שתף קטע נבחר

משלחת הבדיקה של האו"ם תגיע לאזור מחר

המטבחון צפוי לאשר מחר את שיתוף הפעולה עם המשלחת. גורמי מודיעין אומרים כי הפלסטינים מעבירים גופות של פלסטינים שנהרגו לפני "חומת מגן" לקבר האחים בג'נין

בישראל וברשות הפלסטינית נערכים להגעת צוות האו"ם לבדיקת אירועי ג'נין, שינחת בארץ מחר (א').
ביום שישי נערכו מגעים קדחתניים בין המשלחת הישראלית שנשלחה למטה האו"ם בניו יורק ובין נציגי האו"ם. לבסוף הוחלט לדחות ב-24 שעות את הגעת צוות הבדיקה לאזור - משבת למחר. זאת לאחר ששר החוץ שמעון פרס שוחח בטלפון עם מזכ"ל האו"ם קופי אנאן והבטיח לו שמחר יתכנס המטבחון כדי לאשר את תחילת עבודת הוועדה.
קודם לכן הוחלט במטבחון לבקש לעכב את בוא הוועדה עד שימוצו הדיונים ויובהרו נקודות המחלוקת בין הצוות הישראלי למזכירות האו"ם בניו יורק.
בתוך כך אמרו גורמי מודיעין כי הפלסטינים הוציאו מקבריהם 24 גופות של תושבי ג'נין שמתו לפני מבצע "חומת מגן" והעבירו אותם לקבר האחים שבו נקברו ההרוגים מהמבצע. לטענת הגורמים הדבר נעשה על מנת להעצים את מימדי הפגיעה בפני ועדת האו"ם. עוד אמרו הגורמים כי ועדת ההסברה שהוקמה במחנה על ידי הרשות הורתה ללוחמים הפלסטינים שנותרו במחנה שלא לפעול ולהעלים מהמחנה כל סממן צבאי. גורמי המודיעין אומרים כי הפלסטינים מתעקשים לשכן תושבים במחנה באוהלים, כדי להראות את המצוקה לחברי הוועדה.
הלילה צפויה מועצת הביטחון של האו"ם לקיים דיון בהצעת החלטה של מדינות ערב הקוראת לישראל ולפלסטינים לשתף פעולה באופן מלא עם צוות הבדיקה של האו"ם.
נקודה מרכזית בשיחות בין צוותי ישראל והאו"ם בניו יורק היא דרישתה של ישראל שהמידע שתאסוף הוועדה לא יוכל לשמש להעמדה לדין של ישראלים באשמה של פשעי מלחמה. מקורות ישראליים אמרו שישראל מבקשת כי הוועדה תציג ממצאים עובדתיים בלבד, ותתייחס רק לאירועים שהיו בג'נין. כמו-כן מבקשת ישראל להבטיח שהוועדה תבדוק את תשתית הטרור שהייתה במחנה הפליטים.
כבר בראשית המגעים בין הצדדים הסכים האו"ם ששני קציני צבא יצורפו לוועדה, בנוסף לגנרל האמריקני בדימוס ויליאם נאש שחבר בה. דובר האו"ם אמר שמומחים נוספים לטרור יוזמנו בהתאם לצורך. ישראל מעוניינת שהוועדה תכלול קציני צבא ומומחים לטרור, כדי להבטיח שהוועדה תעסוק גם בטרור שיצא ממחנה הפליטים.
בראש הצוות הישראלי לשיחות עם האו"ם עומד סמנכ"ל משרד הביטחון, משה קוחנובסקי. חברי הצוות האחרים הם היועץ המשפטי של משרד החוץ, אלן בייקר, וראש מחלקת הדין הבינלאומי בפרקליטות הצבאית, אלוף-משנה דניאל רייזנר.
בראש ועדת הבדיקה עומד נשיא פינלנד לשעבר, מרטי אהטיסארי. עוד חברים בוועדה קורנליו סומארוגה, שוויצרי שהיה נשיא הוועדה הבינלאומית של הצלב האדום, וסאדאקו אוגאטה מיפן, שהיתה נציבת האו"ם לענייני פליטים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מארטי אהטיסארי, ראש ועדת הבדיקה של האו"ם לג'נין
צילום: רויטרס
מומלצים