שתף קטע נבחר

התנגדות בישראל להרכב משלחת הבדיקה של האו"ם

בראש ועדת האו"ם לבדיקת האירועים במחנה הפליטים בג'נין, יעמוד שליח האו"ם למזה"ת טריה לארסן. עוזרו של פאוול ביקר במחנה ואמר: "התרחשה פה טרגדיה אנושית גדולה". אח מבית החולים "העמק" נפצע בג'נין

אח בבית החולים "העמק" נפצע אתמול (שבת) בהתפוצצות של מטען חבלה בג'נין. מצבו של האח, ואיל עומארי, מוגדר קל-בינוני. הוא נפצע בעת שהשתתף במאמצים ההומניטרים המתנהלים במחנה מאז נטש אותו צה"ל, ופונה לבית החולים "העמק".
אתמול ביקר במחנה לראשונה נציג אמריקני, ויליאם ברנס, עוזרו של מזכיר המדינה קולין פאוול. "מה שראיתי כאן זו טרגדיה אנושית גדולה", אמר ברנס, "אין ספק שנגרם פה סבל רב לאזרחים".

מחלוקת על משלחת בדיקה

בירושלים מתנגדים להרכב הגוף שאמור לבדוק מטעם האו"ם את אירועי ג'נין: השליח טריה לארסן, נציג אונר"א פיטר האנסן ויו"ר ועדת האו"ם לזכויות האדם מרי רובינסון.
גורמים מדיניים אמרו כי ישראל לא תסכים שצוות מוטה בדעותיו, המגיע עם דעות נחרצות מראש, יבדוק את האירועים בג'נין. לדבריהם, "ישראל תתנגד לוועדת בדיקה שלארסן יהיה חבר בה משום שהוא הביע זעזוע חריף על שאירע בג'נין, אולם אחרי הפיגוע במלון 'פרק', קולו לא נשמע". כמו כן אמרו הגורמים כי לארסן מתעלם מהעובדה שג'נין הפכה למרכז של פעילי טרור ומחבלים המגיעים לישראל.
על שיגור המשלחת החליט האו"ם לפי הצעה של קופי אנאן. המשלחת תבחן את מידת ההרס שנגרם במחנה הפליטים ג'נין בעקבות פעולת צה"ל במקום בשבועות האחרונים. ההצעה התקבלה פה אחד על-ידי 15 החברות במועצת הביטחון.
בהחלטה, שמספרה 1405, מביעה מועצת הביטחון את דאגתה לנוכח "המשבר ההומניטארי שבפניו ניצבת האוכלוסייה הפלסטינית במחנה הפליטים", כאשר "היקף הקורבנות בנפש והנזק שנגרם עדיין אינם ידועים". מועצת הביטחון מדגישה בהחלטתה את הצורך במתן סיוע דחוף לתושבי המחנה, וקוראת לישראל להסיר את ההגבלות שהטילה על הצלב האדום וארגוני הסיוע, המבקשים לפעול בשטחי הרשות הפלסטינית.
שר החוץ, שמעון פרס, הבהיר למזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, כי ישראל תסכים לשתף פעולה עם צוות בודק מטעמו, אולם תתנגד בכל תוקף להקמת ועדת חקירה בינלאומית. פרס אמר לאנאן כי "לישראל אין מה להסתיר, וידיה בפרשה נקיות". מזכ"ל האו"ם אמר לחברות במועצת הביטחון, כי פרס ציין באוזניו, שבמחנה הפליטים ג'נין נהרגו 48 פלסטינים, ולא מאות כפי שניסה הצד השני להציג.
ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, אמר כי שליחת צוות מהאו"ם לג'נין על מנת לחקור את שנעשה שם היא "החלטה צבועה" ו"דוגמא למוסר כפול" בו לוקה האו"ם. בכנס בו נאם במקסיקו ציין נתניהו כי האו"ם אינו מזמן משלחות לחקור כאשר הפלסטינים הורגים ילדים בדיסקוטק או אנשים החוגגים את הסדר.
את טיוטת ההחלטה, שהתקבלה בסופו של דבר, הגישה ארה"ב במסגרת מאמציה למנוע הצעה ערבית או אירופאית בדבר הקמת ועדת חקירה בינלאומית, הצעה אשר הייתה מאלצת אותה להשתמש בזכות הווטו.
אמש הצטרף נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, לקוראים לבדוק את האירועים שהתרחשו במחנה הפליטים ג'נין. דובר הבית הלבן, ארי פליישר, אמר כי "הנשיא רוצה שהעובדות יתבררו, והוא קורא לשקיפות מקסימלית בעניין". עם זאת, הוסיף הדובר כי הנשיא לא הגדיר במפורש מיהו הגוף שאמור לדעתו לחקור את האירועים.

ישראל: "החלטה חד צדדית"

שגריר ארה"ב באו"ם, ג'ון נגרופונטה, הביע את שביעות רצונו מהחלטת מועצת הביטחון, ואמר כי "חשוב שכל העובדות תתבררנה בעניין מחנה ג'נין". המשקיף הפלסטיני באו"ם, נאסר אל-קידווה, אמר כי "מדובר בהחלטה קריטית". לדבריו, "במחנה הפליטים בוצעו פשעי מלחמה וטבח של ממש, ויהיה מי שיצטרך לתת על כך את הדין".
סגן שגריר ישראל באו"ם, אהרון יעקב, הביע צער על כך ש"מועצת הביטחון נקטה בחד-צדדיות והתייחסה בהחלטתה רק להרוגים הפלסטינים, והתעלמה מהקורבנות הישראלים". יעקב הבהיר כי "בג'נין לא בוצע כל טבח, כי אם קרבות עזים בין חיילים ישראלים לבין טרוריסטים פלסטינים".

השליח למזה"ת: ההרס בג'נין עולה על כל דמיון

השליח הרוסי למזרח התיכון, אנדרי ודובין, ביקר בשבת במחנה הפליטים ג'נין, ואמר לכתבים כי הגיע למקום כדי לגבות עדויות מהתושבים. לדברי ודובין, "ההרס במחנה הפליטים עולה על כל דמיון ואפשרות תיאור".
עובדי ארגוני הסעד הבינלאומיים בג'נין, הודיעו כי הם מפסיקים את החיפוש אחרי גופות הנמצאות מתחת להריסות במחנה הפליטים. זאת, על מנת לא להשמיד ראיות שניתן יהיה להציג לוועדת הבדיקה של האו"ם. סגן המנהל הכללי של אונר"א, ג'י סירי אמר, כי דחפורים כבר גרמו לאובדן של ראיות רבות במחנה עד כה.
בתוך כך מקווים ברשות הפלסטינית כי מסקנות ועדת האו"ם יגרמו לשליחת כוח רב לאומי לשטחים.
יו"ר הרשות הפלסטינית הורה יאסר ערפאת למנות ועדה, שתחקור את מעשי צה"ל בשטחים, "ותאסוף את כל העדויות בדבר הטבח ופשעי ישראל בפלסטינים, בכל רחבי השטחים". הרכבה של הוועדה טרם נקבע אולם היא אמורה להתחיל בשבוע הקרוב בעבודתה.
מקורות פלסטינים מסרו, כי הוועדה תפרסם את מסקנותיה ותעביר את ממצאיה לוועדה הבינלאומית, מטעם מועצת הביטחון של האו"ם.

בן אליעזר: שליח האו"ם הוציא את התמונה מהקשרה

שר הבטחון, בנימין בן אליעזר ביקר בחריפות את דבריו של שליח האו"ם למזרח התיכון, טריה לארסן, על המצב במחנה הפליטים ג'נין. השר אמר כי לארסן - שצוּטט אחרי ביקור בג'נין כשאמר שהמחנה נראה כמו אחרי רעידת אדמה - מוציא בכוונת תחילה את התמונה מהקשרהּ. לדבריו, נמנע לארסן מלציין כי במחנה התחולל קרב קשה בו נהרגו 23 חיילי צה"ל, וכן כי רובם המוחלט של עשרות הפלסטינים שנהרגו שם היו חמושים או מתאבדים.
השר הדגיש, כי כוחות צה"ל פעלו בזירה רוויית מטענים ובתים ממולכדים, והם הרסו בתים רק לאחר שהאש שנורתה מהם לא פסקה ולא לפני שקראו מספר פעמים ליושביהם לצאת מהם. "היינו יכולים להפציץ את המחנה במטוסים או בארטילריה, ובכך גם להביא לפגיעה קשה בחפים מפשע, אך ערכינו המוסריים מונעים מאיתנו לפגוע בחפים מפשע ועל כך שילמנו מחיר יקר", אמר.
בן אליעזר נאם בפני פורום הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי. השר אמר כי הוא מייחס חשיבות רבה למהלך המדיני שצריך, לדבריו, להתחיל בעקבות מבצע "חומת מגן". "אם בתוך ארבעה חודשים לא יתפתח תהליך מדיני, יצליחו הפלסטינים בתקופה זו לשקם את היכולות שלהם ואז חבל על כל מה שעשינו", אמר השר.

את הידיעה כתבו דיאנה בחור, פליקס פריש, אטילה שומפלבי וסוכנויות הידיעות

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
תוצאות הפעולה בג'נין
צילום: איי פי
מומלצים