שתף קטע נבחר

המסעדנים: רוצים תנאים של קו עימות

יהודה צדר, מנכ"ל איגוד המסעדות, וארז זיו, יו"ר האיגוד, אומרים ל-ynet כי כדי שהם ישימו מאבטח בכל מסעדה על העיריות להקל בתשלומי הארנונה הגבוהים ומציעים עוד מספר פתרונות יצירתיים למניעת פיגועים. וולף: מה שמצנע אמר אתמול זו בושה וחרפה

גל הטרור הנוכחי מכה בצורה הקשה ביותר במסעדות ובתי הקפה. קפה מומנט בירושלים, סי פוד מרקט ומיי-קופי-שופ בתל-אביב, ואתמול (א') מסעדת מצה בחיפה הן רק רשימה חלקית של יעדי פיגועים מהתקופה האחרונה. בנוסף לפגיעות בגוף ובנפש, המסעדנים נפגעים מכך גם כלכלית - פחות ופחות אנשים יוצאים מהבית לאכול ולבלות, ובמקביל עלות תפעול המסעדה נשארת כשהיתה, ואף עולה במקרים בהם מוצב מאבטח. פנינו ליהודה צדר, מנכ"ל איגוד המסעדות ובתי הקפה בישראל, וארז זיו, יו"ר האיגוד, לשמוע מה הם אומרים על המצב, ואיך לדעתם ניתן לפתור אותו.
לדברי השניים, המצב בענף קשה. רק השבוע נסגרו 11 מסעדות ובתי קפה בתל אביב. הם מציינים כי עלות מאבטח למסעדה שפועלת 12 שעות ביום מגיעה ל-16 אלף שקל בחודש. התחשיב הוא לפי 40 שקל לשעה ביום רגיל ו-60 שקל לשעה בשישי שבת. לדברי זיו, כדי לעמוד בזה כלכלית מסעדה צריכה שייכנסו אליה לפחות 250-300 איש ביום, ובימים אלו קשה להשיג סדר גודל כזה של לקוחות. זיו אומר עוד, כי לעיתים, עקב מחסור במאבטחים, חברות השמירה שולחות אליו אנשים לא חמושים (ובאותה עלות) - וכאן לדבריו האפקטיביות נעלמת.

אז מה אתה אומר על דברי ראש עיריית חיפה, עמרם מצנע, שקרא לתושבי עירו לא להיכנס למסעדות ללא מאבטח?

"לדעתי זו פשוט בושה וחרפה. הוא יורה לעצמו ברגל מאחר שבעקבות זאת מסעדות רבות ייסגרו, והא בעצם יפסיד מכך מאחר שנכסים רבים לא ישלמו לו ארנונה".

אז מה אתם מציעים?

"יש לי מספר פתרונות אפשריים. האחד - ניתן לשים מאבטח על כל כמה מסעדות סמוכות. אלטרנטיבה נוספת היא לנעול את דלתות המסעדה, כאשר מנהל המשמרת יחליט את מי להכניס ואת מי לא. עלה גם רעיון לבקש ממשרד הפנים הקלות במתן נשק לבעלי מסעדות".
גם צדר מציין כי קשה להשיג היום מאבטחים מתאימים. לדבריו, המאבטחים המיומנים ביותר נקראים לשירות מילואים, ומשרד הפנים מקשה על בעלי מסעדות שהם קצינים לקבל נשק בכדי להגן על המסעדות". צדר אף תוהה כיצד יש כל כך הרבה מובטלים אך בה בעת ישנו מחסור כבד במאבטחים: "מאבטח זו עבודה ייצוגית וחשובה, ואפשר להתפרנס ממנה היטב - מדוע המובטלים לא באים?", הוא שואל.
צדר מספר עוד, כי פנה לראשי המשרד לביטחון פנים ולראשי המשטרה אך טרם נענה: "זוהי בעייה לאומית. אנו מבקשים להיפגש עם ראשי המערכת הביטחונית והמדינית בכדי ליזום דיון אסטרטגי בנוגע לפתרון בעיית האבטחה. אנו מבקשים לראות מעשים, לא לשמוע סיסמאות ריקות מתוכן".

דורשים הקלות בארנונה

איגוד המסעדנים מייצג 11 אלף מסעדות ובתי קפה בארץ. גם צדר וגם זיו פונים לראשי הרשויות המקומיות להקל עליהם בארנונה. לדברי צדר, "הגינון פחות חשוב כיום מביטחון הציבור. תקלו עלינו את נטל הארנונה כדי שנוכל להגן על הציבור כראוי. מכיוון שקו העימות עבר מגבולות הארץ אל תוך עריה, אנו מבקשים שיכירו בערי הארץ כבקו עימות ויתנו לנו הנחות במסים, בארנונה ובקבלת נשק, כמו בכל יישוב קו עימות".
זיו מציין, כי בתי המלון קיבלו בעקבות המשבר בתיירות הקלה של 66% בארנונה, והמסעדנים לא קיבלו כלום. לדבריו, כאשר הם פנו לכמה שרים בבקשה שיטפלו בנושא - התשובה שהוא קיבל היתה - ענף המסעדות זה סקטור פרטי - תתמודדו לבד עם הבעיות. לדברי זיו, אם המסעדות היו מקבלו הנחה של 66% בארנונה - מחר היה מאבטח בכל מסעדה.
צדר מספר כי מסעדות בחדרה וירושלים נפגעו קשות, אך כעת מורגשת ירידה בהכנסות המסעדות בכל רחבי הארץ. מסעדנים הנתקלים בבעיות בעקבות אירועי הימים האחרונים יכולים לפנות לאיגוד בטלפון: 5370297-03.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו פריד
צדר. איפה המובטלים?
צילום: דודו פריד
צילום: ערוץ 2
הפיגוע במסעדת מצה. בעיה לאומית
צילום: ערוץ 2
מומלצים