שתף קטע נבחר

ערפאת: בחירות כלליות - רק לאחר נסיגה ישראלית

ערפאת התנה עריכת בחירות ברשות בנסיגה ישראלית. זמן קצר לאחר מכן יצאה הבהרה: מדובר "רק" בנסיגה של צה"ל לקווים שהחזיק טרם האינתיפאדה

יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, הודיע אתמול (יום ו') כי הבחירות הכלליות ברשות הפלסטינית ייערכו רק עם סיום הכיבוש. אולם מאוחר יותר הבהיר חבר הקבינט הפלסטיני, נביל שעת, כי מדובר בדרישה לנסיגה לקווים שהחזיק צה"ל עם פרוץ אינתיפאדת אל-אקצה.
בתשובה לשאלה שנגעה במעד עריכת הבחירות ברשות אמר ערפאת כי הן תיערכנה "מיד כשהישראלים יסיימו את הכיבוש בארצנו, על פי ההסכם שהיה אמור להיות ב-1999". ב-1999, לדברי ערפאת, "ישראל והפלסטינים היו אמורים להגיע להסדר שלום סופי". כאמור, הודעתו המאוחרת של שעת הציגה דרישה פלסטינית צנועה יותר לנסיגה ישראלית. "תנאי לבחירות האלה הוא נסיגה ישראלית למקומות (שהחזיק צה"ל) לפני ה-28 בספטמבר 2000".
יועצו של יו"ר הרשות הפלסטינית, אחמד עבד אל רחמאן, אמר שלשום (ה') כי ערפאת קורא לקיים בחירות חדשות בתוך ארבעה עד שישה חודשים לתפקיד יו"ר הרשות ולמועצה המחוקקת הפלסטינית. לדבריו, בתוך יומיים יזמן ערפאת את חברי ועדת הבחירות המרכזית.
השר לשילטון מקומי ברשות הפלסטינית, סאיב עריקאת, אמר אמש כי עד סוף השנה יתקיימו בשטחי הרשות הפלסטינית בחירות מוניציפליות וכי בחירות כלליות לפרלמנט הפלסטיני יתקיימו בתחילת השנה הבאה.
הודעתו של ערפאת נמסרה זמן קצר לאחר שחברי ועדת הרפורמות של המועצה המחוקקת פרסמו את רשימת דרישות הרפורמות, שיובאו לאישור בפני המועצה בימים הקרובים.
חברי הוועדה, המונה שמונה חברי פרלמנט, דורשים לערוך בחירות בתוך שנה; להקים ממשלה חדשה בתוך 45 יום; לצמצם את מנגוני הביטחון משמונה לשלושה, ולהגביר את הפיקוח עליהם. כמו כן הם דורשים לפרק או למזג מספר משרדי ממשלה. הם דחו את ההצעה להקים משרד ראש ממשלה ברשות.
להערכת חברי הוועדה, דרישותיהם יזכו לרוב גדול במועצה. חברת הוועדה, חנן עשראווי, אמרה כי "מדובר בתוכנית פלסטינית אותנטית לרפורמות מבניות וחוקתיות". בוועדה חברים מספר חברי פרלמנט בולטים נוספים, ביניהם נביל עמרו וזיאד אבו עמרו.
הוועדה הוקמה בעקבות נאומו של ערפאת במועצה המחוקקת וקריאתו לחברי המועצה לקחת חלק בגיבוש הרפורמה.

הפתח: נעלה את נושא ראשות הממשלה להצבעה

למרות שוועדת הרפורמות דחתה את ההצעה להקים משרד ראש ממשלה, תנועת הפתח מתכוונת להעלות בכל זאת את ההצעה בפני המועצה, ותגיש אותה גם לערפאת.
חאתם עבד אל קאדר, חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית, מראשי התנזים, אמר כי מטרת הפתח היא לפעול לרפורמה כוללת ברשות, כאשר עד קיום הבחירות תנהל את הרשות לצד ערפאת ממשלה חדשה ובראשה ראש ממשלה.
בפתח אומרים כי מינוי ראש ממשלה לא יביא לפגיעה במעמדו של ערפאת, אלא יחזק אותו. "המטרה האמיתית למינוי ראש ממשלה", אומרים גורמים בפתח, "היא שתהיה כתובת בזרוע המבצעת שניתן יהיה לדרוש ממנה להגיש דין וחשבון לפרלמנט הפלסטיני".
לדברי עבד אל קאדר, הוא מקווה שערפאת יקבל את ההצעה. הוא הביע גם חשש ש"ישראל תפעל להכשלת הבחירות".

הערכה: הרפורמה לא תתבצע

למרות הקמת הוועדה, ההערכה ברשות היא שהרפורמה תישאר בגדר תוכנית, מכיוון שהנהגת הרשות לא מעוניינת ביישומה. חבר הוועדה, ד"ר זיאד אבו עמרו אמר ל-ynet: "נדרוש גם פיקוח משמעותי יותר על עבודת הממשלה, נדרוש גם את הכפפת הממשלה למועצה המחוקקת, ונדרוש יותר שקיפות בפעולת הזרוע המבצעת ואפשרות לתשאל בכירים פלסטינים", אמר אבו עמרו.
אבו עמרו אמר שהפלסטינים רואים את הרפורמה באור שונה ממה שרואה אותו שרון והממשל האמריקני. "אנו רוצים רפורמה כדי לחזק את העם הפלסטיני במאבקו נגד הכיבוש וכדי לחזק את הקשר בין העם לשלטון. שרון לעומת זאת רוצה שהרפורמה תביא להכנעתנו, ולצערי התפיסה האמריקנית די דומה".
בהתייחסו לעובדה שברשות דיברו כבר מספר פעמים בעבר על הרפורמה, אמר אבו עמרו: "המצב הפעם לא סובל שום דחייה נוספת, כי אם לא ניזום את השינוי, הוא ייכפה עלינו ואז הוא עלול להתבצע על פי התפיסה האמריקנית והישראלית".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום זום 77
חברה בוועדה. חנאן עשראווי
צילום זום 77
מומלצים