שתף קטע נבחר

משבר חריף בין ישראל לאו"ם

ראש הממשלה החליט להשעות את ההסכמה לבואה של ועדת הבדיקה לאירועי ג'נין. הסיבה: "סימנים מדאיגים" לכך שהוועדה עומדת לחרוג מהמנדט שניתן לה. חברי הוועדה התכנסו בג'נבה

מחריף המשבר בין ישראל לאו"ם: מזכ"ל הארגון קופי אנאן דחה לפנות בוקר (ד') את דרישות ישראל בעניין ועדת הבדיקה לאירועים במחנה הפליטים ג'נין. ישראל מצידה מאיימת לא לשתף פעולה עם הוועדה בבואה לארץ, לקראת סוף השבוע.
המשבר פרץ לאחר שהממשלה חזרה בה מההסכמה שנתנה לבואה לארץ של הוועדה. בפגישה שקיימו אמש ראש הממשלה, אריאל שרון, שר הביטחון, בנימין בן אליעזר ונציגים ממשרדי החוץ והביטחון, הועלו טענות לגבי הרכב הוועדה, המורכבת בעיקר ממומחי לזכויות אדם וחסרה מומחי ביטחון וטרור. כן הועלה חשש כי חבריה יחרגו מהמנדט שניתן להם ויבדקו את פעילות צה"ל גם במקומות אחרים בגדה.
דיפלומט מערבי אמר לכתב סוכנות "אי.פי", כי ישראל מעוניינת כעת לשאת ולתת על התנאים במסגרתם תפעל הוועדה בשטחים, וכן היא מעוניינת כי אחד מחברי הוועדה, לא ייכלל בהרכב. זאת, כיוון שהוא השווה בעבר בין סמל המגן דוד לבין צלב הקרס.
זמן קצר לאחר הפגישה התכנסה מועצת הביטחון של האו"ם לדיון דחוף. בתום הדיון אמר אנאן כי הוא מצפה שחברי הוועדה יגיעו לאזור בשבת כמתוכנן, אולם הוסיף כי: "ייתכן ולוועדה יוספו מספר מומחים", זאת, ככל הנראה, בעקבות דרישת ישראל. אנאן ציין כי הוועדה קיבלה את סמכויותיה בהחלטה של מועצת הביטחון ואין בכוונתו לשנות זאת. בהודעה שפירסמה המועצה נאמר כי היא מצפה מישראל ל"שיתוף פעולה מלא" עם אנאן.
חברי הוועדה נפגשו אחר הצהריים בג'נבה. העומד בראשה, מארטי אהטיסארי, נמנע מלהשיב לשאלה אם בכוונתו להיפגש עם ראש הממשלה, אריאל שרון, במהלך ביקורו בארץ אולם לא הוא ולא מזכ"ל האו"ם אנאן, שללו פגישה עם יו"ר הרשות, יאסר ערפאת ברמאללה במהלך הביקור.

לנקרי לאנאן: רצינו הרכב מאוזן יותר

עוד לפני הדיון במועצת הביטחון, נועד שגריר ישראל באו"ם, יהודה לנקרי, עם אנאן, והבהיר לו את טענות ישראל. לנקרי הדגיש בפני אנאן כי על הוועדה לבדוק את תשתית הטרור במחנה הפליטים, ולא רק את פעולות צה"ל. בתום הפגישה אמר לנקרי כי ישראל מוכנה לשתף פעולה עם הוועדה אולם "מעוניינת בהרכב מאוזן יותר" בכדי לוודא ש"הדגש בבדיקה יהיה על ג'נין ולא על מקומות אחרים".
בדיוני מועצת הביטחון הלילה הגדיר הנציג הנורווגי את החלטת ישראל "מצערת", ואמר כי הוא מקווה שממשלת ישראל תשנה את החלטתה. גם בבריטניה זכתה החלטת ישראל לתגובה לא אוהדת. עוזר בכיר של שר החוץ הבריטי אמר כי: "מדובר בהחלטה לא אחראית". בראיון ל-BBC הוא ציין כי: "אם לישראל אין מה להסתיר במחנה, היא חייבת להתיר את כניסת אנשי הוועדה".
הממשל האמריקני טרם מסר תגובתו להודעת הממשלה, אולם פקיד בכיר בממשל אמר כי הבית הלבן תומך בעמדת האו"ם. "אנו תומכים ביוזמה של מזכ"ל האו"ם ונרצה לקבל את מסקנות הוועדה", אמר הפקיד.

ועדה לבדיקת עובדות - לא "ועדת חקירה"

ועדת הבדיקה של האו"ם מונתה על ידי מזכ"ל האו"ם אנאן, במטרה לבדוק את הטענות הפלסטיניות בנוגע לטבח שביצעה ישראל במחנה הפליטים ג'נין, במסגרת מבצע "חומת מגן". בראש הוועדה עומד מארטי אהטיסרי, נשיאה לשעבר של פינלנד, ולצידו יכהנו סאדאקו אוגטה, לשעבר הנציבה של האו"ם בנושא פליטים וקורנליו סומארוגה, לשעבר ראש ארגון הצלב האדום. הגנרל האמריקני בדימוס, ביל נאש, שתחילה אמור היה לשמש כמשקיף, צורף כחבר לוועדה לאחר שיחה שקיימו מזכ"ל האו"ם ושר הביטחון. הוועדה מונתה כ"ועדה לבדיקת עובדות" ולא "ועדת חקירה", והיא תדווח את מסקנותיה לאנאן עצמו ולא למועצת הביטחון. כמו כן הודיע שלשום (ב') מזכ"ל האו"ם שלמסקנות ועדת הבדיקה לחקר אירועי מחנה הפליטים ג'נין לא יהיה מעמד משפטי.

לשכת שרון: אנאן טמן לנו פח

בתחילה הביעה ישראל קורת רוח מהרכב הוועדה. גורמים במשרד החוץ הביעו שביעות רצון ממינויו של אהטיסרי לראשותה, וציינו כי הוא נחשב לדמות ניטרלית, ואינו מגלה עמדות פרו-פלסטיניות.
אולם מאוחר יותר הביעו גורמים מדיניים בלשכת ראש הממשלה חשש כי אנאן "טמן פח לישראל" במינוי הוועדה. הגורמים הסבירו כי בדברים שאמר מזכ"ל האו"ם בימים האחרונים היו סימנים שעוררו את חשד ראש הממשלה ושר הביטחון, כי ועדת הבדיקה תחרוג מהמנדט שניתן לה.
הגורמים העלו כמה "סימנים מדאיגים": ההחלטה על הרכב צוות הבדיקה התקבלה ללא התייעצות עם ישראל. בירושלים ציפו שחברי הוועדה יהיו אנשים בעלי רקע ביטחוני, כשבפועל מונו אישים פוליטיים או בעלי רקע בנושאים הומניטריים, תוך התעלמות מהתחום הצבאי; מדברי קופי אנאן ניתן היה להבין שיש כוונה להרחיב את הבדיקה מעבר לאירועי ג'נין, דבר שמנוגד לסיכום מראש.
גדעון מאיר, סמנכ"ל תקשורת והסברה במשרד החוץ, אמר כי "נוצר חשד שמנסים לעשות לנו תרגיל ושהגעת ועדת הבדיקה לכאן לא נעשית בתום לב. לכן ביקשנו לעכב את בואה, כדי לאפשר לנו לנהל משא ומתן עם האו"ם ולהגיע להסכם על תחומי ההתייחסות ועל הרכב הצוות". גורמים בכירים הביעו חשש נוסף וטענו כי הפלסטינים קיבלו הנחיות מגורמים שונים איך להציג לחברי הוועדה את מה שאירע בג'נין כטבח.
כן עלה חשש שהחומר שתאסוף הוועדה עלול להוביל לתביעה בבית הדין הבינלאומי לפשעי מלחמה בהאג, נגד קצינים ואישים ישראלים. אנאן הכחיש את הדברים.

היועץ המשפטי של משרד החוץ: אנו בדרך למשבר חריף

אלן בייקר, היועץ המשפטי של משרד החוץ, הביע חשש כי ישראל נמצאת בדרך למשבר קשה עם האו"ם משום שההחלטה על שיגור הוועדה התקבלה בהסכמה אמריקנית, ומשום שישראל כבר הביעה הסכמה לשיגור הוועדה אך חזרה בה.
מלשכת שר הביטחון נמסר כי ההחלטה שלא להסכים לבואה של הוועדה התקבלה על דעתו של השר. בנוסף נמסר כי שר הביטחון שוחח עם מזכיר המדינה האמריקני וביקש ממנו את סיועה של ארה"ב בשמירה על המנדט של הוועדה.
גורמים מדיניים אמרו כי ייתכן שראש הממשלה בחר לנצל את היעדרותו מהארץ של שר החוץ, שמעון פרס, הנמצא בוועידת שרי חוץ בספרד, שלדבריהם עלול היה להקשות על קבלת ההחלטה נגד הוועדה.
יו"ר האופוזיציה, ח"כ יוסי שריד, מזהיר מפני התנגדות הממשלה לשתף פעולה עם ועדת האו"ם לבדיקת אירועי ג'נין. "זהו מסע נגד הקהילה הבינלאומית שאותו מוביל שרון", אומר שריד ומוסיף: "למחנה השלום הישראלי כבר נמאס לראות את סנשו פרס נושא את כיליו ההרסניים של שרון". שריד אמר עוד כי "במאבקו של שרון נגד נתניהו, לקראת כינוס מרכז הליכוד בעוד שבועיים, מוכן ראש הממשלה לשלם מחיר כבד של בידוד ישראל ממשפחת העמים".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מארטי אהטיסארי מחברי ועדת ג'נין של האו"ם
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
סאדקו אוגטה מחברי ועדת ג'נין של האו"ם
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
קורנליו סומארוגה מחברי ועדת ג'נין של האו"ם
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
ביל נאש מחברי ועדת ג'נין של האו"ם
צילום: רויטרס
מומלצים