שלהם ממוקדים בלבנון ובסוריה, ולא ברמאללה.

את האמריקנים הפלסטינים איבדו כבר מזמן, מה שמשאיר את ערפאת בודד לחלוטין, שנוא, אלים וחסר לגיטימציה. לצערנו, כשגבו אל הקיר, ערפאת עושה בדרך כלל דבר אחד: שובר אותו. וכך, הוא מאבד גם את מוקר התמיכה היחיד האמיתי של הפלסטינים, שהביא להם את ההישגים הבודדים שלהם עד עתה - השמאל הישראלי, או מה שנשאר ממנו.

גבע קרא עוז

חזור למעלה
חתונה ללא חתן
אין לי שום ספק בכך שדיוני פסגת מדינות ערב היו פארסה אחת גדולה. הפסגה השאירה בפי הפלסטינים טעם מר ונורא, והעלו בפני הנהגת אש"ף זכרונות לא נעימים במיוחד של שנאה תהומית לעצם קיומם שהיתה בבירה הלבנונית כבר לפני 20 שנה.

למרבה האירוניה, ראש הממשלה, אריאל שרון, זה שגירש את מנהיג אש"ף, יאסר ערפאת, לפני 20 שנה מביירות, הוא זה שאיים להשאיר אותו הפעם בתוך ביירות. צעדו של שרון הפך את ערפאת למנהיגה של האומה הערבית. אם המנהיג לא מגיע, אז כולם לא מגיעים. וכך נוצר מצב שוועידה זו התכנסה עם היעדרם של 12 מנהיגים ערבים.

מהצד השני, הלבנונים או ליתר דיוק, בעלי הבית הסורים, עשו גם הם את כל אשר ביכולתם בכדי למנוע את ביקורו של ערפאת, עד כדי כך, שהם דאגו, בגלל "בעיות טכניות", לבטל את נאומו המתוכנן במהלך מושב הפתיחה.

המשלחת הפלסטינית, שהריחה מארב מתוכנן מראש, עזבה בהפגנתיות רבה וברצינות את הדיונים עקב התעלמות מכוונת ממנהיגם הניצחי ערפאת. חלקם בדרך חזרה לתוניס, והשאר לרמאללה. אולם, מנהיגי מדינות ערב חשו מבוכה רבה מהתגובה הפלסטינית המיידית, שהרי פסגה זו התקיימה כדי לדון בגורלם וסבלם של הפלסטינים. אם הם יעזבו את ביירות אז אין טעם להמשך קיומה בכלל, והתקשורת הערבית תעשה מהם מטעמים. לא חסר להם, למנהיגים, כאב ראש במדינות שלהם. לכן, בם לא נתנו לפלסטינים להמשיך במלאכת אריזת המזוודות. כצפוי לחץ מדינות המפרץ עשה את שלו. הרי כמו שאומרים, בעל המאה הוא בעל הדעה.

אבל גם כך, מבחינתם של הפלסטינים, תוצאות פסגה זו, לא חידשו להם דבר. עוד ועידה אחת שהסתיימה. אינני מאמין שניתן למצוא פלסטיני אחד אשר ייחס חשיבות להתכנסות מיותרת זו, הרי, מבחינתם, היא התכנסה ללא החתן שלה, וזה ערפאת. אפילו הכסף שמדינות ערב מבטיחות להעניק לפלסטינים, מגיע בקושי. רוב הכסף שמוזרם לקופת הרשות הפלסטינית מגיע דווקא ממדינות האיחוד האירופי ולא מהערבים. זה ממש אבסורד אבל זו עובדה.

כמו שאמר יאסר עבד רבו, שר ההסברה הפלסטיני, "אנחנו לא צריכים כסף לאמבולנסים, יש לנו כבר יותר מדי, אנחנו צריכים תמיכה שמתאימה לגודלה ועוצמתה של האומה הערבית". המרוויח היחידי מכל זה היה ערפאת. בפני עמו, בעזרתו האדיבה של שרון, הוא לא נכנע לתכתיביה של ישראל או איך שתקראו לזה, כדי לצאת לביירות. וזה מוסיף הרבה נקודות זכות לסמלם הבלתי מעורער של הפלסטינים.

חאלד סעד

חזור למעלה
רעידת אדמה
במהלך חג הפסח, דווקא כשספגה ישראל מכת טרור נוספת, נפל דבר בעולם הערבי. הציניקנים יאמרו (ובצדק), שהנסיך הסעודי הגה את יוזמתו המפורסמת בעיקר כדי לשפר את תדמית ממלכתו בוושינגטון. "רציתי רק להוכיח שהעולם הערבי אינו צמא דם", הוא הסביר ערב פסגת ביירות. הנסיך הממולח יודע היטב, שהנפט שבמפרץ הולך ומאבד את מרכזיותו בעיצוב מדיניות החוץ האמריקנית, והמלחמה האובססיבית כמעט ב"ממשיכי בין לאדן" תופסת בהדרגה את מקומו. אף מוצאו הסעודי של הטרוריסט מספר אחת לא הוסיף כבוד רב לממלכה, ולאחרונה הוחרפה הביקורת הפומבית בארה"ב נגד הקיצוניות והדיכוי במדינת ההלכה הסעודית. אז נכון, היוזמה לא נולדה מתוך חיבה יתרה לאינטרס הציוני. ועם זאת, אין להתעלם מההשלכות האפשריות של אימוצה כתוכנית רשמית, המוסכמת על 21 ארצות ערב.

באוגוסט 67' התכנסה "ועידת הלאווים" המפורסמת של הליגה הערבית בחרטום, אשר החליטה: לא לשלום, לא להכרה בישראל ולא למשא ומתן עמה. לא בכל יום ניצבת ישראל מול "יד המושטת לשלום" מצד כל ארצות ערב, לפחות על פי ההצהרה. מוכנות "להכריז על סיום הסכסוך" ו"לכונן קשרים נורמליים עם ישראל" עשויה לבשר על פתיחתו של עידן חדש באזור. טוב תעשה ישראל אם תשכיל להבין, למרות הזוועות האחרונות, את גודל השעה.

ומילה אחת על מובארק. אם הפגנות הענק נגד השלום וזליגת הסכסוך הישראלי פלסטיני לתוככי מצרים הם סיוטו הגדול ביותר, הרי שהיוזמה הסעודית, אותה מיהר לאמץ בפומבי, היא הסיוט השני במעלה. הצבת סעודיה בראש המחנה הערבי, הצועד אולי לקראת פשרה היסטורית עם הציונות, אינה הולמת את החזון המצרי. שגשוג ביחסי הסחר בין ישראל למדינות המפרץ אף הוא אינו משתלב בתוכניות מצרים להנהגה אזוריות. מובארק, בחושיו המחודדים, בחר להדיר את רגליו מן הוועידה, שמארגניה הלבנונים הפכו אותה ממילא לקומדיה של טעויות. כנראה שזו הדרך המצרית לאכול את העוגה ולהשאירה שלמה.

גיא רונן

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
נשאר לבד. ערפאת
צילום: איי אף פי
צילום רויטרס
שומר על מעמדו. מובארק
צילום רויטרס
מומלצים