שתף קטע נבחר

"שופטים באדום" - בשחור לבן

בשנת 1975, בעיקבות חשש כבד למכירת משחקים, הובאו שופטים מחו"ל למשחקי ההכרעה. מאוחר יותר הוקפאו הירידות מהליגה הבכירה והליגה הוגדלה ל-18 קבוצות. אורי יסעור חוזר 27 שנים אחורה ונזכר בפרשה, שמזכירה באופן מפתיע את פרשת "שופטים באדום"

מצב הרוח הכללי במדינת ישראל במהלך עונת הכדורגל 1974/75 מזכיר, ביותר מנקודת דימיון אחת, את ימינו שלנו. המשמעות של הכישלון הצבאי הגדול במלחמת יום הכיפורים, שנה לפני כן, החלה מחלחלת לתודעתם של אזרחי ישראל, בעיקר עם פירסום דו"ח ועדת אגרנט. התמימות של תחילת העשור פינתה את מקומה לציניות, ספקנות ותחושת דיכדוך כללית.
עם או בלי קשר נראה לעין, גם האירועים הספורטיביים של אותה עונה מזכירים את פרשיית השוחד שהולכת ונפרסת לנגד עינינו בימים האחרונים, ומצטרפת לאירועים האחרים שמאפיינים את עונת המשחקים הנוכחית.

אלימות, איומים ומכירת משחקים

כבר בסיומה של עונת המשחקים הקודמת (73/74) גאתה האלימות במגרשי הכדורגל בצורה חסרת תקדים, שהגיעה לשיאה במשחק חצי גמר הגביע בין בית"ר ירושלים להפועל פתח תקוה, שפוצץ בדקה ה-118, וגרר אחריו עשרות מעצרים. ההתפרעויות במגרשים ותופעות של הכאת שחקנים המשיכו עמוק אל תוך עונת 74/75, ושר החינוך והתרבות, אשר ידלין האשים את משטר ישראל ב'רכות יתר': "המשטרה חייבת להתייחס ביד קשה למתפרעים".
לקראת מחזורי הסיום היה המתח בתחתית ללא תקדים - לא פחות מ-9 קבוצות היו עדיין בסכנת ירידה. בשלב זה החלו להצטבר ידיעות ושמועות על משחקים לא חוקיים. שופט שפרש, מיכאל הנדוורג, האשים גורמים באיגוד בהשפעה על תוצאות משחקים: "היו הוראות לשופטים לא להוציא צהובים או אדומים בכמה משחקים". במקביל לכך הצטברו עדויות לכך ששחקנים מקבוצות שלא מעורבות במאבק הירידה, לא התאמצו במספר משחקים. החשדות נסבו בעיקר על שני משחקים, בין בני יהודה להפועל ירושלים ובין בני יהודה למכבי תל אביב. בשני המשחקים ניצחה הקבוצה משכונת התקווה, ובכך שמרה על סיכוייה להישאר בליגה. לאחר משחק קבוצתו נגד בני יהודה אמר חלוץ מכבי תל אביב, רחמים טלבי, לחבריו: "מכרתם אותי בעשר אגורות". טלבי הגדיר את המשחק גם כ"פשיטת רגל של הכדורגל הישראלי". להגנתם אמרו שחקנים כי קיבלו איומים על חייהם במידה וינצחו.
בית המשפט המחוזי דחה את פנייתו של חיים ברעם, שהוגדר בתקשורת כ'עסקן כדורגל חולוני', לעצור את משחקי הליגה, וההתאחדות דחתה את קריאתו של נציג הפועל לפרק את הליגה הלאומית. אך התרחשויות אילו היו רק הקדמה לאירועי המחזור האחרון.

שופטים מחו"ל במגרשים

לקראת המחזור האחרון הסכימה ההתאחדות לכדורגל להזמין שופטים וקוונים אירופאים לניהול המשחקים המכריעים, וצוותים מהולנד ושוויץ שפטו בבלומפילד, ימק"א ואיצטדיון גאון ביפו. בדו קרב נגד הירידה ניצחה הפועל תל אביב את בית"ר ירושלים (0:2) והבטיחה את הישארותה בליגה. בית"ר סיימה מתחת לקו האדום. מכבי יפו ניצחה את הפועל חיפה בתוצאה 2:3, אך המשחק נפסל, מאחר שלפניו ובמהלכו היכו אוהדי יפו את שחקני חיפה.
בני יהודה, שעד מחזור זה הבקיעה 20 שערים ב-29 משחקים, כבשה חמישייה לרשתה של בית"ר תל אביב ועלתה מעל לקו האדום. חודשים מאוחר יותר הודו שחקני בית"ר כי העניקו לבני יהודה את הניצחון המרשים הזה.

הירידות מוקפאות

שני חברי כנסת צעירים, אוהד בית"ר אהוד אולמרט (ליכוד) ויוסי שריד (מערך), יצאו למאבק בטענה שהליגה לא הסתיימה כדין. ועדת הספורט של הכנסת החלה לחקור בנושא, ושר החינוך הקים ועדת חקירה מיוחדת. לאחר דיונים סוערים, המליצה הועדה על הקפאת הליגה. ההתאחדות התנגדה נמרצות, אך בהשפעת לחץ כבד של שר החינוך קיבלה עליה את הדין, ועונת המשחקים 75/76 יצאה לדרך, עם 18 קבוצות, ביניהן בית"ר ירושלים, מכבי יפו ומכבי פתח תקוה, שסיימו מתחת לקו האדום.
למרות כל העדויות, לא נעצרו במהלך עונה זו או אחריה שחקנים או שופטים בעקבות החשדות על הטיית תוצאות. העצורים היחידים בפרשה היו אוהדים שהואשמו באיום על חיי שחקנים.
בפורום מומחים מיוחד שכינס 'ידיעות אחרונות' בקיץ 75', נשאלו שחקנים, שופטים ועסקני כדורגל מהם הגורמים לפרשה זו ולמצב הספורט הישראלי. הכדורגלן נחום סטלמך אמר: "מדובר בסימפטום. בכדורגל הישראלי רק משתקפת התמונה האמיתית של המדינה על כל רבדיה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
סטלמך: "זהו סימפטום"
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים