שתף קטע נבחר

שרון יציע: הסכם ביניים כולל מדינה פלסטינית

שרון ידגיש בפגישתו עם הנשיא בוש כי "ערפאת אינו פרטנר למו"מ מדיני להסדר קבע". גורמים במימשל האמריקני ל"ניו יורק טיימס": "למרות הכל, ישראל חייבת לנהל מו"מ עם ערפאת"

ראש הממשלה אריאל שרון המריא הבוקר (יום א') לארצות הברית. ביום שלישי ייפגש שרון עם הנשיא האמריקני, ג'ורג בוש, בפעם החמישית מאז נכנס לתפקידו. הביקור יימשך ארבעה ימים.

העמדה הישראלית: מדינה פלסטינית בלי ערפאת

הבוקר (א') חשף "ידיעות אחרונות" ששרון מתכוון להציע בפגישתו עם הנשיא בוש הסכם ביניים שיכלול מדינה פלסטינית, שגבולותיה לא יוגדרו. שרון יסביר שההסדר המוצע לא יכלול את ערפאת "שהקים אימפריה של טרור ומשטר מושחת". מבחינת ישראל, מדגישים הגורמים המדיניים, ערפאת אינו פרטנר למו"מ מדיני להסדר קבע. "המסר הזה ברור לאמריקנים", אומרים הגורמים.
שרון ייקח איתו לארה"ב את "מסמך ערפאת" שגיבש השר דני נווה ובו מפורט הקשר של יו"ר הרשות הפלסטינית לטרור. שרון יבהיר כי יהיה מוכן לפעול לשיקום הרשות, בתנאי שערפאת לא יישאר במעמדו הנוכחי.
שרון ערך בסוף השבוע שורת התייעצויות לקראת הנסיעה, במטרה לגבש את התוכנית.
בשלב הראשון, יאמר שרון לבוש, יש לייצב את המצב הביטחוני באמצעות יישום דו"ח מיטשל ותוכנית טנט, להפסיק את האלימות, הטרור וההסתה. כחלק משלב זה זאת שרון ידרוש שהרשות תאחד את מנגנוני הביטחון השונים שלו, ותעמיד בראשה אדם אחד, ככל הנראה מוחמד דחלאן. ארה"ב צפויה להסכים לדרישה הזו.
לאחר מכן, יאמר שרון, יש לקיים משא ומתן על הסדר ביניים ארוך טווח, ובסופו של התהליך ינוהל מו"מ על הסדר קבע "שגם במסגרתו יהיו מספר נושאים שבהם ישראל תסרב להתפשר כמו גבולות, התנחלויות ופליטים".
שרון מתכוון גם להעלות בפני הנשיא האמריקני דרישה כי תוקם מערכת שלטונית פלסטינית מסודרת, שניהול הכספים שלה יהיה פומבי, על מנת שכספים פלסטינים לא יוכלו להיות מופנים למימון פעולות טרור.
בהקשר זה מציינים גורמים מדיניים, כי בוושינגטון שוקלים להעביר סכומי כסף לשיקום הרשות הפלסטינית, כשהדבר יותנה בביצוע רפורמות במבנה הרשות באופן שייצור שקיפות בניהולה.
הגורמים מציינים שבממשל האמריקני רואים בסיום מבצע "חומת מגן" חלון הזדמנויות שיש לנצלו. לדבריהם, שרון מודע לעובדה שאם לא תהיה תנופה מדינית, הישגי מבצע "חומת מגן" עשויים לרדת לטמיון. לעומת זאת, מציינים גורמים פוליטיים, כי יקשה על שרון להציע פשרות, על רקע הכינוס הקרב של מרכז הליכוד.

העמדה האמריקנית: מו"מ עם ערפאת

גורמים אמריקנים אמרו לקראת הפגישה כי מימשל בוש החליט להגביר את מעורבותו במתרחש במזרח התיכון. המתכונת: בוש ילחץ על שרון, ומדינות ערב ילחצו על יאסר ערפאת.
בוש יקרא לשרון להיכנס למסלול מדיני שיוביל להקמת מדינה פלסטינית. ובאותה עת יגבש קואליציה של מדינות ערב, שתלחץ על ערפאת להפסיק את הטרור ותוביל שינויים מבניים ברשות הפלסטינית, שיפחיתו את מעמדו של ערפאת.
לוח הזמנים של התוכנית: בתום סידרת הפגישות ייצאו לאיזור אנתוני זיני וכן קולין פאוול. מאוחר יותר תכונס ועידה אזורית (ראה הרחבה בקישור מימין), שתוביל למו"מ מפורט והקמת מדינה פלסטינית.
ה"ניו יורק טיימס" מצטט גורמים במימשל האמריקני שמעריכים כי צפוי עימות בין שרון לבוש סביב שאלת ערפאת. "האתגר שעומד בפני בוש הוא לשכנע את הישראלים שהאינטרס ארוך הטווח שלהם מחייב אותם להמשיך במגעים עם ערפאת בלי קשר לעובדה שהוא ראוי לגינוי חריף", אמר מקור במחלקת המדינה האמריקנית.
בכירים בבית הלבן אמרו שלמרות התיעוד שצברה ישראל על הקשר בין ערפאת לבין הטרור, "אין זה משנה את ההכרח הפוליטי לנהל מו"מ עם ערפאת בהתאם לתוכנית השלום שמגבש הנשיא בוש". בכיר בממשל אמר: "הם חייבים להבין שרק באמצעות רשות פלסטינית אחראית יהיה ניתן לפתור את הבעיות, וכרגע ערפאת הוא מנהיג הרשות הפלסטינית".
בניסיון למנוע פיצוץ בפגישה מנהלים בימים האחרונים עוזריו של בוש מגעים שוטפים עם נציגים בממשלה הישראלית. שרון עצמו צפוי להיוועד לפני השיחה עם בוש עם שר ההגנה האמריקני דונלד ראמספלד, סגן הנשיא דיק צ'ייני והיועצת לביטחון לאומי קונדוליסה רייס.
"תמיכתו של בוש בשרון איננה אוטומטית, והוא הוכיח את זה בפרשת חילוצו של ערפאת", אמר מקור אמריקני. בממשל מעריכים כי בוש משוכנע כי האסטרטגיה שהוא מגבש יכולה לעבוד. עם זאת, בוש הודה בפני שרון בשיחות פרטיות כי הוא חש חוסר אמון בערפאת וכי הוא היה רוצה למצוא מנהיגים פלסטינים אחרים לנהל עימם מו"מ. "אבל", אומרים גורמים בממשל, "לא מצאנו שום דרך לעקוף אותו כל עוד הוא נשאר המנהיג הפלסטיני".
סוגיה נוספת שבה יש מחלוקת בין ארה"ב לבין שרון היא שאלת עיתויה של הקמת מדינה פלסטינית. פול וולפוביץ, מספר 2 בפנטגון, אמר בסוף השבוע כי האמריקנים סבורים שהקמת מדינה פלסטינית צריכה להקדים את השלום. "פלסטין צריכה להיות מוכרת כמדינה עצמאית והכיבוש הישראלי צריך להסתיים, לפני שיושג שלום במזרח התיכון", אמר וולפוביץ', שנחשב לאחד הגורמים היותר פרו-ישראלים בממשל. הוא הוסיף כי הפלסטינים מצידם חייבים להפסיק את הטרור. "מי שחי עם כזו אלימות ושנאה שואל בצדק האם הוא יכול לבטוח בשלום עם מי שמעודדים פיגועי התאבדות".
גורמים מדיניים אמרו בתגובה לדברי פול וולפוביץ' כי "מדובר ברעיון ברוח תוכנית פרס אבו עלא, וכרגע הנושא אינו על הפרק".

העולם הערבי: מתחילים בפגישות

גם בעולם הערבי נערכים לפגישת בוש-שרון. שרי החוץ של מדינות ערב צפויים להיפגש בשבוע הבא. יאסר ערפאת עשוי להיפגש עוד לפני כן עם נשיא מצרים חוסני מובארק ועם שליט סעודיה בפועל, הנסיך עבדאללה. היום ייפגש ערפאת עם שר החוץ המצרי, אחמד מאהר.

בהכנת הידיעה השתתפו דיאנה בחור ועלי ואקד

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים