שתף קטע נבחר

ישראל שוקלת לכבוש השטחים לכמה חודשים

בצה"ל מעריכים כי אם הפעולה הנוכחית לא תצליח להכניע את הפלסטינים, ישראל תיאלץ לפרק את הרשות הפלסטינית. ערפאת עשוי להיות מגורש. ייתכן שהמינהל האזרחי יוקם מחדש

בישראל לא פוסלים את האפשרות שכיבוש השטחים יימשך מספר חודשים ושהממשלה תחליט בסופו של דבר למוטט את הרשות הפלסטינית.
שרי הקבינט יקבלו אחר הצהריים (יום א') דיווחים מצה"ל על התקדמות המבצע וימשיכו לדון בצעדים העתידיים. ההערכה היא כי הם יאשרו להמשיך במבצע "חומת מגן", שבמסגרת השלב הראשון שלו פלשו כוחות צה"ל למרחב רמאללה.
בישראל מצפים כעת ללחץ בינלאומי כבד על ערפאת שיביא לכניעה שלו לתכתיבים אמריקנים ולבחירה אסטרטגית במשא ומתן מדיני "מחודש ורציני".
אם זה לא יקרה, במערכת הביטחון מזהירים כי ישראל עשויה להשתלט למשך כמה חודשים על כל שטחי הגדה המערבית ורצועת עזה. המטרה: מיטוט שרידי הרשות הפלסטינית ומלחמה יסודית בארגוני הטרור כשהפתח בתוכם. לאחר מכן תפעל ישראל לכינון מערכת חדשה של אחריות אזרחית על האוכלוסיה הפלסטינית. עם זאת, ההערכה היא שישראל תשאיר כמה שיותר סמכויות בידי הפלסטינים, מלבד הסמכויות הביטחוניות.
במסגרת מיטוט הרשות, ישראל עשויה לפעול לביטול הסכמי אוסלו ולהקים מחדש מודל שליטה דומה לזה שהיה נהוג בשטחים לפני קום הרשות: מעין מנהל אזרחי שיקבל שוב סמכויות ניהול נרחבות בתחום האזרחי. צה"ל יחזור שוב לשליטה ביטחונית מלאה בשטחים.
לאחר מכן, מעריכים במערכת הפוליטית כי אריאל שרון יחתור להסכמי ביניים עם מנהיגים פלסטינים מתונים, במסגרתם הם יקבלו את האחריות על חלק מהשטחים, לאורך כמה שנים.
במערכת הביטחון מדגישים שעדיין לא הוחלט על הפעולה במתווה הזה ושזהו "התסריט הלא רצוי והקשה יותר". עם זאת, האפשרות הזו כבר אינה מועלית בחדרי חדרים כתרחיש קיצוני ורחוק, אלא כאופציה שנמצאת במרחק של מדרגה אחת מן המצב כיום.
עם זאת, יש להניח שמימוש תוכנית כזו יעמוד במחלוקת קשה בין העבודה לליכוד. שמעון פרס בוודאי יתנגד לה וגם שר הביטחון , בנימין בן אליעזר, אומר כי לישראל אין כוונה למוטט את הרשות. הוא גורס כי כבר היה בשטחים, כמפקד כוחות צה"ל וכמתאם הפעולות ואין לו כוונה לחזור ולשלוט במיליוני פלסטינים.

ערפאת עשוי להיות מגורש

בינתיים, הרשות עצמה אינה מוגדרת כאוייב, אבל יאסר ערפאת כן. הוא אמנם ראש הרשות, וככזה נחשב לגורם מדיני שאין לפגוע בו, אבל בחובשו את הכובע של יו"ר תנועת הפתח והאחראי על התנזים וגדודי חללי אל אקצה, ההתייחסות אליו היא כאל אוייב. ההתייחסות המפוצלת אל ערפאת היא גם הסיבה שהוא אינו מגורש, בינתיים. עם זאת, הבוקר דיווח כתב "ידיעות אחרונות", שמעון שיפר, כי שרון חותר לגירושו של ערפאת בשלב מאוחר יותר, בכפוף למצב בשטח.

הפעולה מצליחה, בינתיים

ביחס לפעולה הנוכחית, בצה"ל אומרים כי הם מבצעים בשטחי רמאללה את מה שלא הספיקו הכוחות לבצע בפלישה הקודמת לעיר. הכוחות מבקשים להגיע למאות "איתורים", כלומר למבנים ובתים פרטיים שהשב"כ ואמ"ן הצביעו עליהם כעל בעלי פוטנציאל מודיעיני. בחלקם נעצרו וייעצרו אנשים השותפים לפעילות טרור או כאלה שמסוגלים לספק מידע שבעקבותיו יעצרו פעילים, באחרים ייאסף חומר מודיעיני ש"יגלגל" מעצרים חדשים.
כמו כן נאספים כלי הנשק ואמצעי הלחימה, דוגמת אלה שנתפסו במוקטעה ובחלקם הגדול הוחזקו שם בניגוד להסכמי אוסלו.
קצין בכיר העריך בתחילת המבצע, שמיצוי מבצעי של המהלך עשוי להימשך כמה שבועות. "מיצוי של מבצע כזה יכול להוות מפנה אסטרטגי", אמר קצין בכיר, "ובינתיים, הדרג המדיני מאפשר לנו לפעול. בעניין גיוס מילואים, לדוגמא, אישרו לנו לגייס את כל מי שביקשנו". מטרה שנייה של הפעולה מתקשה בינתיים להתגשם: מניעת פיגועים.
בצה"ל מרוצים גם מכך שעד כה נפגעו אזרחים פלסטינים מעטים בלבד, ורוב רובם של הנפגעים הפלסטינים היו חמושים. גם התמונות בתקשורת היו של ערפאת הנצור ולא של פליטים פלסטינים עניים שקירות ביתם נשברו.
עד כה נהרגו שני חיילים בפעולה, ובצה"ל אומרים כי למרות האבל על מותם, מדובר בכמות מועטה של נפגעים ביחס להיקף הלחימה. "הבעיה האמיתית תתעורר", מודים גורמים בצבא, "אם וכאשר נתבסס ונתבוסס בערים הפלסטיניות, ולא נצליח לעצור את הפיגועים, אז גם עשוי גיוס המילואים הגדול להתחיל ולגבות את קורבנותיו. העולם וארצות הברית, ואולי גם העורף שלנו, ישכחו למה בכלל נכנסנו. אבל האמת היא, שלאחר הפיגוע בנתניה והסרוב העיקש של ערפאת להפסקת האש האחרונה, לא היתה לנו כל ברירה אחרת. ערפאת הביא את זה על עצמו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
יגורש? ערפאת
צילום רויטרס
צילום איי פי
יתנגד לכיבוש? בן אליעזר
צילום איי פי
מומלצים