שתף קטע נבחר

מועצת הביטחון נתנה ארכה של יום לפתרון המחלוקת עם ישראל

המועצה נתנה לאנאן את הארכה כדי לפתור את המחלוקת בנוגע לסירוב ישראל לקבל את ועדת הבדיקה לג'נין. גורמים באו"ם טוענים כי אנאן ישלח את הצוות גם ללא אישור ישראל

מועצת הביטחון של האו"ם נתנה למזכ"ל הארגון, קופי אנאן, ארכה של 24 שעות לפתור את המחלוקת עם ישראל בנוגע לסירובה לקבל את ועדת הבדיקה לאירועי ג'נין. כך הודיע הלילה (ב') הנשיא התורן של המועצה, שגריר רוסיה לאו"ם סרגי לוורוב.
השגריר הרוסי סירב להתייחס לאפשרות שישראל לא תאשר לצוות להגיע לאזור, אולם גורמים אחרים באו"ם מסרו כי המזכ"ל אנאן הורה לשלוח את הצוות גם ללא אישור ישראל.
שר החוץ שמעון פרס התקשר אתמול לחברי הוועדה וביקש מהם שלא להגיע לישראל. חברי הוועדה שוהים כעת בז'נבה והיו אמורים להגיע אתמול לארץ. בתגובה לבקשה ביטלו חברי הוועדה את הטיסה שהוזמנה עבורם.
מאוחר יותר שוחח פרס עם מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, ועם מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן. פרס אמר להם כי "מצב בו חיילי צה"ל ייאלצו להילחם על הגנת האזרחים מצד אחד ולעמוד לחקירה מצד שני הינו בלתי אפשרי".
שר התקשורת רובי ריבלין אמר כי ישראל החליטה בינתיים שלא לאפשר לוועדה להגיע לישראל, כיוון ש"האו"ם הפר את ההסכמים את ישראל".
לדבריו, "הוועדה האיומה הזו שמה לה למטרה להאשים אותנו והיא צפויה להשחיר את פני ישראל. תוכניתה היא להכריח אותנו לעשות דברים שאנחנו לא מוכנים אפילו לחשוב עליהם. אף מדינה בעולם לא הייתה מאפשרת לחקור חיילים שלה".

הממשלה לא החליטה

הקבינט המדיני-בטחוני והממשלה דנו אתמול בבוקר בנושא. בדיון בממשלה דחה ראש הממשלה אריאל שרון את ההצבעה בנוגע לשיתוף הפעולה עם צוות האו"ם. שרון טען כי יש לדחות את ההצבעה בכדי לאפשר מגעים נוספים עם הממשל האמריקני.
כתב עתי"ם מדווח כי בישיבה הביעו הרמטכ"ל, שאול מופז, וראש אגף התיכנון, גיורא איילנד, את חששם כי אם לא יסוכם הנושא כפי שישראל מצפה, עשוי החומר שייחשף בפני הוועדה לפגוע בקציני צה"ל. השניים הביעו חשש כי לוחמי צה"ל יצטרכו להצטייד בסיוע משפטי, לפני לחימה בטרור. שר הבטחון, בנימין בן אליעזר, לא אהב את ההתבטאויות של הרמטכ"ל וראש אג"ת. בן אליעזר אמר כי אחריותו לא פחותה מאחריות הקצינים הבכירים לקציני צה"ל, אך אל לישראל לבטל את הגעת ועדת הבדיקה, בשל החשיבות שישראל רואה ליחסיה עם ארה"ב.
אמש נערכו התייעצויות בנושא בין פרס, ראש לשכת ראש הממשלה החדש עו"ד דב וייסגלס ויועצים נוספים. בסיכום הישיבה אמרו מקורביו של השר פרס, כי הוא סבור שיש לשתף פעולה עם הוועדה. "בתנאים הנוכחיים, נוצרה הזדמנות לישראל להזים את עלילת הדם נגד חיילי צה"ל ומפקדיו, לפיה בוצע לכאורה טבח בג'נין", אמרו מקורבי שר החוץ.
"אם ישראל תחליט לא לשתף פעולה עם הוועדה, החברים יקבלו יחס של תיירים רצויים", אמר יועצו של ראש הממשלה, זלמן שובל.

נותרו מחלוקות

הדיונים בין צוות ישראל לצוות האו"ם בנושא ועדת הבדיקה לאירועי ג'נין, הסתיימו בסוף השבוע במחלוקת בכמה נקודות. המחלוקת העיקרית נוגעת לדרישת האו"ם לזמן כל נחקר שהאו"ם מעוניין בעדותו, בעוד שישראל מתנגדת לכך. צוות האו"ם הסכים לתת חסינות לנחקרים.
למרות בקשת ישראל לשנות את הרכב הוועדה, כדי לשוות להרכב אופי ביטחוני מקצועי, הרכב הוועדה לא ישונה. בירושלים טוענים שהוועדה מורכבת ממומחים הומניטריים ולא ממומחים צבאיים. גם הגנרל האמריקני נאש יכהן בוועדה על תקן משקיף, ולא כחבר מלא. מחלוקת נוספת נוגעת להגשת המסקנות בתום עבודת הוועדה. בישראל דרשו שהוועדה תשמש כוועדה לבירור עובדות בלבד, ולא תוכל להסיק מסקנות. באו"ם ממשיכים לעמוד על כך שבתום עבודת הוועדה, צוות האו"ם ינסח הערות סיכום, שבישראל רואים בהן מסקנות לכל דבר.

הפלסטינים: החשש מפליל את ישראל

"התנהגות ישראל לפני בואה של ועדת הבדיקה, הדחיות, התנאים בנוגע להרכב ולסמכות, מעידים על החשש הגדול שהוועדה תחשוף את המימדים האמיתיים של פשעי ישראל במחנה הפליטים ג'נין".
כך אמר בשיחה ל-ynet שר התקשורת ברשות הפלסטינית, עיאמד אל פאלוג'י. לדבריו, "פעולות ההכשלה והתנאים שישראל הציבה, יש בהם כדי להפליל אותה". כמו כן אמר אל פאלוג'י כי ישראל מנסה להסתיר בשטח חלק מהראיות ולנטרל סמכויות של הוועדה
אל פאלוג'י התייחס להאשמות גורמים בישראל, לפיהן הפלסטינים יצרו קברי אחים "מזויפים", מגופות פלסטינים שמתו לפני הפעולה בג'נין, ואמר כי "אם ישראל תיתן את חופש הפעולה המלא לוועדה, החברים בה, שהם בעלי ניסיון, יגיעו מהר מאוד לאמת. אין לי ספק שהוועדה תהיה אובייקטיבית ולא תוכל להתעלם ממימדי האסון והפשעים שביצעה ישראל".
פאלוג'י משוכנע שדו"ח הוועדה יביא להעמדתם לדין של האחראים למה שהוא מכנה "טבח", במחנה הפליטים. "הדו"ח יהיה זהה לדו"חות שגיבשו ארגונים בינלאומיים רבים כמו הצלב האדום. הדו"ח יביא לכך שההיסטוריה תרדוף אחר האחראים למעשי הטבח והם יועמדו בפני בית הדין הבינלאומי לפשעי מלחמה. אני מקווה שהוועדה לא תיכנע לדרישות ולמכשולים של ישראל".
גורמים נוספים ברשות אמרו ל-ynet כי גם אם לדו"ח לא יהיו "שיניים", הוא ישמש את הפלסטינים בניהול מערכה משפטית שבסופה יובאו האחראים הישראלים למשפט בינלאומי.

בכתיבת הידיעה השתתפו דיאנה בחור, עלי ואקד וסוכנויות הידיעות

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"קברי אחים". מחנה הפליטים ג'נין
צילום: רויטרס
מומלצים