שתף קטע נבחר

הכנות לועידת שלום בינלאומית בקיץ

כך הודיע מזכיר המדינה האמריקני בתום פגישה של "רביעיית מדריד". פאוול: "אנחנו מצפים שכל הצדדים יתרמו את חלקם להצלחת הועידה". שרון צפוי להסכים לכינוס הועידה. הפלסטינים הביעו תמיכה מסויגת

מזכיר המדינה האמריקני , קולין פאוול, הודיע אמש (ה') כי בקיץ הקרוב צפויה להתכנס ועידה בינלאומית, שתנסה לקדם את השלום במזרח התיכון. על הוועידה הוכרז בתום פגישה של חברי "רביעיית מדריד" למען השלום, הכוללת את נציגי ארה"ב, אירופה, האו"ם ורוסיה.
מקורות אמריקניים אומרים כי הפגישה תתכנס כנראה באירופה. פאוול הודיע כי "בחודשים הקרובים נגבש את מערכת העקרונות שתאפשר את כינוס הועידה. עדיין לא נקבע מי יהיו המשתתפות בועידה והיכן היא תתקיים. החלטנו לנצל את חלון ההזדמנויות, ואנחנו מצפים שגם הצדדים האחרים יתרמו את חלקם להצלחת הועידה". לדבריו, "אנחנו מחויבים למשא ומתן רציני ומואץ לקראת הסדר". פאוול הוסיף: "אני מקווה שערפאת יבין שלא יהיו לו עוד הזדמנויות כאלה". הוא קרא לישראל להסיר את הסגרים מעל שטחי הפלסטינית.
דובר הבית הלבן, ארי פליישר, אמר היום (ו') כי הוועידה תתקיים בדרג של שרי חוץ. בתשובה לשאלה האם נוכחותו של יו"ר הרשות, יאסר ערפאת, בוועידה הכרחית אמר פליישר כי טרם נפלה החלטה בנושא.
חברי רביעיית מדריד גם החליטו לשלוח צוותים לשטחים "לבדיקת צורכי הפלסטינים" ולסייע בשיקום מגנוני הביטחון והשלטון של הרשות. מזכיר המדינה ציין כי "לא מן הנמנע" שהשליח המיוחד אנתוני זיני וראש הסי.איי.אי. ג'ורג' טנט יצאו לאזור למשימות תיווך.
בביקורו בארה"ב, שיחל ביום ראשון, יביע שרון הסכמה עקרונית לכינוס ועידה בינלאומית, בהנחה שהיא תתקיים על בסיס הצעת ישראל. בפגישותיו מתכנן שרון להציג תוכנית מדינית רצינית "כפי שלא הוצגה עוד מעולם". הוא צפוי להודיע על נכונותו להקמת מדינה פלסטינית אחרי תקופה של הסדר ביניים ארוך (על נסיעת שרון - ראו ידיעה נפרדת).
ברשות הפלסטינית הביעו תמיכה מסויגת מאוד ברעיון הוועידה הבינלאומית לשלום. כל הבכירים הפלסטינים שהתראיינו אומרים כי הם אינם מתנגדים לרעיון, אולם מבחינתם השאלה הגדולה היא האם ועידה כזו תביא לקץ הכיבוש ולהקמת מדינה פלסטינית בכל שטחי 1967. ערפאת עצמו אמר בראיון לתחנת הטלוויזיה הקטארית אל ג'זירה כי הוא אינו מתנגד לועידה, אולם הרעיון הזה צריך להביא את הקהילה הבינלאומית לערוב לזכויות הפלסטינים ביישוב ההסכמים וההבנות בין שני הצדדים לקראת הסכם קבע. גם חסאן עספור, שר בלי תיק ברשות הפלסטינית, אומר כי הרעיון עדיין אינו ברור, וכי הפלסטינים אינם מתנגדים לו, אולם הם דורשים לדעת מה תהיה מסגרת הועידה ומה יהיה תכניה. "העיקר שבסופו של דבר כזה תיסוג ישראל מקווי 1967", אמר.

אנאן מציע לשלוח כוח רב-לאומי לשטחים

מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, אמר בתום הפגישה של "רביעיית מדריד" שהציע לשלוח כוח רב-לאומי לשטחים. "לגבי שאלת הכוח הרב-לאומי שדנו עליה בקצרה, הצעתי התבססה על ההנחה, שחוסר האמון והיריבות בין הצדדים היא כה עמוקה, עד שהם זקוקים לנוכחות צד שלישי שיסייע להם, בעוד אנו מתקדמים הלאה", אמר אנאן.
אנאן הוסיף כי הוא מצפה שיוכן דו"ח על הקרב במחנה הפליטים ג'נין "גם אם לא נוכל להגיע לשטח". מלבד פאוול ואנאן השתתפו בפגישה שר החוץ הרוסי, איגור איוואנוב, האחראי על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה ושר החוץ של ספרד (הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי), ז'וזף פיקה.
במקביל נועד אמש הנשיא בוש עם בכירי האיחוד האירופי וסיכם עמם על "חזון משותף" של מדינה פלסטינית. בוש נועד עם חוזה מריה אסנר, ראש ממשלת ספרד, המשמשת כנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, ועם בכיר האיחוד האירופי רומנו פרודי.
יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, אמר הלילה כי הוא עדיין רואה בראש הממשלה שרון שותף לתהליך שלום. "שרון הוא האיש שאותו בחרו הישראלים, ואנחנו דנים עמו, משום שהשותף שלנו הוא העם הישראלי", אמר ערפאת בראיון לסוכנות רויטרס.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
פאוול. מקווה שערפאת יבין
צילום רויטרס
מומלצים