שתף קטע נבחר

הקבינט החליט: ישראל לא תשתף פעולה עם ועדת ג'נין

לפי החלטת הקבינט, ישראל לא תשתף פעולה כל עוד לא התמלאו התנאים שהציבה. פרס: יש חשש מהקמת ועדת חקירה בינ"ל במקום ועדת הבדיקה

הקבינט המדיני ביטחוני החליט שישראל לא תשתף פעולה עם ועדת הבדיקה של האו"ם לאירועי ג'נין. לפי החלטת הקבינט, "עדיין לא בשלו התנאים" להגעת ועדת הבדיקה לארץ. בהחלטת הקבינט, שהתקבלה לאחר דיון של כשלוש שעות, תמכו רוב שרי הקבינט, מלבד השר יצחק לוי, שביקש לקבל החלטה הדוחה לחלוטין את בואה של הוועדה.
בהודעה שפורסמה בתום הדיון נאמר שישראל העלתה בפני האו"ם שורה של הסתייגויות הקשורות לסמכויות הוועדה שבהן יש להגיע להסכמה לפני שהוועדה תוכל להגיע לארץ.
בישיבה היתה הסכמה רחבה בין שרי הקבינט. עם זאת, היו לשרים מימין ומשמאל הסתייגויות שונות. שר החוץ שמעון פרס אמר כי לא התנגד להחלטה בקבינט. עם זאת, הוא הביע חשש כבד כי "אם לא נשתף פעולה עם הוועדה, מועצת הביטחון של האו"ם תחליט על הקמת ועדת חקירה בינלאומית, שאינה רק ועדת בדיקה. במקרה הזה, כל אויבי ישראל יבואו להשמיץ אותה בוועדה".
פרס הוסיף כי ארה"ב לא תטיל וטו על החלטה כזו, מכיוון שהצעת ועדת הבדיקה היתה של האמריקנים במקור והיא אינה יכולה לסגת מכך.
לדברי פרס, "כדאי שהוועדה תגיע לכאן, כדי להסיר את עלילת הדם שהוטלה על ישראל, כאילו היה כאן טבח". פרס אמר שעמדתו היא שהיה צריך לשלוח 6 תנאים לאו"ם, ולתת לוועדה להחליט אם בתנאים אלה היא מעוניינת להגיע. הצעתו זו לא התקבלה.
פרס אמר בישיבה כי הציג לאנאן את 6 הדרישות להגעת הוועדה. בין הדרישות, גם דרישה שישראל תקבל את עדויות העדים לאחר העדות, אך באו"ם סירבו לכך. דרישה נוספת היא שייבדקו גם אירועי הטרור שהובילו לכניסת צה"ל למחנה. בנושא זה גילו באו"ם נכונות להתחייב על כך בעל פה, אך לא באופן רשמי בכתב.
השר נתן שרנסקי אמר לאחר הישיבה כי "הרושם הוא שבאו"ם רוצים לשמור על אופציה של עריכת משפט שדה לישראל - לבוא ולהציג את סבלה של האוכלוסיה הפלסטינית, ולא להתייחס לפיגועים שיצאו מג'נין. הם יתייחסו לשהותנו במחנה כסוגיה פוליטית שאינה קשורה לעבודת הוועדה".
ראש אג"ף תכנון, גיורא איילנד, וסמנכ"ל משרד הביטחון, משה קוחנובסקי, המליצו שלא לשתף פעולה עם הוועדה בתנאים הנוכחיים.
בהודעה של לשכת רה"מ בתום הישיבה נאמר כי "ישראל העלתה בפני האו"ם נושאים חיוניים לקיום בירור הוגן. כל עוד לא התמלאו תנאים אלה, אין אפשרות להתחיל בקיום הבירור".

גורמים באו"ם: המו"מ עם ישראל תקוע

גורמים באו"ם אמרו אתמול ש"המשא ומתן עם ישראל בעניין משלוח ועדת הבדיקה - תקוע". אולם דוברו של מזכ"ל האו"ם, פרד אקהארד, אמר כי קופי אנאן סבור שחיוני שהוועדה תצא מייד לג'נין - "לגלות את מה קרה שם ולהשאיר את כל השמועות מאחור".
חברי ועדת הבדיקה של האו"ם נמצאים מזה מספר ימים בז'נבה, בעקבות הסירוב הישראלי לשתף עימם פעולה. שגריר נורבגיה באו"ם, אולה פטר קולבי, אמר ש"הדחיות הישראליות מנסות לחסום את עבודת הוועדה".
מועצת הביטחון של האו"ם קיימה גם הלילה התייעצויות בשאלת משלוח הוועדה לג'נין. בדיון, מונו ארבעה מומחים צבאיים מבריטניה, צרפת, ארצות הברית כיועצים לחברי הוועדה.
גורם באו"ם אמר בתום הדיון שמועצת הביטחון הסכימה להמתין להחלטת הקבינט המדיני ביטחוני בישראל, לפני שהועדה תצא למזרח התיכון. עתה, בעקבות החלטת הקבינט, לא ברור אם הוועדה תצא לישראל.
במכתב לשגריר ישראל באו"ם יהודה לנקרי כתב אנאן ש"הצוות אמור לבחון את הצדדים ההומניטריים והביטחוניים של הארועים בג'נין. בעשותו כך, יעמוד הצוות על ביצוע הוראות החוק הבינלאומי".

שריד: הממשלה הסתבכה וסיבכה את המדינה

חבר הכנסת אופיר פינס מותח ביקורת חריפה על החלטת הממשלה שלא לשתף פעולה עם ועדת האו"ם לחקר אירועי ג'נין. "הממשלה נכשלה כישלון חרוץ ביכולת ההסברה של מה שהתרחש בג'נין ולפיכך הוחלט על הקמת הוועדה", אמר פינס, שהוסיף כי כעת ישראל עומדת בפני ביקורת קשה מצד העולם. "כעת שרון החל לזגזג גם במדיניות החוץ", אמר
ח"כ יעל דיין, אומרת כי "הזגזוג בין הסכמה לוועדת הבדיקה בין 'אין לנו מה להסתיר', לאי שיתוף פעולה מוחלט - זהו מעשה התאבדות במדיניות החוץ ומצביע על כך שיתכן שיש לנו מה להסתיר".
יו"ר האופוזיציה ח"כ יוסי שריד אמר כי הממשלה הסתבכה וסיבכה את המדינה בדרך טיפולה בצוות הבדיקה של האו"ם. "מרגע שהסכימה הממשלה בשבוע שעבר לקבל את הצוות, ולשתף איתו פעולה היא לא השאירה לעצמה את היכולת לנעול בפניו את השערים. כך חשפה הממשלה את ישראל ללחצים גוברים, לבדידות בינלאומית מוחלטת ואולי אף לסנקציות".
ח"כ זהבה גלאון אמרה שהחלטת הקבינט היא החלטה אומללה שמותירה את הרושם הבלתי נמנע כי "יש לנו מה להסתיר".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ג'נין (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים