שתף קטע נבחר

גדר והפרדה: מורה נבוכים פוליטי

רוב המפלגות - מהליכוד ועד מרצ - יציגו לקראת הבחירות הבאות תוכניות להפרדה, חיץ או גדר. הירייה הראשונה נורתה השבוע, במרכז העבודה, כאשר ראשי המפלגה התכתשו סביב הסוגייה. עד כמה יהיו הגדר, ההפרדה ופינוי התנחלויות מרכזיים בבחירות הבאות? איל ארד ועוזי ברעם עונים ומנמקים. וגם: איזו מפלגה תומכת באיזו גדר

הגדר העתידית שתוקם או לא תוקם בין ישראל לפלסטינים הפכה לאחרונה לגיבורת הפוליטיקה הישראלית. בחודשים האחרונים עלו לכותרות שלל תוכניות להקמת גדר ולהפרדה, שכולן מבטאות את רצונו של הציבור בפתרון מיידי לפיגועים. בימין ובשמאל מאמצים את רעיון החיץ, והוויכוח שיובא להכרעת הציבור בבחירות הבאות הוא סביב הפרטים: האם דרושה הפרדה חד צדדית, האם ניתן להסתפק בחיץ שימנע מעבר מתאבדים, ומה יהיה גורל ההתנחלויות שיישארו מעבר לגדר.
מרכז מפלגת העבודה שהתכנס השבוע בשפיים, מייצג היטב את התכונה במערכת הפוליטית סביב הסוגייה. בדיון קרא ח"כ חיים רמון להפרדה חד צדדית ולפינוי התנחלויות, יו"ר המפלגה בן אליעזר הכחיש את האשמותיו של רמון שתוכנית ההפרדה שיזם, זהה לתוכניתו של השר לנדאו מהליכוד, ואילו יו"ר הכנסת בורג טען שהעמדת ההפרדה במרכז קמפיין המפלגה בבחירות הבאות, תהיה טעות.
היועץ הפוליטי אייל ארד והשר לשעבר עוזי ברעם תמימי דעים שהגדר וההפרדה ישחקו תפקיד משמעותי בבחירות הבאות. הם חלוקים בשאלת המידה. ארד טוען שהנושא יידחק לטובת דיון בסוגיות של מנהיגות, ואילו ברעם מעריך שהגדר תעמוד במרכז. תפקיד משמעותי או לא בינתיים כמעט כל המפלגות מתכוננות לפנות לבוחר עם תוכניות חיץ למיניהן.

אייל ארד: יהיה קשה להבדיל בין הגדרות

את העיסוק בגדר הפרדה בחודשים האחרונים מייחס אייל ארד לצורך בפיתרון ממשי ומהיר לבעיות הביטחון. להערכתו, בשל שפע תוכניות גידור והפרדה, הנושא לא יהיה במרכז הבחירות שכן קשה ליצור בידול וקונפליקט בין המפלגות ובין התוכניות השונות שיוצגו. "אלה יציעו גדר ואלה יציעו הפרדה ולך תבין מה השוני הגדול", אומר ארד, "הבחירות הבאות יהיו על שאלת המנהיגות. התחושה היא שישראל נמצאת באיזשהו בוץ, ואנשים מחפשים את האדם שיכול להוציא אותנו ממנו".
ארד מוסיף שהחיפוש אחרי מנהיג אמיתי שיוכל "לנהל את המשבר" ירתיע את המצביעים מ"משיח עם פתרון קסם מיידי בסגנון לסלק את ערפאת או גדר'".
יחד עם זאת, ארד מדגיש ש"כולם ישלמו מס שפתיים על הגדר, אבל לא ייצא מזה רעיון מוביל". הוא לא ממליץ לאף פוליטיקאי להפוך את התוכנית למרכז קמפיין הבחירות שלו. לח"כ חיים רמון, שיתמודד על ראשות העבודה כשגדר ההפרדה במרכז האג'נדה שלו, ממליץ ארד לא לעשות כך גם בבחירות הכלליות. "האם על בסיס גדר ההפרדה חיים רמון יכול לנצח בבחירות? התשובה היא לא. הוא אולי יכול כך לנצח את הפריימריס במפלגת העבודה משום שזה ייראה שלמפלגה יש איזושהי תוכנית", אומר ארד, "אבל לא את הבחירות".

ברעם: פינוי התנחלויות במרכז הבחירות

השר לשעבר עוזי ברעם חולק על ארד ומעריך שהגדרות ותוכניות ההפרדה יובילו את הבחירות הקרובות, ויעוררו ויכוחים קשים על פינוי התנחלויות ונסיגה מהשטחים. "חולשת התוכניות השונות הן בכך שמדובר בפתרון ביניים שגורר אותנו לכל הוויכוחים שסביב פתרון הקבע, רק בלי הפתרון", אומר ברעם.
השר לשעבר דוחה את הטענה שהמפלגות יתקשו להציג תוכניות הפרדה מובדלות. תוכניתו של רמון תבלוט, להערכת ברעם, משום שהוא יציע פינוי התנחלויות לעומת תוכניות של מפלגות הימין שיציעו להסתפק בגדר או באזורי חיץ. "היום כל ישראלי הוא גם ימין וגם שמאל: מצד אחד רוצים להכניס לערבים, ומצד שני רוצים להוריד את כל ההתנחלויות. העם נהיה יותר ימין, אבל גם יותר נגד המתנחלים", מסביר ברעם.

ולמרות הכל: המפלגות נערכות

למרות שהפרשנים הפוליטיים חלוקים בדעותיהם ביחס למרכזיות הנושא בבחירות, ההיערכות במפלגות כבר בעיצומה.
הראשונים במפלגת העבודה שהציעו תוכנית להפרדה היו חיים רמון ושלמה בן עמי. רמון מתכנן להתמודד על ראשות המפלגה מול שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, וההפרדה החד צדדית תהיה במרכז הקמפיין שלו. הירייה הראשונה כאמור, נורתה השבוע בנאום שנתן במרכז. לבן אליעזר תוכנית משלו, המבוססת על גדר חיץ שצה"ל פועל משני צידיה, פינוי התנחלויות מבודדות ובהמשך, מו"מ מדיני שיתבסס על נוסחת 'שטחים תמורת שלום'. בליכוד אמנם חוששים מההשלכות הפוליטיות של בניית גדר, אך לא פוסלים אותה. ראש הממשלה שרון אימץ לאחרונה את תוכנית "עוטף ירושלים" הכוללת בניית גדרות בין חלקי העיר, ואישר תוכניות לבניית עשרות קילומטרים של גדר באזור קו התפר בשומרון. בדיון שנערך בבניית הגדר בישיבת הממשלה תמכו בתוכנית כמעט כל שרי הליכוד.
גם במפלגת המרכז לא נשארו אדישים לשלל ההצעות שעלו בחודשים האחרונים. בשבוע שעבר חשף השר דן מרידור תוכנית הפרדה שאותה יציע למפלגה לאמץ. גם במרצ לא מתנגדים להפרדה, אך מעדיפים לדבר על כוח בינלאומי שיחצוץ בין ישראל לפלסטינים. שינוי החליטה שלשום לתמוך ב"קו הפרדה ביטחוני" בין אוכלוסיית השטחים לבין ישראל, וגם 'הבחירה הדמוקרטית' של רומן ברונפמן משיקה קמפיין הפרדה תחת הססמא "גבול = ביטחון".
הדיונים על ההפרדה מסתיימים ימינה מהליכוד. באיחוד הלאומי, במפד"ל ובחירות פוחדים מסימון מה שעלול להיות גבול בין ישראל לפלסטינים, גבול שהמתנחלים יהיו מצידו הלא נכון. "גדרות לא יעצרו את טרור הקסאם", מסביר ח"כ מיכאל קליינר. קליינר וחבריו יזכו לתמיכה, לכאורה מפתיעה, מהקצה השני של המפה הפוליטית: רבים בשמאל היותר קיצוני מתנגדים להפרדה חד צדדית בטענה שללא הסכם עם הפלסטינים שום תוכנית לא תבטיח ביטחון.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ערוץ 2
רמון
צילום ערוץ 2
צילום דודו פריד
ארד
צילום דודו פריד
מומלצים